Freelancer - pomoc przy zakładaniu jednoosobowej firmy

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
patgor

Freelancer - pomoc przy zakładaniu jednoosobowej firmy

Post autor: patgor »

Witam,

Dostałem propozycję pracy jako freelancer, ale agencja wymaga, bym założył własną działalność (potrzebne ‘autorisation de commerce’ numer VAT itd.). Jako, że nie wiem za bardzo jak się za to zabrać i nie mówię po francusku, chciałem się zapytać czy ktoś z forumowiczów mógłby mi powiedzieć jak założyć taką działalność i jakie się płaci podatki i ubezpieczenie zdrowotne (jestem żonaty, a żona nie pracuje)

Z góry dzięki za pomoc,

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

a angielski znasz ?? bo w googlu jest pelno procedur tez po angielsku oraz po polsku na tym portalu po lewej stronie w quo vadis http://www.polska.lu/portal.php
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
wak

Post autor: wak »

Możesz też otworzyć dziłalność w Polsce - dostaniesz nr vat-u PL.......
Procedura szybsza niz w Lux, składki na zus etc chyba wyższe ale nie zawsze.
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

Nigdy nie otwieralem dzialalnosci w pl, ale wiem, ze nie ma nic prostszego, niz zalozenie wlasnej dzialalnosci gospodarczej w lux.
W urzedzie dogadasz sie nie tylko po francusku - jest jeszcze angielski, niemiecki - jakis z tych jezykow chyba znasz?
Podatki placisz takie jak kazdy, w zaleznosci od sytuacji rodzinnej. Wazne jest, ze w Lux mozesz sporo rzeczy odliczac od podstawy opodatkowania.
Ubezpiczenie zdrowotne to mniej niz 25% od dochodu (ale tego z faktur, nie z deklaracji podatkowej - po odliczeniach)

Slowem, nic strasznego. Nie zawracalbym sobie wogole glowy zakladaniem firmy w pl.
mil.ka

Post autor: mil.ka »

wak pisze:Możesz też otworzyć dziłalność w Polsce - dostaniesz nr vat-u PL.......
Procedura szybsza niz w Lux, składki na zus etc chyba wyższe ale nie zawsze.
a po co komu polski numer VAT, jak chce pracowac w Luxie?
patgor

Post autor: patgor »

jespere pisze: Ubezpiczenie zdrowotne to mniej niz 25% od dochodu (ale tego z faktur, nie z deklaracji podatkowej - po odliczeniach)
25%?? Trochę sporo jak na ubezpieczenie...Z moich obliczeń wynika że 25% to bym płacił na ubezpieczenie, pension, i wszystkie inne (oprócz samych podatków).

A czy ktoś się orientuje, czy jeśli moja żona nie pracuje to za nią też płacę 8% ubezpieczenia czy mogę ją "podpiąć" pod moje ubezpieczenie?
jrm

Post autor: jrm »

zona jest objeta twoim ubezpieczeniem
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

tak jak piszesz. troche uproscilem. oczywiscie w 25% zawieraja sie wszystkie wymienione przez Ciebie elelmenty.
ODPOWIEDZ