chyba nowy :))
-
chyba nowy :))
Dlaczego tak trudno dodac ogloszenie na polska.lu i podobnych "polish made" stronach??? Nie da sie tego jakos zsymplikowac? C'mon rodacy!
Oglaszam sie i w lux bazaar(lokalnie) i na craigslist (pozakontynentalnie) i na ebayu i wogole wszedzie jako, ze mieszkalam w 6 roznych krajach so far przez wiekszosc swojego zycia.
Tylko jak mam do czynienia z allegro.pl albo polska.lu to sie zaczynaja schody! Wszystko skomplikowane! Ludzie nie wiedza jak dodawac ogloszenia( mam na mysli siebie) i jak odpowiadac na nie (mam na mysli innych ,czytajac ogloszenia i posty typu "odp.na ogloszenie"...)!
Czy naprawde nie potrafimy stworzyc "dodaj ogloszenie"/odpowiedz na ogloszenie" guzika widocznego wszedzie???
Ja wiem ,ze MY POLACY ambitny narod jestesmy i pracowity ,ale na lisosc boska chyba wlasnie dlatego,ze pracowity , mozemy nie miec czasu na to ,zeby sie zapoznawac z tajnikami obslugi polskich portali ???!! Sa przeciez jakies normy wytrzymalosci internauty na calym swiecie i normy komponowania /aranzacji stron internetowych ,tak aby byly "user friendly" , a nie polem pokazowym dla napalonego indywidualisty (kreatora) z pomyslami ???!!
Przeciez te strony sa dla NAS - CZYTELNIKOW ,a nie dla WAS - PISARZY!
Na koniec, dodalabym tu tylko "like" albo "don't like" button jak na przyklad na facebook.com, zeby otrzymac opinie rodakow na ten temat, ktorych zreszta jestem bardzo ciekawa .
Niestety - nie mam takiej opcji )
Za daleko nam do murzynow,jak to sie mowi ,a co dopiero amerykanow ,zeby wogole zaistniec na internecie,hehe....
Pozdrawiam... <aniolek>
Oglaszam sie i w lux bazaar(lokalnie) i na craigslist (pozakontynentalnie) i na ebayu i wogole wszedzie jako, ze mieszkalam w 6 roznych krajach so far przez wiekszosc swojego zycia.
Tylko jak mam do czynienia z allegro.pl albo polska.lu to sie zaczynaja schody! Wszystko skomplikowane! Ludzie nie wiedza jak dodawac ogloszenia( mam na mysli siebie) i jak odpowiadac na nie (mam na mysli innych ,czytajac ogloszenia i posty typu "odp.na ogloszenie"...)!
Czy naprawde nie potrafimy stworzyc "dodaj ogloszenie"/odpowiedz na ogloszenie" guzika widocznego wszedzie???
Ja wiem ,ze MY POLACY ambitny narod jestesmy i pracowity ,ale na lisosc boska chyba wlasnie dlatego,ze pracowity , mozemy nie miec czasu na to ,zeby sie zapoznawac z tajnikami obslugi polskich portali ???!! Sa przeciez jakies normy wytrzymalosci internauty na calym swiecie i normy komponowania /aranzacji stron internetowych ,tak aby byly "user friendly" , a nie polem pokazowym dla napalonego indywidualisty (kreatora) z pomyslami ???!!
Przeciez te strony sa dla NAS - CZYTELNIKOW ,a nie dla WAS - PISARZY!
Na koniec, dodalabym tu tylko "like" albo "don't like" button jak na przyklad na facebook.com, zeby otrzymac opinie rodakow na ten temat, ktorych zreszta jestem bardzo ciekawa .
Niestety - nie mam takiej opcji )
Za daleko nam do murzynow,jak to sie mowi ,a co dopiero amerykanow ,zeby wogole zaistniec na internecie,hehe....
Pozdrawiam... <aniolek>
nie rozumiem twojej wypowiedzi, bo jak widac udalo sie tobie zamiescic ogloszenie, w ktorym nic nie oglaszasz. czyli nie jest to trudne, ani skomplikowane.
nie rozumiem rowniez, jak to mozliwe, ze bywalczyni roznych for i ston internetowych wchodzac na nowe dla niej forum nie czyta wpierw regulaminu, w ktorym wyraznie bylo napisane, ze w dziale ogloszenia drobne nie mozna odpowiadac na ogloszenia, tylko moderator moze to robic, co oznacza, ze jesli ineresuje cie ogloszenie, to nalezy zglosic sie do oglaszajacego albo na PW, albo piszac maila albo po prostu dzwoniac do niego, jesli jest podany numer.
