Szukam M w bliższych lub dalszych okolicach Kirchbergu

Lokum na początek, wynajem, zakup nieruchomości...
Beo

Post autor: Beo »

Marcin, Szymbi, Kajapapaja, Marcin i LBNL MaWi - dziękuję za cenne rady. Chyba mnie przekonaliście.

W takim razie pozwolę sobie jeszcze podrążyć wątek "niezobowiązujące lokum na miesiąc". A w nim kwestię Immo-Luxa.

Kaja - zaczynam od 16 lipca.
No i jak już coś wstępnie znajdziesz, zapytaj tu na forum o daną dzielnicę/wioskę, bo mamy tu niezły kapitał doświadczeń.
To prawda. Forum z pozoru ciche i uśpione, ale bardzo rzeczowe, życzliwe i kulturalne. Może wkrótce i ja będę mógł komuś pomóc, dzieląc się własnymi doświadczeniami.
marcin

Post autor: marcin »

www.albergo.lu - ciekawa opcja. A orientujesz się, czy można tam gdzieś parkować auto za darmo? A jeśli nie, to jakie są opłaty.
parkowania hotelowego jako takiego nie ma, ale w poblizu jest droga w kierunku Grunda i tam prawie zawsze mialem miejsce. Jesli chodzi o oplaty to sa one od 8-18 w dni robocze, czyli wtedy co powinienes byc w pracy, wiec dla mnie nie bylo zadnego problemu. zaplacilem doslownie pare razy kilka centow jak wrocilem wczesniej z pracy ...
A dlaczego nie zdecydowałeś się na www.immo-lux.com - ceny podobne, nawet niższe, a chyba dużo większa swoboda.
probowalem, ale nie mieli nic wolnego w Ville, a to co mieli (nie ma chyba tego na stronach) bylo daleko i rownie drogo jak albergo ...

jesli chodzi o czas znalezienia mieszkania to mysle, ze tak jak napisal szymbi jest wprost proporcjonalny do wymagan, czyli mozesz znalezc cos pierwszego dnia, ale niekoniecznie bedzie to miejsce, w ktorym chcesz spedzic nastepne 3 lata Twojego zycia ...
MaWi

Post autor: MaWi »

Kolezanki i koledzy... nic dodac, nic ujac... To co ja tu jeszcze robie? <mrgreen>
Beo pisze:To prawda. Forum z pozoru ciche i uśpione, ale bardzo rzeczowe, życzliwe i kulturalne. Może wkrótce i ja będę mógł komuś pomóc, dzieląc się własnymi doświadczeniami.
Dokladnie o to chodzi. I wlasnie dlatego to forum jest takie kochane! :)

pozdrawiam Wszystkich weekendowo

MW
Awatar użytkownika
madi82

Post autor: madi82 »

Hej BEO!:)
Co miałes na myśli pisząc ze forum jest z pozoru ciche i uśpione????
"Forum z pozoru ciche i uśpione, ale bardzo rzeczowe, życzliwe i kulturalne. .."
Jakby tak było dostałbys odpowiedz za tydzien a tu zobacz ile odpowiedzi itp.:)
A jak miałoby wygladać "głośne" forum:) nie że się czepiam ale jakos tak mnie zainteresowało to stwierdzenie:)
PZDR i Zycze szybkiego znalezienia lokum:)
MaWi

Post autor: MaWi »

madi82 pisze:A jak miałoby wygladać "głośne" forum:)
Wiesz co... chetnie pokazalbym Ci kilka "glosnych" forow, ale nie chcialbym wywolywac wilka z lasu, wiec moze poprzestanmy na tym, ze nasze forum jednak nie bije sie o zlota patelnie w kategorii forow glosnych <mrgreen>
Beo

No coż, wywołałaś mnie do tablicy. Już odpowiadam, chociaż MaWi już mi przyszedł w porę z odsieczą. Chodziło mi mniej więcej o dwie rzeczy. "Uśpione" czyli dyskusje toczone w spokojnym, nieśpiesznym rytmie, bez unoszenia się, bez pyskówek i wyzwisk, bez dziwnych, niezrozumiałych i bełkotliwych tekstów. To trochę tak, jakbyśmy porównali dyskotekę z ciekawą, głośną muzyką , z gęstym dymem i napiętą atmosferą, ciekawymi rozmowami przeplatanymi mordobiciem, z elegancką restauracją z akompaniamentem fortepianu w tle i kulturalnymi, rzeczowymi rozmowami ciekawych ludzi. Oba miejsca mają swój klimat i oba warto odwiedzać.

>A jak miałoby wygladać "głośne" forum:)

Wystarczy wpisać pewien adres, który zapewne doskonale znasz i przejrzeć archiwum.
Awatar użytkownika
madi82

Post autor: madi82 »

Ok :) zrozumiałam :) po tak dokładnym wyjaśnieniu oraz przykładzie z dyskoteką uważam ze nasze forum jest cichutkie :):):):):):):)
PS. widze że juz nawet obrone masz na forum :)
PZDR :)
Awatar użytkownika
Pablo

Post autor: Pablo »

Jesli rzeczywiscie przeszkadza Ci halas, to w trakcie szukania mieszkania musisz uwzgledniac cos, co moim zdaniem moze byc znacznie bardziej uciazliwe, niz samoloty - dzwony koscielne. Dzwonia chyba wszedzie, glosno, o okrutnych porach i naprawde samoloty to czesto przy nich przyslowiowy "pikus". W trakcie poszukiwan bierz wiec pod uwage odleglosc od najblizszego kosciola.

