telewizor LCD LED - pomocy

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
bamaza42

telewizor LCD LED - pomocy

Post autor: bamaza42 »

Pomocy! Nabylam wlasnie droga kupna telewizor LCD LED - bardzo sliczny i wszystko fajnie...tyle, ze nie potrafie sobie poradzic z ustawieniem/dostrojeniem. Probowalam juz, zgodnie z instrukcja, ale jakosc obrazu ciagle daleka jest od perfekcji, no choćby od tego, co widzialam na takim samym egzemplarzu w sklepie... może dlatego, że co poniektóre parametry nie są dla mnie do końca jasne.(?)
Czy jest ktos, komu udalo sie po zakupie takiego telewizora ustawienie obrazu jak "żyleta"...i zechciałby podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami, pomóc ustawić?...
Borys

Post autor: Borys »

W sklepie pewnie puszczali filmy na blue ray - stad tak bardzo tam Ci sie podobal obraz a teraz jest inaczej. Szczerze watpie by takie nowe telewizory trzeba bylo ustawiac zeby uzyskac jak to sama nazwalas " obraz zylete ".
Ura Bura Szef Podwóra
Awatar użytkownika
bamaza42

Borys pisze:Szczerze watpie by takie nowe telewizory trzeba bylo ustawiac zeby uzyskac jak to sama nazwalas " obraz zylete ".
sugerujesz, ze jezeli po "wlaczeniu do kontaktu" obraz nie bedzie od razu ostry, to juz nigdy nie bedzie?...ze taki egzemplarz jest wadliwy, ze nalezy reklamowac?.... :/
chriss

Post autor: chriss »

Sam od niedawna posiadam taki telewizor niestety myslenie ze po wlaczeniu odbiornika wszysko juz jest ok jest bledem zeby osiagnac optymalna jakosc obrazu trzeba go dostroic moglbym moze pomoc musialbym tylko wiedziec marke i model tv sam posiadam samsung led a wiec jezeli tej samej firmy tv moge pomoc
Awatar użytkownika
bamaza42

Hmmm...o Samsunga sie "otarłam", był to moj "typ", ale ostatecznie stanęło na Panasonicu.
Telewizor jest full HD, a sygnał, jaki mam na razie z Cyfry-nie, ale nie wiem, czy w tym tkwi problem...wydaje mi sie, ze ostrosc (ostre krawedzie, proste linie, nie zamazane twarze) powinna byc i bez full HD sygnalu osiagalna...tylko jak to zrobic?... <bezradny>
chriss

dekoder cyfry polaczony jest przez hdmi ?? a pozatym wiekszosc polskich telewizji maksymalnie osiaga 720p a wiec nawet nie wykorzystuje maksymalnych mozliwosci telewizora bez polaczenia hdmi obaz nie bedzie tak ostry jak przez euro zlacze co do panasonica moj wczesniejszy tv byl tej firmy i bylem bardzo zadowolony a wiec potrzebne mi info dotyczace polaczenia dekodera cyfry z tv?
Awatar użytkownika
bamaza42

chriss pisze:dekoder cyfry polaczony jest przez hdmi ??
uhm...no tak - o ile nie myle pojec, to to jest zreszta jedyna mozliwosc w tym telewizorze- tyle, ze nie bezposrednio...u mnie to troche jest skomplikowane polaczenie - z dekodera cyfry do dvd, od dvd do dekodera kablowki, a stamtad do telewizora (scart z "przejsciowka" hdmi) do telewizora...czy jakos tak...Wszystko funkcjonuje, jak zreszta i z poprzednim telewizorem (kineskop). obraz sie jakby troche poprawil, choc ciagle mu brakuje troche do perfekcji...a moze to ja za wiele oczekuje? Wydaje nam sie, ze w poprzednim telewizorze obraz byl ostrzejszy - troche to rozczarowujace...
chriss

najlepiej dekoder bezposrednio bezprzejsciowki przez hdmi o ile dekoder takie wejscie posiada i wedy ede mogl ci podac ustawienia
Awatar użytkownika
samotnik

Post autor: samotnik »

Bamaza - to laczenie urzadzen przez scarta to już nie ta epoka(analogowa). Chcesz miec cyfrowa jakość to używaj tylko hdmi. No i kup bluraya - kosztuje 1/5 do 1/10 tego co Twoj nowy TV. DVD oddaj na biedne dzieci.
Awatar użytkownika
bamaza42

No tak, wszystko sie zgadza, musze wiec poczekac troche, do wymiany dekodera cyfry, bo ten ma tylko scarta, jest 6-cio letni. Mysle, ze i producent telewizora przewidzial taka opcje (wejscia scart), bo dodal do zestawu taka przejsciowke scart-hdmi....
samotnik pisze:No i kup bluraya
no tak, dobra rada :/ tylko co zrobic z tymi wszystkimi plytami dvd?...mozna na blurayu odtwarzac?.... No i kompletnie sie tematem do tej pory nie interesowalam - bluray wystepuje tez w wersji nagrywarki?...bo ja moje dvd uzywam glownie do nagrywania programow/filmow, ktorych z takich czy innych powodow nie moge obejrzec w danym momencie...
No i moze ktos mi wytlumaczyc na czym polega opcja nagrywania w telewizorze?... Kurcze, wiedzialam, ze tak bedzie - technika mnie przerasta, zaczynam sie tego telewizora bac, dokladnie tak jak mojego samochodu... <oops>
Awatar użytkownika
kamilb

Post autor: kamilb »

Za wszystko winny jest SCART. Dajac obraz analogowy na FullHD zapomnij o obrazie żylecie. Druga sprawa, w salonach nadają filmy z blu-ray. Takiej jakości nie uświadczysz nawet na polskich kanałach HD (gdyż te mają rozdzielczość wertykalną 720, a blu-ray 1080).
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Kup sobie blureja z dekoderem i problem z głowy. Blurej odtwarza płyty DVD, a dysk twardy umożliwia nagrywanie programów.
Awatar użytkownika
irja28

Post autor: irja28 »

Ewentualnie możesz kupić PlayStation. U nas taka opcja świetnie się sprawdza. Do gier używamy sporadycznie, raczej jako centrum multimedialne. PS jest podłączone do TV i do zewnętrznych głośników od wieży, ale jednocześnie przez WIFi łączy się z komputerem z sąsiedniego pokoju. Dzięki temu możemy oglądać DVD, Bluray, słuchać muzyki, która zgromadzona jest na komputerze, oglądać filmy, zdjęcia. Bardzo wygodne rozwiązanie eliminujące ilość kabli i sprzętu w domu:)
Nie znam się na tym zbytnio, ale PS chyba poprawia jakość odtwarzanych za jej pośrednictwem filmów, więc jeśli nawet masz płytę DVD to wypada lepiej niż na zwykłym odtwarzaczy dvd...
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Tylko że PlayStation nie zastąpi dekodera i problem połączenia pozostaje ;)
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Bamaza Ty nie masz dekodera HD (o ile pamiętam).
Aby mieć jakość jak w sklepie i wykorzystać możliwości TV to:
-BluRay
-komputer (DVI-HDMI-DSUB)
-dekoder SAT HD
-lokalne naziemne programy HD (min RTLux)

Przy jakości nie HD programy będą gorzej wyglądać na TV-HD niż zwykłym
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
ODPOWIEDZ