polski sklep na kolach

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
asiunia
Posty: 608
Rejestracja: 19-01-2007, 00:08
Lokalizacja: stad

polski sklep na kolach

Post autor: asiunia »

Czy pan Piotr to przyjezdza jeszcze do Luxa ze swoim towarem?
Juz 3 razy go nie zastalam w stalym miejscu i o stalej porze.
Czy to przypadek, czy darowal on juz sobie biznes u nas?
gala
Posty: 7
Rejestracja: 26-10-2007, 19:44
Lokalizacja: Krakow

Post autor: gala »

Moge potwierdzic, ze w ostatni weekend byl jak rowniez w trzeci weekend wrzesnia.
Awatar użytkownika
Sie
Posty: 146
Rejestracja: 13-08-2009, 17:45
Lokalizacja: Lux-Merl

Post autor: Sie »

Szkoda że w Luxemburgu nie ma polskiego sklepu codziennie czynnego :( z polskim swieżym pieczywem mniammm
asiunia
Posty: 608
Rejestracja: 19-01-2007, 00:08
Lokalizacja: stad

Post autor: asiunia »

gala pisze:Moge potwierdzic, ze w ostatni weekend byl jak rowniez w trzeci weekend wrzesnia
Oo, prosze! A jednak!
Tylko szkoda, ze mnie sie aurat wtedy kielbachy zachce, jak go nie ma...
Awatar użytkownika
pete
Posty: 27
Rejestracja: 30-03-2009, 13:09
Lokalizacja: Polska

Post autor: pete »

Sie pisze:Szkoda że w Luxemburgu nie ma polskiego sklepu codziennie czynnego :( z polskim swieżym pieczywem mniammm
To tutejsze pieczywko nieswieze ?
"Pytania są tendencyjne"
Awatar użytkownika
Sie
Posty: 146
Rejestracja: 13-08-2009, 17:45
Lokalizacja: Lux-Merl

Post autor: Sie »

Po prostu nie smakuje mi :(
agabird
Posty: 113
Rejestracja: 19-08-2009, 13:32
Lokalizacja: Trier

Post autor: agabird »

W luxemburgu mi rownie nie smakuje ale w Trier ogromnie, i bardzo duzo chleba jak polski, a razowiec ze slonecznikiem to juz naprawde znakomitosc!
Awatar użytkownika
byly
Posty: 995
Rejestracja: 20-10-2006, 22:41
Lokalizacja: Berlin/Dolny Slask

Post autor: byly »

w luksemburgu jest tylko taki bialy chleb typu francuskiego, on nie jest zly, jak go sie je na swiezo, ale juz po paru godzinach jest do niczego

w trewirze tez nie ma az tak super wyboru, bo prawie wszystkie piekarnie sprzedaja ten sam chleb z tego samego mlynu, ale on bardziej przypomina polski, przy czym polski chleb taki jak znam z dziecinstwa, to juz teraz rarytas, w wiekszosci polskich piekarni sprzedaja takie gnioty, ze wole nawet ten francusko-luksemburski
Awatar użytkownika
bamaza42
Posty: 4441
Rejestracja: 26-09-2006, 15:57
Lokalizacja: Gdansk/Luxembourg

Post autor: bamaza42 »

Ale i w Luksemburgu mozna kupic niezly chleb - to sie nazywa "bauernbrot", albo pain de campgne, czy jakos tak, ale to musi byc "pain gris", wtedy nie jest taki bialy i watowaty.... A jak jestem w Trier, to zawsze przywoze sobie taki wielki bochen chleba wlasnie "chlopskiego" - jest pyszny! kwaskowaty, "pelny", ma chrupiaca skorke.... i nawet czerstwy smakuje, a ja go sobie mroze i mam zawsze pyszny, swiezy, z chrupiaca skorka.... :)
Awatar użytkownika
Sie
Posty: 146
Rejestracja: 13-08-2009, 17:45
Lokalizacja: Lux-Merl

Post autor: Sie »

