Walczymy o lepszą polskę.lu :)

gabrjel

Post autor: gabrjel »

misio pisze:Gabrys, naprawdę chcesz żeby admin był "bezwzględny"?
Jeśli dla wszystkich po równi to tak.

Z moją czy twoją ilością wiadomości dostaniemy 1-2 ostrzeżenia miesięcznie, przodowniczka statystyki 1-2 dziennie (jak wróci z wakacji).
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
eustachy

Post autor: eustachy »

Pozwólcie, ze i ja dodam nieco od siebie.

Tytułem wstępu spieszę wyjaśnić, ze jestem jednym z pierwszych użytkowników portalu.
Na przestrzeni czasu zmieniło się wiele. Pamiętam czasy "potyczek słownych" w niewygodnych kwestiach, pamiętam entuzjazm i emocje wśród rodaków. Z czasem się to zmieniło.

MaWi i jego ekipa społeczników, wykonała i wykonuje kawal dobrej roboty!!!
Nie wiem jakie są aspiracje "zarządu" ale trzymanie poziomu i wymuszanie podstaw kultury, na przestrzeni czasu i tak się opłaci, choć może nie będzie już tak dużej dynamiki.

W wielu poniższych kwestiach zgadzam się z Gabryjelem (mieczykiem boskim ;) ).
Jest wiele do zrobienia w kwestii intuicyjności i prędkości działania serwisu. Oprawa graficzna tez nieco razi.
Wiem, ze to wymaga czasu , pomysłów i pieniędzy.

MaWi a może warto pewne prace zlecić firmie zewnętrznej, która za pewna oplata pomagałaby Ci w administracji?
Przekonany jestem ,ze gdyby poprosić rodaków o male wsparcie finansowe, które miałoby zwiększenie atrakcyjności "naszego" portalu, mogłaby uskładać się spora sumka.

Na koniec pragnę ze swojej strony serdecznie Ci (Wam) podziękować za cały wysiłek.

BTW...bardzo mile wspominam czas obecności Pani ambasador Barbary Labudy.
Zapewne macie z Nia kontakt, może chciałaby w wolnej chwili pisać krótkie felietony na portalu?
zzz

Post autor: zzz »

Tak a propos, ostatnio zobaczyłem na stronie wikipedii informację, że proszą użytkowników o (oczywiście dobrowolne) darowizny w dowolnej wysokości. Można nie dać nic, można dać 5€, a można i 50€ (albo więcej, jak ktoś jest hojny). Bardzo chętnie wziąłbym udział w takiej akcji "crowd-fundingu" i raz na jakiś czas dorzucił jakąś drobną kwotę do budżetu polska.lu. Jeśli oprócz mnie znajdzie się 100 innych użytkowników, którzy chcieliby raz na rok podarować polsce.lu 10 albo 20€, to uzbiera się jakaś sumka. Może to jest kropla w morzu potrzeb portalu, ale zawsze coś. Zadziała to tylko pod warunkiem, że takie dofinansowanie będzie rzeczywiście potrzebne do funkcjonowania i rozwoju portalu oraz użytkownicy będą mogli liczyć na jakiś "zwrot z inwestycji" - rozwój forum, podniesienie jakości portalu (jak chociażby pod względem technicznym - wspomniany nowy hosting), itp.
Roggit

Post autor: Roggit »

zzz pisze:Można nie dać nic, można dać 5€, a można i 50€ (albo więcej, jak ktoś jest hojny). Bardzo chętnie wziąłbym udział w takiej akcji "crowd-fundingu" i raz na jakiś czas dorzucił jakąś drobną kwotę do budżetu polska.lu. Jeśli oprócz mnie znajdzie się 100 innych użytkowników, którzy chcieliby raz na rok podarować polsce.lu 10 albo 20€, to uzbiera się jakaś sumka. Może to jest kropla w morzu potrzeb portalu, ale zawsze coś.
O, to! To jest bardzo dobry pomysł. I bardzo popularny. I bardzo dobrze działający :-). Szczególnie w wypadkach, gdy jest wgląd ile wpłynęło / na co poszło (czyli np. utrzymanie domeny, serwer itd). Sam na tyle często tu włażę, że aż mi trochę wstyd że jeszcze nigdy 10€ do kapelusza nie wrzuciłem.
natalia martens

a to ci hihy smichy

Post autor: natalia martens »

niezbyt czesto tu zagladam,ale dzisiaj zajrzalam.No i doszlam do odpowiedzi MaWi-ego:"forum nie jest i nigdy nie bylo pomyslane jako twor zarzadzany demokratycznie".To po co "elyto" zadajesz nam jakiekolwiek pytania?.Dalej to juz "elyto" robta co chceta i nie zadawajta bezsensownych pytan.Trzymajta z panem wojtem i plebanem.A zycie toczy sie dalej.Rownie dobrze,a moze lepiej bez was:)
natalia martens

