Freelancer - pomoc przy zakładaniu jednoosobowej firmy
Freelancer - pomoc przy zakładaniu jednoosobowej firmy
Witam,
Dostałem propozycję pracy jako freelancer, ale agencja wymaga, bym założył własną działalność (potrzebne ‘autorisation de commerce’ numer VAT itd.). Jako, że nie wiem za bardzo jak się za to zabrać i nie mówię po francusku, chciałem się zapytać czy ktoś z forumowiczów mógłby mi powiedzieć jak założyć taką działalność i jakie się płaci podatki i ubezpieczenie zdrowotne (jestem żonaty, a żona nie pracuje)
Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam,
Dostałem propozycję pracy jako freelancer, ale agencja wymaga, bym założył własną działalność (potrzebne ‘autorisation de commerce’ numer VAT itd.). Jako, że nie wiem za bardzo jak się za to zabrać i nie mówię po francusku, chciałem się zapytać czy ktoś z forumowiczów mógłby mi powiedzieć jak założyć taką działalność i jakie się płaci podatki i ubezpieczenie zdrowotne (jestem żonaty, a żona nie pracuje)
Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam,
a angielski znasz ?? bo w googlu jest pelno procedur tez po angielsku oraz po polsku na tym portalu po lewej stronie w quo vadis http://www.polska.lu/portal.php
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
.. toż to nie piwo !
Nigdy nie otwieralem dzialalnosci w pl, ale wiem, ze nie ma nic prostszego, niz zalozenie wlasnej dzialalnosci gospodarczej w lux.
W urzedzie dogadasz sie nie tylko po francusku - jest jeszcze angielski, niemiecki - jakis z tych jezykow chyba znasz?
Podatki placisz takie jak kazdy, w zaleznosci od sytuacji rodzinnej. Wazne jest, ze w Lux mozesz sporo rzeczy odliczac od podstawy opodatkowania.
Ubezpiczenie zdrowotne to mniej niz 25% od dochodu (ale tego z faktur, nie z deklaracji podatkowej - po odliczeniach)
Slowem, nic strasznego. Nie zawracalbym sobie wogole glowy zakladaniem firmy w pl.
W urzedzie dogadasz sie nie tylko po francusku - jest jeszcze angielski, niemiecki - jakis z tych jezykow chyba znasz?
Podatki placisz takie jak kazdy, w zaleznosci od sytuacji rodzinnej. Wazne jest, ze w Lux mozesz sporo rzeczy odliczac od podstawy opodatkowania.
Ubezpiczenie zdrowotne to mniej niz 25% od dochodu (ale tego z faktur, nie z deklaracji podatkowej - po odliczeniach)
Slowem, nic strasznego. Nie zawracalbym sobie wogole glowy zakladaniem firmy w pl.
25%?? Trochę sporo jak na ubezpieczenie...Z moich obliczeń wynika że 25% to bym płacił na ubezpieczenie, pension, i wszystkie inne (oprócz samych podatków).jespere pisze: Ubezpiczenie zdrowotne to mniej niz 25% od dochodu (ale tego z faktur, nie z deklaracji podatkowej - po odliczeniach)
A czy ktoś się orientuje, czy jeśli moja żona nie pracuje to za nią też płacę 8% ubezpieczenia czy mogę ją "podpiąć" pod moje ubezpieczenie?