''Ida'' w Luksemburgu

Awatar użytkownika
Redakcja

''Ida'' w Luksemburgu

Post autor: Redakcja »

Nieczęsto można w Luksemburgu usłyszeć z ekranu kinowego polskie dialogi. Jeśli akurat nie jest to październik (a więc CinEast), to szansa niemal jak trafienie szóstki w totka. No i taka szansa właśnie się nadarzyła. Szansa nazywa się "Ida", a że nie gram w totka, to pojawienie się tego filmu w Utopii wydało mi się niemal, jak głos z niebios w tym starym kawale żydowskim o Żydzie, który nie grał w totka, bo miał żal do Najwyższego, że ten mu nie sprzyja ("Mosze, ale ty mnie daj szanse; ty wypełnij kupon!"). No, więc wypełniłem kupon... hm... przepraszam, kupiłem bilet i poszedłem. Poszedłem w przekonaniu, że w Polsce na ten film raczej bym się nie wybrał. Setna opowieść o Żydach mordowanych w Polsce "za okupanta"? Po raz tysięczny rozliczanie się za grzechy wojny? Wyszarpywanie flaków z przecież dawno już pogrzebanych, ale dziś dla jakiejś przyczyny ekshumowanych zwłok?

Nic z tego co powyżej w tym obrazie nie znalazłem. "Ida" to nie kolejne wcielenie "Pokłosia", to nie "Jedwabne – Post Scriptum". To film bardzo intymny. To film, w którym cała ta pożoga, całe barbarzyństwo wojny, ba – całe bestialstwo reżimu komunistycznego jedynie pobrzmiewa gdzieś z oddali złowrogim echem. Na pierwszym planie mamy jednak problem człowieka, a właściwie problem kobiety. A może dwóch kobiet? A może i wszystkich kobiet w tym filmie. Bo choć reżyserem filmu jest mężczyzna, to film jest bardzo kobiecy. To nie tylko Ida – główna bohaterka, której los zażartował z jej pochodzenia, to także Wanda, "Krwawa Wanda" – kobieta, którą życie zmusiło do porzucenia swojej kobiecości, do zakucia jej w pancerz siły, cynizmu i bezwzględności w imię ideologii, w imię walki o... Dwa odmienne życia, dwa odmienne losy splatają się w pewnym momencie swej drogi i okazuje się, że nic potem już nie jest takie, jak było dotychczas. Nic? A może wszystko, tylko trzeba było przejrzeć na oczy...

Zresztą, po co opowiadać ten film, skoro można go w Luksemburgu zobaczyć – jeszcze dziś i jutro ( http://www.utopolis.lu/en/movies/1983 ).

PS. Zobaczenie, a i usłyszenie, w tym samym kinie (ba, nawet w tej samej sali projekcyjnej) co dwa lata temu na projekcji "Sponsoringu" – Joanny Kulig jest z pewnością wartością dodaną całej tej przygody :) .
Załączniki
Ida-w-Utopii.jpg
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez Redakcja, łącznie zmieniany 2 razy.
~~~~~
Redakcja
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Czy ktos sie moze wybiera dzis/jutro?...
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

Redakcja pisze:można go w Luksemburgu zobaczyć – jeszcze dziś i jutro
tak gwoli ścisłości - wg. programu film będzie nadal wyświetlany co najmniej do przyszłego wtorku (25.02), a pewnie i jeszcze dłużej
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
MaWi

Post autor: MaWi »

wilqs72 pisze:
Redakcja pisze:można go w Luksemburgu zobaczyć – jeszcze dziś i jutro
tak gwoli ścisłości - wg. programu film będzie nadal wyświetlany co najmniej do przyszłego wtorku (25.02), a pewnie i jeszcze dłużej
Co nie zmienia faktow, ze jeszcze dzis i jutro mozna go zobaczyc <mrgreen>
asiunia

Post autor: asiunia »

Bardzo ladny film, jesli jeszcze leci to idzcie obejrzec bo az wstyd jak taki film leci, a sala pusta… (jak bylam tydzien temu)
ODPOWIEDZ