suplement

A no i jeszcze jedno:jezeli "joanna" wezmie udzial w dzskusji na temat filmu o Walesie a "zzz" wplaci pieniadze na polska.lu to bedzie o.k..przygladamy sie "elyto":)
natalia martens

dobrek bistro

polecam.tutaj byla tylko zajawka.na koncercie nie bylo zadnego Polaka.Ale facet ruszyl nawet te luxemburskie sledzie.szukajcie i nie tutaj.Polak ostatnio dostal jazzowy odpowiednik oskara.nie dowiecie sie tego tutaj.dlatego jestem przeciwna temu portalowi.on nie mowi o Polakach tylko towarzystwie wzajemnej adoracji.
natalia martens

poszlo bez tytulu,wiec jeszcze raz:polecam DobrekBistro
Awatar użytkownika
xtheo7

ad. natalia

Post autor: xtheo7 »

.Polak ostatnio dostal jazzowy odpowiednik oskara.nie dowiecie sie tego tutaj.dlatego jestem przeciwna temu portalowi.on nie mowi o Polakach tylko towarzystwie wzajemnej adoracji.

Jesli mialas jakas ciekawa wiadomosc, ktora nie pojawila sie na portalu, do DLACZEGO sie ja nie podzielilas ?? Portal spolecznosciowy ma te podstawowa charakterystyke, ze tworzy go nie tylko admin oraz "towarzystwo wzajemnej adoracji", jak to elegancko ujelas, ale cala spolecznosc uzytkownikow. Ale jak rozumiem, ty z tych cierpiacych na syndrom krolewny, ktorej wszyscy maja sluzyc za friko i natychmiast ... Wrzuc cos najpierw od siebie do wspolnego garnka i pro publico bono, a dopiero pozniej krytkuj, ze brakuje tu waznych newsow i informacji.
natalia martens

ambasada

takie informacje powinna miec ambasada i tzw."elyta".Jak powiedziala Joanna ona ani ja nic nie musze:)
Awatar użytkownika
Joanna J.

Post autor: Joanna J. »

natalia martens
Ale dlaczego o Wałęsie ? A inne posty się liczą ? Bo Eustachy na ten przykład, o filmie " Dom Zły " się wypowiedział i o koncercie Lory Szafran pisał ( był tam to bilet chyba kupił , więc do kultury polskiej w Lux dołożył jakiś grosz). O polityce też pisał i różniste porady potrzebującym na forum dawał. A nie musiał. To co liczy się ? Czy to daje mu prawo oceny forum twoim zdaniem ?
Ja też coś tam napisałam na forum , na kilku koncertach byłam, jakieś ciasta i sałatki na imprezy charytatywne, w których brała udział polska społeczność ukręciłam ,....no coś tam starałam się do wspólnego kociołka włożyć.
O pasjonujących dyskusjach na forum przez Xtheo7 nie ma co się rozpisywać.
Sama możesz sobie poczytać .
W zakładce Użytkownicy znajdziesz okienko Szukaj użytkownika. Możesz tam zapoznać się z dorobkiem , każdego dyskutanta. Może będziesz wtedy bardziej powściągliwa w krytykowaniu ich zdania i samego forum jako takiego.
Nie wydaje mi się, żebyś z perspektywy 9 miesięcy na forum i 9 postów ( sześciu w tym wątku i 3 innych jednozdaniowych) , miała najdokładniejszą wiedzę i największe doświadczenie jako "forumowiczka".
Jak to już zostało powiedziane, przymusu nie ma , jest wola , możliwość . Może jak spróbujesz bardziej konstruktywnie coś napisać ( np. więcej o dobrek bistro ) to forum będzie lepsze . A jak zrobisz to dobrze i napiszesz przystępnie, to :) może spodoba się nie tylko elycie ? :)
?
Ostatnio zmieniony 03-04-2014, 19:00 przez Joanna J., łącznie zmieniany 1 raz.
JJ
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Zawyczaj mi sie nie chce nawet czytac i robie to czesciowo z obowiazku i w ogole nie komentuje wypowiedzi roznych osob, bo szkoda mi czasu na marudy, malkontentow, leni i inne osoby przyzyczajone do podtykania pod nos. Za to mawi nadstawia ciagle karku i musi znosic obelgi za wszystko co sie wydarzylo, albo i nie wydarzylo. Za wszystkie wyobrazenia rzeszy osob, ktore nie zostaly spelnione.
Zaslug mawiego jest tyle, ze tylko on potrafi je wszystkie wymienic, ale chcialam napisac tylko o jednej- jemu sie chce, jeszcze mu sie chce mimo tych wszystkich krytycznych uwag osobistych i pod adresem calego polska.lu.

