Procedura sprzedazy/eksportu auta do PL
Procedura sprzedazy/eksportu auta do PL
Witam,
W ubieglym roku pracowalem w Luksemburgu i niejako w "spadku" pozostal mi pojazd spalinowy, poniewaz tutaj gdzie akutalnie przebywam procedura importu/podatku/przegladu samochodu jest dosyc zlozona, postanowilem iz lepiej bedzie sprzedac samochod. Znalazlem potencjalnego kupca w PL, ale nie wiem dokladnie jakie kroki proceduralne sa wymagane.
Czy ktos z was ostatnio trenowal procedure sprzedazy samochodu w PL, ktory jest zarejestrowany w Lux'ie ?
Jedyna droga to wizyta w SNCT - tablice eksportowe, nowe tymczasowe ubezpieczenie itp. ? Czy moze poprostu pojechac do PL dokonac transakcji, spisac umowe sprzedazy w jezyku zagranicznym, odkrecic tablice i nastepnie udac sie z nimi do Lux w celu zgloszenia faktu sprzedazy ?
Dziekuje z gory za sugestie.
Pawel W.
W ubieglym roku pracowalem w Luksemburgu i niejako w "spadku" pozostal mi pojazd spalinowy, poniewaz tutaj gdzie akutalnie przebywam procedura importu/podatku/przegladu samochodu jest dosyc zlozona, postanowilem iz lepiej bedzie sprzedac samochod. Znalazlem potencjalnego kupca w PL, ale nie wiem dokladnie jakie kroki proceduralne sa wymagane.
Czy ktos z was ostatnio trenowal procedure sprzedazy samochodu w PL, ktory jest zarejestrowany w Lux'ie ?
Jedyna droga to wizyta w SNCT - tablice eksportowe, nowe tymczasowe ubezpieczenie itp. ? Czy moze poprostu pojechac do PL dokonac transakcji, spisac umowe sprzedazy w jezyku zagranicznym, odkrecic tablice i nastepnie udac sie z nimi do Lux w celu zgloszenia faktu sprzedazy ?
Dziekuje z gory za sugestie.
Pawel W.
na podstawie doswiadczen wlasnych potwierdzam slowa misia... przekazalem nowemu polskiemu wlascicielowi luksemburska karte pojazdu, a nastepnie po powrocie do Lux udalem sie do Sandweiler, gdzie wypelnilem druk pt "mise hors circulation"...jest to zdecydowanie prostsze i tansze niz uprzednie wymeldowanie, numery tymczasowe itp...numery rejestracyjne nie sa potrzebne (zreszta o ile sie nie myle ursynowski wydzial komunikacji je wymagal do rejestracji (tak mi przynajmniej powiedzial nowy wlasciciel))
Przed przeczytaniem waszych postow zadzwonilem do SNCT gdzie powiedziano mi iz jedyna mozliwosc to wlasnie wspomniana droga przez meke, tablice, przeglad techniczny, ubezpieczenie, plus w ramach programu "przyjazne panstwo" albo przyjechac do Sandweiler z nowym wlascicielem albo przynajmniej poprosic kupujacego o pozyczenie dowodu osobistego celem weryfikacji przez urzednika (orginal, nie kopia).
Jak dawno temu sprzedawales auto do PL ? Czy cos ostatnio Ksiaze zmienil w przepisach ? ;-)
Chyba najlepiej bedzie zapytac jakich dokumentow wymagaja w konkretnym urzedzie komunikacji w PL.
A moze ktos chce okazyjnie focusa 2006 1.8 tdci - "jezdzony tylko w niedziele do kosciola" ?
Pawel
Jak dawno temu sprzedawales auto do PL ? Czy cos ostatnio Ksiaze zmienil w przepisach ? ;-)
Chyba najlepiej bedzie zapytac jakich dokumentow wymagaja w konkretnym urzedzie komunikacji w PL.
A moze ktos chce okazyjnie focusa 2006 1.8 tdci - "jezdzony tylko w niedziele do kosciola" ?
