Nieśmiałe początki forum fotograficznego na polska.lu

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Nikelbak

Post autor: Nikelbak »

szrotofil pisze:A jak kupowałeś w foto trade, jakie dają warunki gwarancyjne na używany sprzęt?
Ja kupowalem nowy objektyw bo uzywanego nie mieli i mowiac szczeze to sie nie pytalem nawet jaka daja gwarancje na uzywki. Ale jak bede przechodzil obok tego sklepu kiedys to sie zapytam bo sam jestem ciekaw.
szrotofil pisze:Polecam fora fotograficzne na DPReview, bardzo pouczające <shock> jak często można natrafić na obiektywy, które mydlą albo mają FF albo BF. Makabra. <evil>
Dzieki - DPReview znam ale cos ostatnio przycichli bo malo testow jest na stronie ostatnio.
Ja bardzo polecam optycznych bo chlopaki sa na biezaco i sporo testow mozna znalezc zarowno objektywow (nie tylko systemowych) jak i lustrzanek.
Bardzo duzo sie nauczylem z polskiego forum Nikona (sporo canoniarzy sie tam wypowiada i wrzuca swoje foty:)) ale tez wiem ze jest forum dla canoniarzy (canon-board.info) wiec takze polecam.

szrotofil pisze:A jaki masz sprzęt i co fotografujesz?
Mam Nikona D90 + S10-20 + T28-75 + N50 1.8 no i ostatni nabytek N85 1.8.
Generalnie to foce troche landscape'ow i portrety (ciwicze na zonie i rodzenstwie :)) ale dopiero sie ucze

A czy jest moze jakis klub foto dla czlonkow polska.lu?
Bardzo chetenie bym sie wybral na jakis wypad foto poznac miasto i okolice bo nowy jestem w Lux-Ville :D
Awatar użytkownika
szrotofil

Post autor: szrotofil »

A czy jest moze jakis klub foto dla czlonkow polska.lu?
Bardzo chetenie bym sie wybral na jakis wypad foto poznac miasto i okolice bo nowy jestem w Lux-Ville
Nie słyszałam, ale możemy założyć :)
Jest sporo osób z dobrym sprzętem (z nikonkami też, a jakże), ale chyba większość się głównie skupia na fotografii rodzinnej i wakacyjnej. Ale myślę, że można by się spotkać na jakiś wypad - plener fotograficzny albo pogodzić wypad rodzinny z fotograficznym. Ostatnio odkryliśmy bardzo sympatyczny sposób spędzania czasu z dziećmi, szczególnie w weekendy - na pieszych wycieczkach botaniczno-krajoznawczych. Niedługie i urocze. Ostatnio np. łazilismy szlakiem k. Remich, jest rezerwat i ścieżka wiedzie między stawami, gdzie jest sporo ptaków. Można się też wyżyć fotograficznie, a jakże 8)
Nikelbak

szrotofil pisze:Nie słyszałam, ale możemy założyć :)
No to zakladamy :D

Ja bardzo chetnie bym sie wybral na jakis wypad i poznal okolice.
Na razie szukamy mieszkania i musimy sie do 'konca' przeprowadzic z Dublina ale jak sie troche uspokoi to jestem chetny na wypad.

A i owszem mozna pogodzic wypady rodzinno-fotograficzne i pozniej podzielic sie swoimi fotami :D
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

szrotofil pisze:Jest sporo osób z dobrym sprzętem (z nikonkami też, a jakże),
...przy czym pozwole sobie zauwazyc, ze sa amatorzy fotografii, nie tylko z "dobrym sprzetem", cokolwiek to znaczy, bo ja np. uwazam za niezly mojego kompakta :p (na razie, do czasu...) - zdjecia potrafi robic super! ....zreszta - tak naprawde to nie sprzet robi zdjecia, tylko fotograf..... <lol>

A caly ten moj post...bo jakos nie zalapalam zwiazku koniecznego miedzy zainteresowaniem fotografia, robieniem zdjec, a "dobrym sprzetem"....znaczy jak ktos nie ma "dobrego", to znaczy, ze sie fotografia nie interesuje, ze zdjec (rowniez ciekawych) nie moze robic?....ale moze dlatego, ze zaraz konczy mi sie dzien pracy i nieco zmeczona jestem.... :p
Nikelbak

bamaza42 pisze:znaczy jak ktos nie ma "dobrego", to znaczy, ze sie fotografia nie interesuje, ze zdjec (rowniez ciekawych) nie moze robic?
Nic bardziej mylnego bamaza42. 'Dobry' sprzet pomaga tylko w osiagnieciu celu a nie jest celem samym w sobie. A dobry fotograf zrobi super zdjecie na 'byle jakim' sprzecie.
Podobnie jak dobry gitarzysta zagra na wypasionym fenderze jak i na polskim defilu. Ale chyba odbiegamy tu od tematu - trzeba zalozyc nowy watek bo sie robi troche off topic :)
szrotofil pisze:Sprawdzę w gazecie foto, ktora ostatnio kupiłam, ale mam ją w domku. Z pewnością mają spory wybór sprzętu canona (mam sprzęt akurat tej firmy), ale zwykle dobre sklepy mają tez inne marki.
No i jak mozesz mi podeslac linka do tego sklepu w Metz?
MaWi

Post autor: MaWi »

Nikelbak pisze:Ale chyba odbiegamy tu od tematu - trzeba zalozyc nowy watek bo sie robi troche off topic :)
Prosze bardzo – jak głosi hasło reklamowe: "mówisz i masz" :)