A teraz o mnie. Mi tez sie chce. Dla dobrego samopoczucia, wzoru dla dzieci, samoksztalcenia, kontaktow z ciekawymi ludzmi. A co? Utworzyc od podstaw szkole polska, dolaczyc do niej przedszkole, rozpoczac imprezy z okazji dnia dziecka, sprawdzac bilety na koncerty, filmy, sprzatac po imprezach, roznosic ulotki, zorganizowac teatrzyk dla dzieci. Prosze bardzo, ku zadowoleniu innych dorzucam jeszcze informatorium.
To wszystko ot tak pomiedzy praca, zajmowaniem sie domem z trojka dzieci i innymi obowiazkami, ktore ma kazdy z was.
Ani razu nie obrazilam nikogo na forum, staram sie pomagac kiedy moge. No i wlasnie, jak slucham osob, ktore nic dla nikogo nie zrobily, bo nie musza, ale taki mawi, czy ja to musza i jeszcze dostana za ta, ze nie tak dobrze, jak ktos by oczekiwal, to nie wytrzymuje. Od tej pory bez wyliczenia swoich zaslug nikt nie ma prawa pisac zlosliwych komentarzy, bo go osobiscie skasuje.

Jezeli ktos w tym momencie poczul skruche, to latwo moze sie zrehabilitowac oferujac swoja pomoc przy roznych imprezach, albo podsuwajac rozsadne propozycje w tym watku.
Danka
Awatar użytkownika
JAgniecha

Post autor: JAgniecha »

danka44 pisze:Jezeli ktos w tym momencie poczul skruche, to latwo moze sie zrehabilitowac oferujac swoja pomoc przy roznych imprezach, albo podsuwajac rozsadne propozycje w tym watku.
o to to Danka piękne zakończenie postu!
To ja wrzucam
http://www.rodzice.lu/wp/?p=2019
każda wolna ręka w"polu" się przyda! Tym bardziej, że to na prawdę fajna integracyjna impreza, gdzie każdy może się na coś przydać!
By żyło się lepiej i elycie i nam wszystkim <mrgreen>
Awatar użytkownika
Joanna J.

Post autor: Joanna J. »

MaWi - wiem co trzeba dodać do forum .
"Lajki jak na fejsie" .

Danka dałabym ci takiego pod tym postem i za całokształt. Największego za informatorium właśnie. :>

Te lajkowanie może trochę śmieszy , ale może jakieś przyciski aprobaty lub negacji byłyby przydatne.
Wiele osób pewnie czyta forum , ale nie zawsze się wypowiada. Nie tylko z lenistwa. Niektórzy zgadzają się z wypowiedziami i uważają, że może nie mają nic do dodania ? Niektórzy nie lubią pisać. Może właśnie boją się ortografii , krytyki ? Może po prostu nie maja czasu?
Taki "lajk" czy "antylajk" dałby im możliwość poparcia wypowiedzi zgodnej z ich opinią.

Może sceptycy nie uważaliby wtedy, że brak wypowiedzi wielu użytkowników pod jednym tematem równa się brakiem zainteresowania form.

Może i dla Was Adminów taki sondaż okazałby się przydatny ?
JJ
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Joanna J. pisze:MaWi - wiem co trzeba dodać do forum .
"Lajki jak na fejsie" .
[...]
Może i dla Was Adminów taki sondaż okazałby się przydatny ?
Ma to sens jeśli forum będzie zamknięte - czyli każdy kto klika musi się zalogować... a forum jest otwarte, a z lenistwa 50% albo więcej nie loguje się... bo po co ?
Po to żeby napisać.
Rozwiązanie będzie służyć nadużyciom, a jeśli trzeba będzie się zalogować to nie będzie służyć w ogóle z powodów jak wyżej.

Ale jestem za - z czystej ciekawości - taki socjologiczny eksperyment...

A co do reszty wypowiedzi - to racja jest gdzieś - po środku.
Tak MaWi'emu się chce - i sam się dziwie że jeszcze mu się chce. Bo mi by się nie chciało.
Tylko jak to że mu się chce ma się do tego:
"forum nie jest i nigdy nie bylo pomyslane jako twor zarzadzany demokratycznie".To po co "elyto" zadajesz nam jakiekolwiek pytania?.
- coś w tym jest.

Biegunowości wypowiedzi przeraża - wszyscy mają tak czarno-białe poglądy ?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
ODPOWIEDZ