Prawdziwy polski chleb jest najlepszy mniamm pycha, ten z Trier też jest ok, jak jestem robię zapasy <mrgreen>
smavil
Posty: 81
Rejestracja: 26-09-2006, 09:24
Lokalizacja: Luksemburg

Post autor: smavil »

No tak, razowca to sie tu niestety nie znajdzie, natomiast nie jest prawda, ze mozna tu znalezc tylko bialy chleb (fuj!), mniej wiecej w kazdej piekarni, supermarkecie itp moza znalecz rozne rodzaje chlebka, ciemny, z ziarenkami, itp itd.
Ostatnio sprobowalam tzw "Körnli" od Fischera, bardzo smaczny i o dziwo trzymal sie ponad tydzien ;)
Jesli chodzi o Trier to w Kauflandzie sa fajne "kwasne" chleby.
Awatar użytkownika
bamaza42
Posty: 4441
Rejestracja: 26-09-2006, 15:57
Lokalizacja: Gdansk/Luxembourg

Post autor: bamaza42 »

A co do razowca - znalazlam taki pyszny jak polski - w delheize...sami pieka...ja kupuje w delheize w Bertrange. Jest taki maly, jak kiedys w polsce "Turystyczny", czy jakos tak - pyszny - ciemny, grubo mielony i taki wilgotny, z chrupiaca skorka...i dlugo sie trzyma! Polecam! :>
Awatar użytkownika
stary
Posty: 1401
Rejestracja: 17-07-2008, 08:19
Lokalizacja: eks-lux ww

Post autor: stary »

na poludnie od Triera w Oberemmel oprocz wina robiono w jedynej piekarni super chleb (ok 40 cm srednicy) dobre pare lat temu tylko byl dostepny wczesnie rano a o 10 ej tylko zapach zostawal .....

a jesli bedziecie w Koloni to SUPEEERRR piekarnia blisko katedry i dworca na poczatku (lub koncu) deptaka hochestr ....

smacznego

mam tez dobry adres w paryzu na chleb "poilane"
Awatar użytkownika
byly
Posty: 995
Rejestracja: 20-10-2006, 22:41
Lokalizacja: Berlin/Dolny Slask

Post autor: byly »

Hohe Str. a nie Hochestr. <lol>

ta piekarnia ma filie w wielu miejscach w Kolonii. nazywa sie Merzenich

http://www.merzenich.net/70000%20Brote/ ... 0Brote.htm

oni maja rzeczywiscie bardzo dobre wypieki, chociaz robione przemyslowo
MaWi
Posty: 3662
Rejestracja: 18-09-2006, 16:41

Post autor: MaWi »

a mnie szczerze powiedziwsz dziwi ta dyskusja na temat braku dobrego pieczywa w Luksemburgu. Wiadomo - takiego jak w Polsce (szczegolnie za dawnych czasow) i tak nigdzie na swiecie nie uswiadczysz ;) ale tez i nie potrafie narzekac na wybor, jaki oferuja tutejsze piekarnie (no, moze poza poziomem cenowym – tu w piekarni nie jest trudno wydac na pieczywo na 2 dni 10 euro, podczas gdy w Polsce za 40 zl to mozna bylo chleba miec na caly tydzien).

Tak wiec bardzo fajny jest (oprocz Bauernbrot) niejaki Dubbelgeback. Ponadto Dinkelbrout moze doskonale zastapic (choc z pewnoscia nie jest tym samym) razowca czy pumpernickel. Wielu odwiedzajacych nas gosci zabiera ze soba koniecznie pain aux noix, a i ja uwazam, ze robia go swietnie (a ten rodzaj chleba z orzechami w srodku, w Polsce jest niema nieznany!).

Natomiast moim faworytem wsrod pieczywa jest niejaki pain pailliasse (zwany tu czasem "chrousti") w szczegolnosci zas jego odmiana z ziarnami dostepna chyba tylko w Oberwaisie. Probowaliscie? Jesli nie – polecam!
ODPOWIEDZ