Co do czasu potrzebnego na znalezienie mieszkania - ja poumawialem sie na ogladanie jeszcze z Polski, przyjechalem w niedziele, w poniedzialek i wtorek obejrzalem jakies 13 mieszkan, a w srode mialem podpisana umowe. I nie bralem byle czego - jestem z lokum bardzo zadowolony, bylo bez posrednictwa agencji (a wiec duza oszczednosc), ogolnie super. Moze mialem szczescie, ale jak widac da sie to zrobic.

pozdrawiam

Pablo
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

marcin pisze:Duzo ofert jest z okilicy Sandweiler, ale to lepiej sie dopytaj tych co tam mieszkaja, bo jednak blisko lotnikska, a i sama miejscowosc tez nie jest mala i cicha ...
ja przyjechałem na 3 dni, zatrzymałem się w tanim hoteliku "Etap" przy lotnisku, znalazłem mieszkanie w 2 dni (to chyba rekord na tym forum), w Sandweiler właśnie, to był fart, jestem tu 3-ci miesiąc i bardzo mi się podoba, jest zielono, cicho, sielankowo, jest podstawowa infrastruktura (sklepy spożywcze etc.), ale chyba odradzałbym północną część miasteczka właśnie ze względu na hałas samolotów.
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
Beo

Pablo i Panda - dziękuję za pomoc, wreszcie powiało optymizmem :D .

Będę musiał chyba odwołać (albo wręcz odszczekać) te budzące kontrowersje epitety na temat forum, wraz z wszelkimi zamierzonymi i niezamierzonymi skojarzeniami, jakie wywołują u niektórych forumowiczów. <roll>

Pablo, dzwony to ja mam już teraz, i to z kilku kościołów. Dla mnie dzwony, to właśnie pikuś, bo dzwonią tylko kilka minut, a auta jeżdżą dosłownie bez przerwy, może z wyjątkiem godzin 1-5 rano. Aczkolwiek rada bardzo słuszna. Samolot też nie stanowiłyby większego problemu, gdyby przelatywał powiedzmy raz na godzinę.
Co do czasu potrzebnego na znalezienie mieszkania - ja poumawialem sie na ogladanie jeszcze z Polski...
Rozumiem, że korzytałeś tylko z ogłoszeń z intranetu (skoro bez prowizji)?

Wolałbym też bez prowizji. Tymczasem próbuję nawiązać kontakt z agencjami, ale na razie na maile nie odpowiadają. Zastanawiam, się czy oni pracują też w soboty, w razie gdybym nie zdążył załatwić w tygodniu.

Panda, a szukałeś przez agencje, czy też intranet? Wydawało mi się, że Sandweiler jest zbyt blisko lotniska, ale skoro tak piszesz - ale w końcu czasem najciemniej pod latarnią.
Awatar użytkownika
panda

Na temat Sandweiler proponuję lekturę tu -> http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=68 ... sandweiler i tu -> http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=10 ... sandweiler

My szukaliśmy jeszcze przed przyjazdem w intranecie, a po przyjeździe odwiedziliśmy także agencje, ale de facto agencje nie wiele nam pomogły (wysokie ceny, ograniczona oferta, krótkie godziny pracy agencji) i chwycilismy ostatecznie ofertę z intranetu. Polecam oferty z intranetu choć ostatnimi czasy ciekawą laternatywą wydają się być mieszkania zwalniane przez osoby, które powracają do kraju, ale nie znam takich osób, może się jeszcze ujawnią <roll>
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
Awatar użytkownika
panda

ciekawą 'alternatywą' chciałem napisać ... zasugerowałem się tą "latarnią" <mrgreen>
Beo

Tak, czytałem te wątki. Inesitka i Panda - wielkie dzięki za ogłoszenia, są tam ciekawe oferty.

MaWi - jeśli szukasz wpisów do swojego notesiku osobliwości luksemburskich, to polecam lekturę intranetu. Dużo mieszkań poniżej 1000 i we wspomnianych lokalizacjach <mrgreen>
misio

Post autor: misio »

Beo pisze:MaWi - jeśli szukasz wpisów do swojego notesiku osobliwości luksemburskich, to polecam lekturę intranetu. Dużo mieszkań poniżej 1000 i we wspomnianych lokalizacjach <mrgreen>
A ja polecam ci wpierw te mieszkania zobaczyc... a jest na co popatrzec czasem, oj jest...
Beo

No tak, takiej odpowiedzi się spodziewałem, tylko że od MaWiego.

Nie ma co, trzeba sprawdzić osobiście. Jak trafią się jakieś osobliwości sztuki budowlano-designerskiej, to wrzucę na forum <aparat>
ODPOWIEDZ