Grzyby
Moderator: LuxTeam
Kurcze, właśnie sobie czytam o kolejnych śmiertelnych ofiarach grzybów w Księstwie. Niedawno udało się podobno uratować dwie osoby Leganonem, ale ostatnio przywieźli parę do szpitala zbyt późno i nawet odtrutka nie pomogła. Może by zacząć, wzorem współczesnych wędkarzy, złowione sztuki mocować z powrotem w ściółce ?
My byliśmy jakieś 2 tygodnie temu i już wtedy nic nie było. Wprawdzie nie było jakoś zimno, ale stanowczo za sucho jak na grzyby. Teraz to z kolei wydaje mi się, że już za zimno, przynajmniej na prawdziwki. Chociaż tydzień temu w sobotę na bazarku na placu Guillaume widziałam, że handlarze mieli mnóstwo grzybów, z tymi szlachetnymi włącznie .
Jesienią jest zawsze pełno opieniek, ale tego to ja akurat nie lubię zbierać <nie>
Jesienią jest zawsze pełno opieniek, ale tego to ja akurat nie lubię zbierać <nie>
No ja nie mialam tyle szczescia....w "moim" lesie znalazlam tylko jednego mlodziudkiego prawdziwka (ale za to przecudnej urody!), wchodzac do lasu...na zachete chyba?...Ale poza tym - nic! No, nie zupelnie nic - w porownaniu z tym, co widzialam (a raczej nie widzialam) 2 tyg. temu, to bylo nawet sporo - wysyp muchomora (jak nie byl to sromotnik, to cytrynowy - nie, niestety nie byly to kanie, ktore dobrze znam i cenie...), tudziez innych "psiurek", jak nazywam wszystko, czego nie znam i nie zbieram. Tym nie mniej obudzilo to nadzieje w moim sercu, ze jezeli nie bedzie zimnych nocy, przymrozkow, to moze w koncu i przwdziwki, tudziez inne podgrzybki, itp. sie "wysypia"?...Mam wrazenie, ze wszystko w tym roku jest jakies opoznione, od wiosny poczynajac...
A dlaczego nie zbierales, jesli mozna wiedziec? <shock> Sa przepyszne, ale trzeba je zbierac kiedy sa male, zamkniete jeszcze. Napisalam juz do twojej zony w tej sprawie <mrgreen>Osol pisze:czernidłaki u nas już rosną, ale nie zbierałemmary_81 pisze:Bylismy w ten weekend, wpadlo troche prawdziwkow, kozlarzy czerwonych, sporo kolczakow i czernidlakow. Najwiekszy wysyp prawdziwkow jak do tej pory byl podobno w czerwcu.
Ale kanie piekne masz <okok>