Jak zaczac zycie w Luxemburgu?

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

radlux

Jak zaczac zycie w Luxemburgu?

Post autor: radlux »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczow!!!

Jestem zainteresowany zamieszkaniem w Luxemburgu. Nie interesuja mnie indywidualne opinie o zyciu w tym kraju, tylko konkretne dane tj. Szukajac pokoju lub mieszkania z jakich stron internetowych nalezy kozystac, gdzie jest najwiecej ogloszen. Jesli chodzi o prace to rozumiem, ze sa biura posrednictwa pracy pewnie rowniez takie, ktore nalezy omijac. No i srednie zarobki zakladajac, ze bede pracowal w magazynie lub jako kierowca ciezarowki C+E. I jakie sa szanse znalezc prace bez posrednika bezposrednio w firmie na kontrakcie. Dziekuje za wszelkie informacje.
Awatar użytkownika
Sie

Post autor: Sie »

agata.lux

Post autor: agata.lux »

chcac pracowac w Luxemb,zwlaszcza jako magazynier powinienas znac,,na dzien dobry,,3 jezyki-luxemburski,niemiecki,francuski.Wszyscy sie tu ,,pchaja,,ale zapominaja o podstawach...
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

radlux

OK, dzieki to znaczy ze z samym angielskim to raczej trudno cos znalezc???
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Największe szanse na taki język jest na tzw wyspach ewentualnie na Cyprze ,Malcie(tez wyspy)lub w Gibraltarze....
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
ania_411

Post autor: ania_411 »

radlux nie zniechecaj sie, znam tu ludzi ktorzy mowia tylko po angielsku i swietnie sobie radza ;)
beta262

polak potrafi

Post autor: beta262 »

każdy się pcha bo każdy chce polepszyć swój standard odpowiedz dla agaty.lux (twoje słowa to standard zachowania polaków względem polaka w lux.)
Awatar użytkownika
irja28

Post autor: irja28 »

Może agata.lux trochę zbyt brutalnie zwróciła uwagę na to,że przyjeżdżając do danego kraju i chcąc podając daną pracę, która np wymaga komunikowania się a autochtonami należy znać język. W przypadku lux 3.

Są branże w których mówi się tylko i wyłącznie po angielsku, zwłaszcza jeśli jest to "importowany" biznes wraz z ludźmi. W wielu firmach używa się francuskiego...głównie dlatego,że Luksemburczyk jest tam rzadkością, a przeważają mieszkańcy Belgii i Francji.

Nie wiem jak wygląda praca magazyniera, ale jeżeli chcesz dostarczać ludziom pakunki, jeździć gdzieś i kontaktować się z ludźmi to brak znajomości jednego z używanych tu języków może Cie dyskwalifikować. Tak jak wspomniałam wcześniej wszystko zależy od branży.

Do mojego teścia zgłaszają się osoby szukające pracy w hotelach, restauracjach etc, ale musi ich odsyłać z kwitkiem, bo sama znajomość portugalskiego (mimo,że Portugalczyków jest tu sporo) nic nie daje...jeśli nie zna się przynajmniej francuskiego czy niemieckiego.

Pozdrawiam i powodzenia
radlux

Jak pisze Pani Ania_411 zna ludzi z angielskim i swietnie sobie radza czyli nie pozostaje mi nic innego jak tylko sprobowac!!!

A CZY ZNACIE PANSTWO LUKSEMBURSKIE STRONY INTERNETOWE O PROFILU "PRACA" I "MIESZKANIA". Dziekuje za wszelkie informacje!!!
Borys

Post autor: Borys »

radlux pisze:Jak pisze Pani Ania_411 zna ludzi z angielskim i swietnie sobie radza czyli nie pozostaje mi nic innego jak tylko sprobowac!!!

A CZY ZNACIE PANSTWO LUKSEMBURSKIE STRONY INTERNETOWE O PROFILU "PRACA" I "MIESZKANIA". Dziekuje za wszelkie informacje!!!
Tak : www.polska.lu

Tam znajdziesz wszystko.
Ura Bura Szef Podwóra
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Proszę jeszcze raz włożyć okulary i DOKŁADNIE PRZECZYTAĆ tutejsze wypowiedzi a załączone odnośniki nie są tylko do dekoracji mimo innego koloru oraz jest coś zwane "wyszukiwarka" szczególnie do tematów wałkowanych w 95% postów <czyta>
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
Awatar użytkownika
irja28

radlux pisze:Jak pisze Pani Ania_411 zna ludzi z angielskim i swietnie sobie radza czyli nie pozostaje mi nic innego jak tylko sprobowac!!!

radlux próbuj oczywiście, tylko dowiedz się w jakiej branży radzą sobie świetnie z angielskim, serio...to nie złośliwość tylko dobra rada.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

irja28 pisze:zna ludzi z angielskim i swietnie sobie radza
Tak, ale najprawdopodobniej w bankach i tym podobnych instytucjach finansowych, tudziez typu PriceWaterhouse, w branzy IT, czy tym podobne....W uslugach, czyli branzy, ktora Cie interesuje - to jest tak, jak tu juz zostalo wczesniej powiedziane - 3 jezyki - LU, FR, DE, a NAJMNIEJ jeden z nich... no sorki, ale taka jest specyfika tego kraju...
Awatar użytkownika
irja28

Bamaza...nie mnie cytuj... ;)ja tu nie znam osobiście nikogo kto sobie radzi tylko z angielskim to ania_41 tak twierdzi
ODPOWIEDZ