Jak zaczac zycie w Luxemburgu?
Moderator: LuxTeam
Jak zaczac zycie w Luxemburgu?
Witam serdecznie wszystkich forumowiczow!!!
Jestem zainteresowany zamieszkaniem w Luxemburgu. Nie interesuja mnie indywidualne opinie o zyciu w tym kraju, tylko konkretne dane tj. Szukajac pokoju lub mieszkania z jakich stron internetowych nalezy kozystac, gdzie jest najwiecej ogloszen. Jesli chodzi o prace to rozumiem, ze sa biura posrednictwa pracy pewnie rowniez takie, ktore nalezy omijac. No i srednie zarobki zakladajac, ze bede pracowal w magazynie lub jako kierowca ciezarowki C+E. I jakie sa szanse znalezc prace bez posrednika bezposrednio w firmie na kontrakcie. Dziekuje za wszelkie informacje.
Jestem zainteresowany zamieszkaniem w Luxemburgu. Nie interesuja mnie indywidualne opinie o zyciu w tym kraju, tylko konkretne dane tj. Szukajac pokoju lub mieszkania z jakich stron internetowych nalezy kozystac, gdzie jest najwiecej ogloszen. Jesli chodzi o prace to rozumiem, ze sa biura posrednictwa pracy pewnie rowniez takie, ktore nalezy omijac. No i srednie zarobki zakladajac, ze bede pracowal w magazynie lub jako kierowca ciezarowki C+E. I jakie sa szanse znalezc prace bez posrednika bezposrednio w firmie na kontrakcie. Dziekuje za wszelkie informacje.
Poczytaj sobie ten watek http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=10752
polak potrafi
każdy się pcha bo każdy chce polepszyć swój standard odpowiedz dla agaty.lux (twoje słowa to standard zachowania polaków względem polaka w lux.)
Może agata.lux trochę zbyt brutalnie zwróciła uwagę na to,że przyjeżdżając do danego kraju i chcąc podając daną pracę, która np wymaga komunikowania się a autochtonami należy znać język. W przypadku lux 3.
Są branże w których mówi się tylko i wyłącznie po angielsku, zwłaszcza jeśli jest to "importowany" biznes wraz z ludźmi. W wielu firmach używa się francuskiego...głównie dlatego,że Luksemburczyk jest tam rzadkością, a przeważają mieszkańcy Belgii i Francji.
Nie wiem jak wygląda praca magazyniera, ale jeżeli chcesz dostarczać ludziom pakunki, jeździć gdzieś i kontaktować się z ludźmi to brak znajomości jednego z używanych tu języków może Cie dyskwalifikować. Tak jak wspomniałam wcześniej wszystko zależy od branży.
Do mojego teścia zgłaszają się osoby szukające pracy w hotelach, restauracjach etc, ale musi ich odsyłać z kwitkiem, bo sama znajomość portugalskiego (mimo,że Portugalczyków jest tu sporo) nic nie daje...jeśli nie zna się przynajmniej francuskiego czy niemieckiego.
Pozdrawiam i powodzenia
Są branże w których mówi się tylko i wyłącznie po angielsku, zwłaszcza jeśli jest to "importowany" biznes wraz z ludźmi. W wielu firmach używa się francuskiego...głównie dlatego,że Luksemburczyk jest tam rzadkością, a przeważają mieszkańcy Belgii i Francji.
Nie wiem jak wygląda praca magazyniera, ale jeżeli chcesz dostarczać ludziom pakunki, jeździć gdzieś i kontaktować się z ludźmi to brak znajomości jednego z używanych tu języków może Cie dyskwalifikować. Tak jak wspomniałam wcześniej wszystko zależy od branży.
Do mojego teścia zgłaszają się osoby szukające pracy w hotelach, restauracjach etc, ale musi ich odsyłać z kwitkiem, bo sama znajomość portugalskiego (mimo,że Portugalczyków jest tu sporo) nic nie daje...jeśli nie zna się przynajmniej francuskiego czy niemieckiego.
Pozdrawiam i powodzenia
Tak : www.polska.luradlux pisze:Jak pisze Pani Ania_411 zna ludzi z angielskim i swietnie sobie radza czyli nie pozostaje mi nic innego jak tylko sprobowac!!!
A CZY ZNACIE PANSTWO LUKSEMBURSKIE STRONY INTERNETOWE O PROFILU "PRACA" I "MIESZKANIA". Dziekuje za wszelkie informacje!!!
Tam znajdziesz wszystko.
Ura Bura Szef Podwóra
radlux próbuj oczywiście, tylko dowiedz się w jakiej branży radzą sobie świetnie z angielskim, serio...to nie złośliwość tylko dobra rada.radlux pisze:Jak pisze Pani Ania_411 zna ludzi z angielskim i swietnie sobie radza czyli nie pozostaje mi nic innego jak tylko sprobowac!!!
A CZY ZNACIE PANSTWO LUKSEMBURSKIE STRONY INTERNETOWE O PROFILU "PRACA" I "MIESZKANIA". Dziekuje za wszelkie informacje!!!
Tak, ale najprawdopodobniej w bankach i tym podobnych instytucjach finansowych, tudziez typu PriceWaterhouse, w branzy IT, czy tym podobne....W uslugach, czyli branzy, ktora Cie interesuje - to jest tak, jak tu juz zostalo wczesniej powiedziane - 3 jezyki - LU, FR, DE, a NAJMNIEJ jeden z nich... no sorki, ale taka jest specyfika tego kraju...irja28 pisze:zna ludzi z angielskim i swietnie sobie radza