to tyle w tym temacie
nie rozumiem rowniez, jak to mozliwe, ze bywalczyni roznych for i ston internetowych wchodzac na nowe dla niej forum nie czyta wpierw regulaminu, w ktorym wyraznie bylo napisane, ze w dziale ogloszenia drobne nie mozna odpowiadac na ogloszenia, tylko moderator moze to robic, co oznacza, ze jesli ineresuje cie ogloszenie, to nalezy zglosic sie do oglaszajacego albo na PW, albo piszac maila albo po prostu dzwoniac do niego, jesli jest podany numer.
to tyle w tym temacie
Borysie!
Ale kto to czyta, kto zagląda...
Ktoś coś ogłasza PW, a odpowiedź po 3 miesiącach że coś nie aktualne...
A nie każdy podaje numer telefonu...
Co do Ma'Wi (Na'Vi ?) i odblokowania komentów to o wiele łatwiej było by - zamiast odblokowywać - wymusić dodanie telefonu ... lub majla i tyle...
Bo komenty to tylko po to żeby napisać że coś takie czy siakie...
Ale kto to czyta, kto zagląda...
Ktoś coś ogłasza PW, a odpowiedź po 3 miesiącach że coś nie aktualne...
A nie każdy podaje numer telefonu...
Co do Ma'Wi (Na'Vi ?) i odblokowania komentów to o wiele łatwiej było by - zamiast odblokowywać - wymusić dodanie telefonu ... lub majla i tyle...
Bo komenty to tylko po to żeby napisać że coś takie czy siakie...
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Gabrjel, litości - czy to nie jest jednak sprawa ogłoszeniodawcy, jakie doda informacje do swojego ogłoszenia? Przecież jeśli ktoś coś chce sprzedać czy oddać, to sam powinien zadbać o "dostęp" do siebie, a jeśli nie chce, to znaczy, że wcale nie jest zainteresowany. Ogłoszenia są darmowe, to chyba powinno wystarczyć. Nie myślmy za innych. Postulowałabym jedynie wymuszone wygasanie postów ogłoszeniowych np. po tygodniu. I po sprawie.
tygodniowy termin to moze troche za krotko, ale zgadzam sie z idea wygasania postow ogloszeniowych.
Za to dodalabym mozliwosc edycji ogloszenia przez ogloszeniodawce podczas calego "zycia" posta, nie standardowo przez 60 min. Zeby np. dodac zdjecia, albo dodatkowe informacje, albo choc takie info, ze sprawa nieaktualna (przed wygasnieciem posta), itp
Za to dodalabym mozliwosc edycji ogloszenia przez ogloszeniodawce podczas calego "zycia" posta, nie standardowo przez 60 min. Zeby np. dodac zdjecia, albo dodatkowe informacje, albo choc takie info, ze sprawa nieaktualna (przed wygasnieciem posta), itp
Jeśli podforum ma być forum ogłoszeniowym to czemu nie zastosować ogólnie przyjętych standardów - jak na gumtree czy luxbazar.anwi pisze:Gabrjel, litości - czy to nie jest jednak sprawa ogłoszeniodawcy, jakie doda informacje do swojego ogłoszenia? Przecież jeśli ktoś coś chce sprzedać czy oddać, to sam powinien zadbać o "dostęp" do siebie, a jeśli nie chce, to znaczy, że wcale nie jest zainteresowany. Ogłoszenia są darmowe, to chyba powinno wystarczyć. Nie myślmy za innych. Postulowałabym jedynie wymuszone wygasanie postów ogłoszeniowych np. po tygodniu. I po sprawie.
Osoby dodające ogłoszenia nie zawsze orientują się jak Admini czy informatycy czy inni obyci w obsługiwaniu przeglądarki i internetu. Informacja na końcu dodawania ogłoszenia ! (nie postu!) wymusiła-by podanie danych kontaktowych i wygaśnięcie postu po 7-10 dniach.... a komentarze są zbędne i jestem za tym aby ich nie było....
Gabrjelek, kochanie ty mojegabrjel pisze:Jeśli podforum ma być forum ogłoszeniowym to czemu nie zastosować ogólnie przyjętych standardów - jak na gumtree czy luxbazar.anwi pisze:Gabrjel, litości - czy to nie jest jednak sprawa ogłoszeniodawcy, jakie doda informacje do swojego ogłoszenia? Przecież jeśli ktoś coś chce sprzedać czy oddać, to sam powinien zadbać o "dostęp" do siebie, a jeśli nie chce, to znaczy, że wcale nie jest zainteresowany. Ogłoszenia są darmowe, to chyba powinno wystarczyć. Nie myślmy za innych. Postulowałabym jedynie wymuszone wygasanie postów ogłoszeniowych np. po tygodniu. I po sprawie.
