telewizor LCD LED - pomocy
Moderator: LuxTeam
telewizor LCD LED - pomocy
Pomocy! Nabylam wlasnie droga kupna telewizor LCD LED - bardzo sliczny i wszystko fajnie...tyle, ze nie potrafie sobie poradzic z ustawieniem/dostrojeniem. Probowalam juz, zgodnie z instrukcja, ale jakosc obrazu ciagle daleka jest od perfekcji, no choćby od tego, co widzialam na takim samym egzemplarzu w sklepie... może dlatego, że co poniektóre parametry nie są dla mnie do końca jasne.(?)
Czy jest ktos, komu udalo sie po zakupie takiego telewizora ustawienie obrazu jak "żyleta"...i zechciałby podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami, pomóc ustawić?...
Czy jest ktos, komu udalo sie po zakupie takiego telewizora ustawienie obrazu jak "żyleta"...i zechciałby podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami, pomóc ustawić?...
Sam od niedawna posiadam taki telewizor niestety myslenie ze po wlaczeniu odbiornika wszysko juz jest ok jest bledem zeby osiagnac optymalna jakosc obrazu trzeba go dostroic moglbym moze pomoc musialbym tylko wiedziec marke i model tv sam posiadam samsung led a wiec jezeli tej samej firmy tv moge pomoc
Hmmm...o Samsunga sie "otarłam", był to moj "typ", ale ostatecznie stanęło na Panasonicu.
Telewizor jest full HD, a sygnał, jaki mam na razie z Cyfry-nie, ale nie wiem, czy w tym tkwi problem...wydaje mi sie, ze ostrosc (ostre krawedzie, proste linie, nie zamazane twarze) powinna byc i bez full HD sygnalu osiagalna...tylko jak to zrobic?... <bezradny>
Telewizor jest full HD, a sygnał, jaki mam na razie z Cyfry-nie, ale nie wiem, czy w tym tkwi problem...wydaje mi sie, ze ostrosc (ostre krawedzie, proste linie, nie zamazane twarze) powinna byc i bez full HD sygnalu osiagalna...tylko jak to zrobic?... <bezradny>
dekoder cyfry polaczony jest przez hdmi ?? a pozatym wiekszosc polskich telewizji maksymalnie osiaga 720p a wiec nawet nie wykorzystuje maksymalnych mozliwosci telewizora bez polaczenia hdmi obaz nie bedzie tak ostry jak przez euro zlacze co do panasonica moj wczesniejszy tv byl tej firmy i bylem bardzo zadowolony a wiec potrzebne mi info dotyczace polaczenia dekodera cyfry z tv?
uhm...no tak - o ile nie myle pojec, to to jest zreszta jedyna mozliwosc w tym telewizorze- tyle, ze nie bezposrednio...u mnie to troche jest skomplikowane polaczenie - z dekodera cyfry do dvd, od dvd do dekodera kablowki, a stamtad do telewizora (scart z "przejsciowka" hdmi) do telewizora...czy jakos tak...Wszystko funkcjonuje, jak zreszta i z poprzednim telewizorem (kineskop). obraz sie jakby troche poprawil, choc ciagle mu brakuje troche do perfekcji...a moze to ja za wiele oczekuje? Wydaje nam sie, ze w poprzednim telewizorze obraz byl ostrzejszy - troche to rozczarowujace...chriss pisze:dekoder cyfry polaczony jest przez hdmi ??
No tak, wszystko sie zgadza, musze wiec poczekac troche, do wymiany dekodera cyfry, bo ten ma tylko scarta, jest 6-cio letni. Mysle, ze i producent telewizora przewidzial taka opcje (wejscia scart), bo dodal do zestawu taka przejsciowke scart-hdmi....
No i moze ktos mi wytlumaczyc na czym polega opcja nagrywania w telewizorze?... Kurcze, wiedzialam, ze tak bedzie - technika mnie przerasta, zaczynam sie tego telewizora bac, dokladnie tak jak mojego samochodu... <oops>
no tak, dobra rada tylko co zrobic z tymi wszystkimi plytami dvd?...mozna na blurayu odtwarzac?.... No i kompletnie sie tematem do tej pory nie interesowalam - bluray wystepuje tez w wersji nagrywarki?...bo ja moje dvd uzywam glownie do nagrywania programow/filmow, ktorych z takich czy innych powodow nie moge obejrzec w danym momencie...samotnik pisze:No i kup bluraya
No i moze ktos mi wytlumaczyc na czym polega opcja nagrywania w telewizorze?... Kurcze, wiedzialam, ze tak bedzie - technika mnie przerasta, zaczynam sie tego telewizora bac, dokladnie tak jak mojego samochodu... <oops>
Ewentualnie możesz kupić PlayStation. U nas taka opcja świetnie się sprawdza. Do gier używamy sporadycznie, raczej jako centrum multimedialne. PS jest podłączone do TV i do zewnętrznych głośników od wieży, ale jednocześnie przez WIFi łączy się z komputerem z sąsiedniego pokoju. Dzięki temu możemy oglądać DVD, Bluray, słuchać muzyki, która zgromadzona jest na komputerze, oglądać filmy, zdjęcia. Bardzo wygodne rozwiązanie eliminujące ilość kabli i sprzętu w domu:)
Nie znam się na tym zbytnio, ale PS chyba poprawia jakość odtwarzanych za jej pośrednictwem filmów, więc jeśli nawet masz płytę DVD to wypada lepiej niż na zwykłym odtwarzaczy dvd...
Nie znam się na tym zbytnio, ale PS chyba poprawia jakość odtwarzanych za jej pośrednictwem filmów, więc jeśli nawet masz płytę DVD to wypada lepiej niż na zwykłym odtwarzaczy dvd...
Bamaza Ty nie masz dekodera HD (o ile pamiętam).
Aby mieć jakość jak w sklepie i wykorzystać możliwości TV to:
-BluRay
-komputer (DVI-HDMI-DSUB)
-dekoder SAT HD
-lokalne naziemne programy HD (min RTLux)
Przy jakości nie HD programy będą gorzej wyglądać na TV-HD niż zwykłym
Aby mieć jakość jak w sklepie i wykorzystać możliwości TV to:
-BluRay
-komputer (DVI-HDMI-DSUB)
-dekoder SAT HD
-lokalne naziemne programy HD (min RTLux)
Przy jakości nie HD programy będą gorzej wyglądać na TV-HD niż zwykłym
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."