Co do osobnego forum – pozwólcie, że chwile poczekamy i poobserwujemy temat. W przeszłości było już wiele inicjatyw, które najpierw budziły zapał i wywoływały wiele emocji, a po kilku(nastu) postach zamierały gdzieś w wirtualnym bezmiarze. Pozostawiania po tego typu działaniach "forów-kikutów" trochę mierzi, a z kolei kasowanie ich lub przenoszenie postów gdzie popadnie – nie ma sensu. Żeby uniknąć takiej sytuacji, mogę obiecać, że jeśli ilość wątków/postów fotograficznych przekroczy pewną masę krytyczną, wszystkie one znajdą się w wydzielonym podforum fotograficznym na polska.lu, czego oczywiście wszystkim zapaleńcom fotoamatorom i fotozawodowcom serdecznie życzę!
Awatar użytkownika
szrotofil

No tak. To najpierw wielkie dzięki za oddzielenie wątka foto od ogródkowego.

Przyjrzałam się sklepowi w Metz, podają go jako oficjalnego dealera Canona, Sigmy a na miejscu jest zapewne więcej sprzętu.
Adres
PHOX PHOTO PALACE
43-45 rue serpenoise
57000 Metz
Tél : 03 87 75 18 70
Fax : 03 87 37 00 47
http://www.phox.fr/accueil.aspx

Sklep sporo reklamowany w magazynach foto (papierowych), oczywiście do sprawdzenia.

A z innej beczki, to chyba jednak taniej jest przez internet, tyle, że nie można sobie pomacać. Kupowałam ostatnio baterię zapasową do aparatu (duracell), strona www we Francji, rachunek na firmę w UK, znaczek na kopercie z Nowej Zelandii. No i odpowiednio długo szło. Ale to zdaje sie nagminna praktyka, wystarczy poszukac komentarzy ludzi, którzy kupowali. Sama kupowałam już w kilku sklepach interntowych, więc jestem o parę doświadczeń bogatsza. Chociaż bardzo to niewygodne, że trzeba kupować w krajach ościennych, bo sporo się dopłaca za przesyłkę.
Nikelbak

MaWi pisze:Żeby uniknąć takiej sytuacji, mogę obiecać, że jeśli ilość wątków/postów fotograficznych przekroczy pewną masę krytyczną, wszystkie one znajdą się w wydzielonym podforum fotograficznym na polska.lu, czego oczywiście wszystkim zapaleńcom fotoamatorom i fotozawodowcom serdecznie życzę!
Wielkie dzieki MaWi!

No to zapraszam wszystkich do wrzucania fotek!

Widok na Zurich:
Obrazek
Awatar użytkownika
szrotofil

Super, żeby radość była pełna poproszę o exif, może być skrócony, chociaż podst. dane, to zawsze bardzo ciekawe. Sama powinnam usiąść do moich fotek z wakacji, ale teraz dzieci załapały przeziębienia, więc znowu jest trochę mniej czasu.
Nikelbak

szrotofil pisze:Super, żeby radość była pełna poproszę o exif, może być skrócony, chociaż podst. dane
Wiesz ja eksportowalem wszystkie jpegi bez exifa i mam to gdzies na dysku ale to jest chyba jeszcze w jakims pudle schowane :)

Podstawowe dane: D90 + S10-20 chyba na f22 lub blisko, HDR wiec 3 rawy wywolane w Lightroomie + Photomatix + ColorEfex Pro
Awatar użytkownika
szrotofil

Chapeau bas. Z PP jestem dnem. Sama robię jednocześnie RAWy i JPEGi z nadzieją, że kiedyś się zabiorę do obróbki ciekawszych ujęć. Mój sprzęt jest skromny: canon eos 30D + 17-55 f/2.8. Ostatnio dokupiłam flesz z dyfuzorkiem do zdjęć domowych, ale jeszcze nie zdążyłam nawet się mu porządnie przypatrzeć.

Nie chodziło mi o cały exif, takie króciutkie info jest nader wystarczające.

m.
Nikelbak

szrotofil pisze:Mój sprzęt jest skromny: canon eos 30D + 17-55 f/2.8.
szrotofil sprzet malo wazny - foty wazniejsze. Wrzuc jakies fotki :)

Ja ide wyprobowac moj nowy nabytek :) Pozniej wrzuce jakies foty z dzisiejszych lowow :D
Nikelbak

Znajome miejsce chyba wszystkim

Obrazek[/URL]
Awatar użytkownika
szrotofil

konkurs fotograficzny

Właśnie trafiłam na ogłoszenie o konkursie foto, zdjęcia są w 3 kategoriach, mi się szczególnie podobają te o wsiach i miasteczkach. Sympatycznie się ogląda http://www.photos-luxembourg.lu/concour ... gories.htm
Awatar użytkownika
irja28

Post autor: irja28 »

Ja mam lusrzankę cyfrową Pentaxa plus dwa obiektywy i to na razie i tak przerasta moje możliwości ;) Swoją drogą najlepsze fotki zrobiłam zwykłym kompaktem - sprzęt faktycznie ułatwia pracę, ale dobre zdjęcia są w "głowie" fotografa ;)

Pracuję troche z PS, ale ostatnio ciągnie mnie w stronę naturalnych zdjęć, bez poprawek, kadrowania, filtrów etc. Chociaż przyznam, że drobnymi manipulacjami udało mi się uzsykać kilka bardzo klimatycznych zdjęć (żebym to ja tylko wiedziała jak je tu wstawić ;)

Z technik ekstremalnych, udało mi się kiedyś zrobić zdjęcia za pomocą camera obscura (też własnej produkcji)
ODPOWIEDZ