Gdzie oddać używaną odzież?

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Jowi

Gdzie oddać używaną odzież?

Post autor: Jowi »

Witam,

Po przewiezieniu hurtem wszystkich kartonów do Luksemburga, zorientowałam się, że mam masę ubrań, których nie noszę i chętnie korzystając z przeprowadzki, oddałabym je, np. ubogim.

Gdzie w Luksemburgu mogę się udać z tymi rzeczami? Czerwony Krzyż? Specjalne Kontenery?
Awatar użytkownika
irja28

Post autor: irja28 »

Kontenery, tak jak w Paris :) Nie wiem jak w mieście, ale u mnie na wsi stoją obok tych na butelki.
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

U mnie 2 razy do roku (wiosna. jesień 21 września) zostawiają specjalne worki na odzież, która idzie bezpośrednio do potrzebujących. Może u Ciebie też jest coś takiego?
Danka
Awatar użytkownika
JAgniecha

Post autor: JAgniecha »

w Junglinster widziałam taki kontener obok stacji Shella, w Lux ville z tego co wiem jest croix rouge na Limpertsbergu gdzie zbierają ubrania dla najuboższych, poza tym tak jak danka napisała zbierają raz do roku stare ubrania, u nas w gminie to jakoś na początku roku
zzz

Post autor: zzz »

W Esch też jest kontener przy Shellu, zaraz obok Cactusa/Quicka.
MaWi

Post autor: MaWi »

oraz na parkingu przy rue Mercier (ten obok dworcowej poczty, gdzie oprocz pan lekkich obyczajow kreci sie ostatnio coraz wiecej tzw. "parkingowych")
Awatar użytkownika
irja28

Post autor: irja28 »

"parkingowych"? Czy to nie jest przypadkiem przeniesienie lizbońskiej tradycji na parkingi lux, gdzie za 2 euro masz miejscówkę na niepłatnym parkingu plus ochronę przed zarysowaniami w pakiecie?;)
MaWi

Post autor: MaWi »

irja28 pisze:"parkingowych"? Czy to nie jest przypadkiem przeniesienie lizbońskiej tradycji na parkingi lux, gdzie za 2 euro masz miejscówkę na niepłatnym parkingu plus ochronę przed zarysowaniami w pakiecie?;)
a ja myslalem, ze to jest przeniesienie warszawskiej tradycji, podczas gdy Wort ( http://www.wort.lu/de/view/falsche-park ... 051008d3e9 ) twierdzi, ze to podobno jakies Cygany sa...
misio

Post autor: misio »

To sa zwykle dziady. Powiedz im po polsku co o tym sądzisz a spokój masz gwarantowany. Zwykle dupki polują na frajerow a ze lokalna społeczność łatwo przestraszyć... Dobrze wiedza co z nimi robili w PL i trzymają się z dala. Trochę się kręce tam i jeden szmaciarz koło mc Donalda nawet dzień dobry już mówi.
Borys

Post autor: Borys »

Misiek, spania nie masz ?
Ura Bura Szef Podwóra
misio

Post autor: misio »

Borys pisze:Misiek, spania nie masz ?
Zmiana czasu świeżo po wakacjach. Dla mnie to wieczór dopiero był. Teraz nie mam spania bo teoretycznie klepie w środku nocy.
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

MaWi pisze:twierdzi, ze to podobno jakies Cygany sa...
Mhhm, Cyganie o wyjątkowych zdolnościach językowych, bo niektórzy świetnie po luksembursku nawijają ;)
Awatar użytkownika
zazati

Post autor: zazati »

W Auchan stoi spory kontener, widzialam dwa razy jak go sluzby miejskie oproznialy.
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

jest jeszcze taka opcja:
Caritas LU
dag
ODPOWIEDZ