Bułka tarta

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
danka44
Posty: 968
Rejestracja: 26-09-2006, 08:53
Lokalizacja: Junglinster

Bułka tarta

Post autor: danka44 »

Czy ktoś kupował tu bułkę tartą?
Jakoś tak się składało, że do tej pory żyłam z zapasów i nawet nie próbowałam tego towaru szukać.
Jeżeli jest tu dostępna, to gdzie jej szukać? Tam gdzie pieczywo - wzorem polskim, czy np. wśród mąk.
Ostatnio przeżywam prawdziwe mąki <cry> , żeby coś znaleźć w Auchanie. Po roku trafiałam jak po sznurku: tu masło, tam szczypiorek, mięsko i do kasy. A teraz krążę, bo mi półki poprzestawiali <zly>
Danka
Awatar użytkownika
danka44
Posty: 968
Rejestracja: 26-09-2006, 08:53
Lokalizacja: Junglinster

Post autor: danka44 »

Luxteam jest szybszy niż moje mysli :>
Dzieki za zrobienie porządku.
Danka
MaWi
Posty: 3662
Rejestracja: 18-09-2006, 16:41

Post autor: MaWi »

Czy ktoś kupował tu bułkę tartą?
Czesc, nie traktuj tego off-topicowo – my bulke tarta uzyskujemy tutaj "odrecznie". Zawsze sie przeciez jakies pieczywo zasuszy (szczegolnie po weekendzie), wiec potem w ruch idzie... o, nie – nie tarka; manicure duzo przyjemniej robi sie nozyczkami! :p , ale maszynka do mielenia miesa!

Szybko, sprawnie, bezbolesnie. 10 minut – i masz zapas bulki tartej na kilka tygodni!

Wlasnie sie zabieram do niwelowania zapasow czerstwego pieczywa, bo po naszej wsi pan od "suchego chleba dla konia" jakos nie chodzi. Moze wiec zetrzec... przepraszam, zmielic tez troche dla ciebie? :>
magda.costam
Posty: 93
Rejestracja: 26-09-2006, 12:21
Lokalizacja: Luksemburg

Post autor: magda.costam »

Bulka tarta nazywa siwe Chapelure i znajdziesz ja raczej wsrod produktow sypkich (maka, ryz).
A przeprowadzka produktow na terenie sklepu to taki trik marketingowy, klient, ktory musi szukac jakiegos produktu w trakcie tego szukania wrzuci do koszyka rozne prdukty napotkane przez przypadek. Ale mnie tez to wkurza :|
Awatar użytkownika
danka44
Posty: 968
Rejestracja: 26-09-2006, 08:53
Lokalizacja: Junglinster

Post autor: danka44 »

MaWi dziękuję za propozycję , ale jak będzie trzeba, to sama skorzystam z mojego robota i zetrę resztki jak marchewkę.
Najpierw jednak skorzystam z rady Magdy i przeszukam półki ryżowe. Teraz może skuteczniej, bo znam nazwę szukanego produktu <lol>
Danka
MaWi
Posty: 3662
Rejestracja: 18-09-2006, 16:41

Post autor: MaWi »

Bardzo sie ciesze, ze znalazla sie "dobra dusza", ktora pomogla ci rozwiazac problem. <okok> Ja w miedzyczasie namielilem tego jak dla plutonu wojska. Ale sie nie zmarnuje – w koncu trwalosc to to ma chyba nieograniczona ;)

pozdrowka!

MW
Awatar użytkownika
kajapapaja
Posty: 1875
Rejestracja: 26-09-2006, 07:35
Lokalizacja: Opole

Post autor: kajapapaja »

no MaWi, przynajmniej żona z ciebie ma jakąś pociechę, nie tylko forum :D
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
bamaza42
Posty: 4441
Rejestracja: 26-09-2006, 15:57
Lokalizacja: Gdansk/Luxembourg

Post autor: bamaza42 »

magda.costam pisze:Bulka tarta nazywa siwe Chapelure i znajdziesz ja raczej wsrod produktow sypkich (maka, ryz).
A przeprowadzka produktow na terenie sklepu to taki trik marketingowy, klient, ktory musi szukac jakiegos produktu w trakcie tego szukania wrzuci do koszyka rozne prdukty napotkane przez przypadek. Ale mnie tez to wkurza :|
Tylko czy to jest prawdziwa, nasza bulka tarta?....bo szczerze mowiac, to poza granicami naszego pieknego kraju nie udalo mi sie jeszcze tego towaru napotkac....owszem, sprzedaja tu cos, co jest raczej panierka, niz nasza swojska bulka tarta i nawet srednio wygladem przypomina nasza buleczke...ma jakis tam smak i diabli wiedza z czego zrobione....kupilam tu kiedys cos takiego - ale paskuda! :/ No i teraz importuje z Polski...albo ucieram :)
Awatar użytkownika
danka44
Posty: 968
Rejestracja: 26-09-2006, 08:53
Lokalizacja: Junglinster

