Auto zimowa pora, co robic?
Moderator: LuxTeam
Auto zimowa pora, co robic?
Pytanie do doswiadczonych samochodziarzy. Ostatnio tak wybitnie czesto nie jedze autem, czasem stoi 2 tygodnie na parkingu na zewnatrz. Czy odpalanie auta co pare dni na postuju na powiedzmy 10 minut cos daje? Czy tez trzeba przejechac pare kilometrow, zeby podladowac akumulator?
Byly, wprawdzie zaraz tu sie odezwa "specjalisci", ale ja powiem Ci tak. Jak akumulator jest nowy to w zasadzie powinien "poradzic sobie" z takim mrozem, z jakim mamy do czynienia teraz. Ale - oczywiscie lepiej, bezpieczniej, zdrowiej dla akumulatora (i samochodu w ogole), odpalic co kilka dni, i najlepiej - przejechac sie, ale nie na koniec ulicy i z powrotem, ale przejazdzka powinna trwac conajmniej tyle, zeby silnik osiagnal normalna temperature pracy. Samo odpalanie, pamietaj, kosztuje akumulator sporo energii, a praca silnika na postoju to nie to samo, co w ruchu....Takie sa moje doswiadczenia, a co Ci tu powiedza nasi forumowi spece od motoryzacji? - pozyjemy, zobaczymy 

Jeśli nie za trudno do wyjęcia i ponownego włożenia to niektórzy zabierają akumulator do domu
a dodatkowo ,jeśli ,się nie mylę ,
w luksie jest teraz mandat za odpalanie samochodu bez natychmiastowej jazdy
lepiej jest niebezpiecznie jechać z zamglonymi szybami wewnątrz tzn bez widoczności niż( bo to daje prace garażom i ew szpitalom ) niż trochę podymic i jechać bezpiecznie
a dodatkowo ,jeśli ,się nie mylę ,
w luksie jest teraz mandat za odpalanie samochodu bez natychmiastowej jazdy
lepiej jest niebezpiecznie jechać z zamglonymi szybami wewnątrz tzn bez widoczności niż( bo to daje prace garażom i ew szpitalom ) niż trochę podymic i jechać bezpiecznie
No to moze i ja cos dodam, a wlasciwie cytat z ksiazki serwisowej:
"Na biegu jalowym bardzo dlugo trwa rozgrzewanie silnika. Jednoczesnie w tej fazie zuzycie silnika i emisja szkodliwych skladnikow spalin sa szczegolnie duze. Dlatego nalezy ruszyc natychmiast po uruchomieniu silnika. Trzeba jednak unikac duzej predkosci obrotowej silnika (...) Dopiero po przejechaniu okolo 4 do 10 km silnik osiaga temperature pracy i zuzycie paliwa sie normalizuje. Dlatego w miare mozliwosci nalezy unikac jazdy na krotkich odcinkach".
Natomiast w przypadku automatycznej skrzyni biegow producenci zalecaja nie ruszac od razu po uruchomieniu silnika <bezradny>
"Na biegu jalowym bardzo dlugo trwa rozgrzewanie silnika. Jednoczesnie w tej fazie zuzycie silnika i emisja szkodliwych skladnikow spalin sa szczegolnie duze. Dlatego nalezy ruszyc natychmiast po uruchomieniu silnika. Trzeba jednak unikac duzej predkosci obrotowej silnika (...) Dopiero po przejechaniu okolo 4 do 10 km silnik osiaga temperature pracy i zuzycie paliwa sie normalizuje. Dlatego w miare mozliwosci nalezy unikac jazdy na krotkich odcinkach".
Natomiast w przypadku automatycznej skrzyni biegow producenci zalecaja nie ruszac od razu po uruchomieniu silnika <bezradny>
Danka, dzieki za linka, ale ja nie mieszkam w Luksemburgu. Chociaz w Niemczech sa podobne przepisy, mowiace o "unnötiges Laufenlassen des Motors" (zbednym ruchu silnika na biegu jalowym).
Ale ja mam auto z automatyczna skrzynia biegow, to sie wytlumacze, ze to nie jest "unnötig", tylko wynika z konstrukcji auta <lol>
Ale ja mam auto z automatyczna skrzynia biegow, to sie wytlumacze, ze to nie jest "unnötig", tylko wynika z konstrukcji auta <lol>