Grzyby

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Eneko

Post autor: Eneko »

Kurcze, właśnie sobie czytam o kolejnych śmiertelnych ofiarach grzybów w Księstwie. Niedawno udało się podobno uratować dwie osoby Leganonem, ale ostatnio przywieźli parę do szpitala zbyt późno i nawet odtrutka nie pomogła. Może by zacząć, wzorem współczesnych wędkarzy, złowione sztuki mocować z powrotem w ściółce ?
Awatar użytkownika
mary_81

Post autor: mary_81 »

Jak oni tutaj mają takie pojęcie o grzybach jak mój kolega z pracy, który z wielkim zdziwieniem zapytał "A skąd wy wiecie co zbierac???", to nic dziwnego...
davit

Post autor: davit »

Witam
Czy byl ktos w ostatnich dniach na grzybach i czy warto jeszcze sie wybierac??
W nocy male przymrozki, wiec nie wiem jak sytuacja w lesie ;)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
mary_81

My byliśmy jakieś 2 tygodnie temu i już wtedy nic nie było. Wprawdzie nie było jakoś zimno, ale stanowczo za sucho jak na grzyby. Teraz to z kolei wydaje mi się, że już za zimno, przynajmniej na prawdziwki. Chociaż tydzień temu w sobotę na bazarku na placu Guillaume widziałam, że handlarze mieli mnóstwo grzybów, z tymi szlachetnymi włącznie :D .

Jesienią jest zawsze pełno opieniek, ale tego to ja akurat nie lubię zbierać <nie>
ania_411

Post autor: ania_411 »

podbijam ten baaaardzo stary watek, zeby zapytac czy w tym roku juz ktokolwiek widzial lub ktokolwiec wie???

objechalam dzis kilka lasow w okolicach echternach i echo :?
marek1985

Post autor: marek1985 »

Niestety na tę chwilę zapewne nie znajdziemy grzybków.
Ja ostatniego grzyba znalazłem z czerwcu koło Junglinster (piękne duże prawdziwki),ale tylko 5 sztuk i do tej pory nic
IronBone

Post autor: IronBone »

A ja widziałem dziś 2 kanie
Awatar użytkownika
mary_81

Bylismy w ten weekend, wpadlo troche prawdziwkow, kozlarzy czerwonych, sporo kolczakow i czernidlakow. Najwiekszy wysyp prawdziwkow jak do tej pory byl podobno w czerwcu.
ania_411

Post autor: ania_411 »

w czerwcu? kurde, ja myslalam ze na grzyby chodzi sie blizej jesieni;) no coz, zaspalam:D
Osol

Post autor: Osol »

mary_81 pisze:Bylismy w ten weekend, wpadlo troche prawdziwkow, kozlarzy czerwonych, sporo kolczakow i czernidlakow. Najwiekszy wysyp prawdziwkow jak do tej pory byl podobno w czerwcu.
czernidłaki u nas już rosną, ale nie zbierałem :)
Osol

Post autor: Osol »

No są w końcu grzybki - natknąłem się na duże ilości kań, aż trzeba było uciekać, bo człowiek nie przeje tyle... :)
Załączniki
kania egzemplarz.JPG
na obiadek wystarczy :)
na obiadek wystarczy :)
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

No ja nie mialam tyle szczescia....w "moim" lesie znalazlam tylko jednego mlodziudkiego prawdziwka (ale za to przecudnej urody!), wchodzac do lasu...na zachete chyba?...Ale poza tym - nic! No, nie zupelnie nic - w porownaniu z tym, co widzialam (a raczej nie widzialam) 2 tyg. temu, to bylo nawet sporo - wysyp muchomora (jak nie byl to sromotnik, to cytrynowy - nie, niestety nie byly to kanie, ktore dobrze znam i cenie...), tudziez innych "psiurek", jak nazywam wszystko, czego nie znam i nie zbieram. Tym nie mniej obudzilo to nadzieje w moim sercu, ze jezeli nie bedzie zimnych nocy, przymrozkow, to moze w koncu i przwdziwki, tudziez inne podgrzybki, itp. sie "wysypia"?...Mam wrazenie, ze wszystko w tym roku jest jakies opoznione, od wiosny poczynajac...
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

To dobrze, bamaza, że twojego smsa przeczytałam dopiero teraz. Trudno byłoby się podzielić jednym prawdziwkiem ;)
Danka
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

no fakt...i jeszcze moglybysmy sie uszkodzic nawzajem, rzucajac sie na ta sierote... ;)
Awatar użytkownika
mary_81

Osol pisze:
mary_81 pisze:Bylismy w ten weekend, wpadlo troche prawdziwkow, kozlarzy czerwonych, sporo kolczakow i czernidlakow. Najwiekszy wysyp prawdziwkow jak do tej pory byl podobno w czerwcu.
czernidłaki u nas już rosną, ale nie zbierałem :)
A dlaczego nie zbierales, jesli mozna wiedziec? <shock> Sa przepyszne, ale trzeba je zbierac kiedy sa male, zamkniete jeszcze. Napisalam juz do twojej zony w tej sprawie <mrgreen>
Ale kanie piekne masz <okok>
ODPOWIEDZ