Post autor: danka44 »

Bamaza jak przeczytałam twój post, to od razu mi przeszła ochota na jakąś panierkę. Może lepiej wzorem MaWi'ego zetrę sama....w koncu jak on może, to ja też
Danka
kot00
Posty: 104
Rejestracja: 26-09-2006, 10:50
Lokalizacja: od zawsze Warszawa chwilowo Walferdange

Post autor: kot00 »

A ja widzialam cos co przypominalo bulke tarta w pierkarnio/ciastkarni w Moutfort. Moze w innych pierkarniach mozna tez to znalezc. Niestety nie gwarantuje jakosci bo nie kupowalam. Mam zapasy lub stosuje metode Mawiego (zreszta wydaje mi sie najlepsza bo wiem z czego mam te bulke, w Polsce tez mozna kupic cos niezjadliwego).
mmm191
Posty: 111
Rejestracja: 30-09-2006, 12:01
Lokalizacja: Mersch

Post autor: mmm191 »

Chapelure to panierak a nie bułka tarta, ja kupuję prawie prawdziwą bułakę tartą w małym sklepiku portugalskim, a piszę prawie prawdziwą bo to się nazywa "pain rape" czyli tary chleb, ale w rzeczywistości jest jak polska bułak tarta

magda.costam pisze:Bulka tarta nazywa siwe Chapelure i znajdziesz ja raczej wsrod produktow sypkich (maka, ryz).
A przeprowadzka produktow na terenie sklepu to taki trik marketingowy, klient, ktory musi szukac jakiegos produktu w trakcie tego szukania wrzuci do koszyka rozne prdukty napotkane przez przypadek. Ale mnie tez to wkurza :|
mmm191
MaWi
Posty: 3662
Rejestracja: 18-09-2006, 16:41

Post autor: MaWi »

kajapapaja pisze:no MaWi, przynajmniej żona z ciebie ma jakąś pociechę, nie tylko forum :D
no, wiesz... musze sie starac, zeby nie zamienila mnie na lepszy model <lol>

A co do "metody MaWiego" ;) – jak sie przypadkiem okazalo cieszy sie popularnoscia. Nie na darmo nasze babcie wpajaly nam, ze ani kruszyna chleba zmarnowac sie nie moze :>

A tak naprawde – ja tez nie uznaje tutejszej panierki (co prawda nie kupowalem jeszcze luksemburskiej, ale bywala u nas niemiecka). To jest jakas mieszanka gipsu z drbno zmielonym keramzytem, czy sam nie wiem z czego to robia... Nijakie w kolorze, papierowo-cementowe w smaku a i kotleta sie nie potrafi trzymac jak ta swojska, "prosto od krowy".

Ale coz to – widzac popularnosc tematu wypada chyba stwierdzic, ze danka44 ninijeszym postem zainaugurowala podforum Kola Gospodyn Wiejskich GD Lux, nieprawdaz? <mrgreen>
Awatar użytkownika
danka44
Posty: 968
Rejestracja: 26-09-2006, 08:53
Lokalizacja: Junglinster

Post autor: danka44 »

No, Koło Gospodyń to czasami by się przydało...np. jako grupa wsparcia, gdy ciasto nie wyjdzie <lol>
Danka
Awatar użytkownika
kajapapaja
Posty: 1875
Rejestracja: 26-09-2006, 07:35
Lokalizacja: Opole

Post autor: kajapapaja »

danka44 pisze:No, Koło Gospodyń to czasami by się przydało...np. jako grupa wsparcia, gdy ciasto nie wyjdzie <lol>
danusia - jak zostają ci zakalce to polecam mojego męża - uwielbia!!
dlatego go jeszcze nie wymieniłam na lepszy model <lol> - bo który inny by tak wciągał moje nieudane wypeki <?>
magda.costam
Posty: 93
Rejestracja: 26-09-2006, 12:21
Lokalizacja: Luksemburg

Post autor: magda.costam »

Co to jest chapelure?

W Cora sa dwa rodzaje, drobniejsza i o troszeczke grubszych okruszkach ;)
ODPOWIEDZ