Pawel
Pawel
Ja ostatnio osobiscie wybralem sie do Sandweiler i Pan w okienku okraszonym napisem INFORMATION wykazal sie niezwykla niekompetencja i brakiem wiedzy, w rzeczy samej wiem niewiele wiecej niz przed wizyta z tym ze moja wizyta dotyczyla nieco innej sprawy jaka jest proba przerejstrowania Duzego Fiata na blachy luksemburskie.
Spodziewalbym sie dokladnie takiego samego a nawet wiekszego braku kompetencji w polskim WK - co oddzial , co urzednik to inne podejscie do sprawy ( kazdy inaczej interpretuje ).
Na sam koniec - napisz co to za okazyjna cena tego Forda - szukam jakiegos dupowoza bo mi mundurowi utrudniaja poruszanie sie po LU drogach jedynie slusznym powozem.
Moze byc na PRYW
Ja ostatnio osobiscie wybralem sie do Sandweiler i Pan w okienku okraszonym napisem INFORMATION wykazal sie niezwykla niekompetencja i brakiem wiedzy, w rzeczy samej wiem niewiele wiecej niz przed wizyta z tym ze moja wizyta dotyczyla nieco innej sprawy jaka jest proba przerejstrowania Duzego Fiata na blachy luksemburskie.
Spodziewalbym sie dokladnie takiego samego a nawet wiekszego braku kompetencji w polskim WK - co oddzial , co urzednik to inne podejscie do sprawy ( kazdy inaczej interpretuje ).
Na sam koniec - napisz co to za okazyjna cena tego Forda - szukam jakiegos dupowoza bo mi mundurowi utrudniaja poruszanie sie po LU drogach jedynie slusznym powozem.
Moze byc na PRYW
Ura Bura Szef Podwóra
Czesc Borys,
Wow, duzy fiat w Lux'ie, szacunek.....do dzis milo wspominam walke z zapiekajacymi sie zaciskami hamulcowymi (w poldku). Z ciekawosci, jaki model ?
Jesli chodzi o foke:
Kupiona w Luxie w Pazdzierniku 2008, stan bez zarzutu
kilka zdjec:
http://picasaweb.google.com/pawelwoz/Focus#
cena: 8.2K EURO
priv mail: pawelwoz na goooogle mail
Pozdrawiam
Wow, duzy fiat w Lux'ie, szacunek.....do dzis milo wspominam walke z zapiekajacymi sie zaciskami hamulcowymi (w poldku). Z ciekawosci, jaki model ?
Jesli chodzi o foke:
Kupiona w Luxie w Pazdzierniku 2008, stan bez zarzutu
kilka zdjec:
http://picasaweb.google.com/pawelwoz/Focus#
cena: 8.2K EURO
priv mail: pawelwoz na goooogle mail
Pozdrawiam
wygodniej jest przy sprzedazy np. do Polski
zawiezc auto
wrocic lub przeslac komus znajomemu dowod rejestracyjny, by dokonac wymeldowania, czyli oddac dowod rejestracyjny, w zamian za taki sam z nadrukiem "mise hors circulation"
i odeslac tenze kupujacemu, ktory potrzebuje go do zameldowania w PL
zawiezc auto
wrocic lub przeslac komus znajomemu dowod rejestracyjny, by dokonac wymeldowania, czyli oddac dowod rejestracyjny, w zamian za taki sam z nadrukiem "mise hors circulation"
i odeslac tenze kupujacemu, ktory potrzebuje go do zameldowania w PL
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
Potwierdzam, ze to prawda i jeszcze raz prawda. Wiec jak trafi Wam sie ten gosc, to omincie kolejke i poczekajcie na kogos innego. Szkoda czasu i zdrowia. Wlasnie mialam szczescie doswiadczyc 100% ignorancji urzedniczej. Juz wiece pozytku by bylo z tekturowego chlopka. Czy oni tam maja jakas ksiazke skarg i zazalen? <evil>Borys pisze:Pan w okienku okraszonym napisem INFORMATION wykazal sie niezwykla niekompetencja i brakiem wiedzy, w rzeczy samej wiem niewiele wiecej niz przed wizyta z tym ze moja wizyta. Spodziewalbym sie dokladnie takiego samego a nawet wiekszego braku kompetencji w polskim WK - co oddzial , co urzednik to inne podejscie do sprawy ( kazdy inaczej interpretuje ).