Osoby dodające ogłoszenia nie zawsze orientują się jak Admini czy informatycy czy inni obyci w obsługiwaniu przeglądarki i internetu. Informacja na końcu dodawania ogłoszenia ! (nie postu!) wymusiła-by podanie danych kontaktowych i wygaśnięcie postu po 7-10 dniach.... a komentarze są zbędne i jestem za tym aby ich nie było....
Przeciez bylo dobrze, teraz jest gorzej bo mozna sobie komentowac w dziale ogloszenia, rozumiem ze Ojcu Dyrektoru czlonki mogly opasc od tych wybrykow zdarzajacych sie od czasa do czasa ale mimo wszystko nie jestem w stanie pojac dlaczego jednak zdecydowal sie na ten eksperyment.
Propozycja ulepszenia byla juz podana, nie wiem czemu nie zostala w ogole wzieta pod uwage ( lub chocby skomentowana na zasadzie, tak da sie zrobic to dobry pomysl i kiedys tak byc moze zrobimy lub chociaz nie, tak sie nie da ) : http://www.polska.lu/viewtopic.php?p=55395#55395
Mozna by ewentualnie w tym popupie dodac info ze jesli chcesz by Twoje ogloszenie bylo skuteczne to nie zapomnij podac namiarow na siebie, co user z tym zrobi to juz jego brocha.
Mysle ze mimo tych ulepszen nadal beda zdarzaly sie dziecioly ktore beda pisaly zapytania w ogloszeniach, nie da sie ustawic skryptu eliminujacego ludzka glupote oraz ignorancje.
Ura Bura Szef Podwóra
Borysie, najsłodszy Ty mój
Nie wiem ile razy próbowałeś kontaktować się z kimś kiedy nie miałeś żadnych namiarów poza PW...
Ja kilkanaście razy, co innego jeśli ogłoszenie daje znajomy, kumpel do którego masz namiary (vide digi).
A co jeśli doda posta JacekKnera i nie poda numeru telefonu, majla - jest tylko PW,
Wydaje się że nie ma co dywagować ale zaaplikować sprawdzone standardy... luxbazar, nie ma platformy kontaktowej w ogłoszeniach - jest numer kontaktowy, lub majl...
Popup z propozycję wpisania danych kontaktowych (i sugestią o telefon) byłby wystarczający... (vide dodawanie obrazka/linka do posta).
Borysie najsłodszy nie każdy jest obcykany jak Ty, ja czy połowa ludzi na forum jak obsługiwać http/smtp itd srelele... zastosować standardy z innych portali i temat zamknięty.
Nie wiem ile razy próbowałeś kontaktować się z kimś kiedy nie miałeś żadnych namiarów poza PW...
Ja kilkanaście razy, co innego jeśli ogłoszenie daje znajomy, kumpel do którego masz namiary (vide digi).
A co jeśli doda posta JacekKnera i nie poda numeru telefonu, majla - jest tylko PW,
Wydaje się że nie ma co dywagować ale zaaplikować sprawdzone standardy... luxbazar, nie ma platformy kontaktowej w ogłoszeniach - jest numer kontaktowy, lub majl...
Popup z propozycję wpisania danych kontaktowych (i sugestią o telefon) byłby wystarczający... (vide dodawanie obrazka/linka do posta).
Borysie najsłodszy nie każdy jest obcykany jak Ty, ja czy połowa ludzi na forum jak obsługiwać http/smtp itd srelele... zastosować standardy z innych portali i temat zamknięty.
Znaczy nowe ogloszenie?...sorki, ale to troche bez sensu. Dlaczego autor ogloszenia nie moglby edytowac tegoz?...na przyklad obnizajac cene sprzedazy czegos tam, czy dodajac jakies dodatkowe informacje? Ma dawac nowe, prawie identyczne ogloszenie? I przez czas jakis beda wisialy 2,3... ogloszenia w tej samej sprawie?anwi pisze:Z tym akurat się nie zgadzam. Można zawsze dodać posta. Dobrze jest, jak jest.bamaza42 pisze:Za to dodalabym mozliwosc edycji ogloszenia przez ogloszeniodawce podczas calego "zycia" posta, nie standardowo przez 60 min.