Lux-Charleroi-pociag

Kupię, sprzedam, oddam...
aga19748

Lux-Charleroi-pociag

Post autor: aga19748 »

Witajcie,
moze ktos bral pociag do charleroi i moze mi wytlumaczyc troche o ktorej nalezy wyjechac z LUX gare by nie przegapic wylotu samolotu ;
wiem ze gdzies sa rowniez przesiadki i czy owe pociagi sie nie spozniaja itp jakos ?
-i czy jest jakas nawetka z garu w charleroi na lotnisko czy tez trzeba wziasc taksowke?
bede wdzieczna za odpowiedz z powazaniem -A
MaWi

Post autor: MaWi »

aga19748 pisze:moze ktos bral pociag do charleroi i moze mi wytlumaczyc troche o ktorej nalezy wyjechac z LUX gare by nie przegapic wylotu samolotu ;
Najlepiej odejmij od godziny odlotu 4 godziny i wsiadz w najblizszy pociag odjezdzajacy z Luxa PRZED ta godzina. To wariant "na ostatnia chwile". Jesli chcesz miec komfort jazdy i wziac pod uwage ewentualne nieszczescia po drodze (jak spoznienie sie pociagu, czy niezdazenie na przesiadke), to te same 4 godziny odejmij od godziny rozpoczecia odprawy na twoj lot.
aga19748 pisze:wiem ze gdzies sa rowniez przesiadki i czy owe pociagi sie nie spozniaja itp jakos ?
Tak. Przesiadka jest w Namur. Raczej sie nie spozniaja, choc nie ma gwarancji, ze tego nie zrobia akurat tym razem :(

Zreszta konkretny pociag latwo znajdziesz na stronie CFL. Oni tam maja bardzo dobrze dzialajacy interaktywny rozklad jazdy pociagow.
aga19748 pisze:i czy jest jakas nawetka z garu w charleroi na lotnisko czy tez trzeba wziasc taksowke?
Jest. Nazywa sie to "Autobus A". Kursuje co 20 min. (poza szczytem bodajze 30 minut, ale nie jestem pewien) i jedzie 15-20 minut. W najgorszym razie od momentu wyjscia z pociagu w Charleroi doliczyc wiec musisz jeszcze jakies 45 minut, by uzyskac prawdopodobny czas dojazdu bezposrednio na lotnisko w Ch.
aga19748

pociag

Post autor: aga19748 »

o matko co za wyprawa czyli ogolnie 6 godzin ?Mawi dzieki za pocieszenia i za info
MaWi

o matko co za wyprawa czyli ogolnie 6 godzin ?
No, niestety... tak wiec raczej watpliwa alternatywa dla transpotru wlasnego, szczegolnie, jesli ktos nie mieszka w W-wie i z Okecia jeszcze musi sie przesiasc na pociag w PL. W sumie trudno tak naprawde te podroz zaliczyc w mniej niz 8 godzin, co jest mniej wiecej czasem dojazdu z Lux do granicy PL. No, ale dla kogos, kto nie moze, nie chce lub po prostu nie lubi wybierac sie w tak dluga podroz wlasnym samochodem, to chyba obecnie jedyna najsensowniejsza opcja. Zadna z obecnych tanich alternatyw do W-wy (jest tu do wyboru jeszcze Kolonia i Dortmund) nie jest czasowo korzystniejsza (no, moze uda sie "ukrasc" pol godziny, ale to niewielki zysk...). Troche lepiej maja lecacy na Slask, bo ciagle jeszcze z F-Hahn lata tam Wizzair, ale za to godzine odlotu maja po prostu chora...

Rozwazalem juz nawet opcje lotu przez Paryz (w koncu TGV mknie do P. w 2 godziny), ale pytanie jak szybko mozna sie dostac z Gare de l'Est na lotnisko pozostaje dla mnie nadal tajemnica, no i oczywiscie trudno jest obecnie ustrzelic taka promocje na TGV do Paryza, by w sumie (a wiec wraz z biletem lotniczym) podroz kosztowala nas ponizej 200 euro w obie strony, co w przypadku lotow z Charleroi, Kolonii czy F-Hahn jest nie tylko mozliwe, ale niemal gwarantowane.
aquarillia

Post autor: aquarillia »

Hmm...brzmi to wszystko strasznie zlowieszczo...Ja jechalam pociagiem o 16:24 i dojechalam bez zadnych problemow do Charleroi, lacznie ze zlapaniem autobusu na lotnisko. Nie jest tak zle, ale w drodze powrotnej jest jeszcze jedna przesiadka w Arlon:) Moze bedziemy nawet razem wracac 23.11 bo widzialam ze szukasz transportu...
MaWi

aquarillia pisze:a jechalam pociagiem o 16:24 i dojechalam bez zadnych problemow do Charleroi
20:45-16:24 = 4 godz. 21 min., a wiec wiecej niz 4 godz., co potwierdza moj powyzszy wywod. Jesli do tego w Lodzi bylas po polnocy (a chyba trudno zajechac wczesniej, skoro samolot laduje w W-wie na Okeciu o 22.40), to twoja podroz trwala ok. 8 godz. co takze potwierdza moje zlowieszcze proroctwa <mrgreen>
marcin

Post autor: marcin »

Troche lepiej maja lecacy na Slask, bo ciagle jeszcze z F-Hahn lata tam Wizzair, ale za to godzine odlotu maja po prostu chora...
dla pocieszenia wszystkich Slazakow i Krakusow latajacych na tej trasie, to w letnim rozkladzie wreszcie jest szansa na "wyspanie sie" przed odlotem. Od bodajze kwietnia loty sa po poludniu (cos po 15 z Hahn i 17 z Katowic). Wycofali natomiast loty poniedzialkowe, ale skoro jest niedziela po poludniu to nie jest to az takie zle.

Marcin

p.s.
sorki za mala dygresje w temacie tego watku ...
ODPOWIEDZ