Procedura sprzedazy/eksportu auta do PL

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
pawelw

Procedura sprzedazy/eksportu auta do PL

Post autor: pawelw »

Witam,

W ubieglym roku pracowalem w Luksemburgu i niejako w "spadku" pozostal mi pojazd spalinowy, poniewaz tutaj gdzie akutalnie przebywam procedura importu/podatku/przegladu samochodu jest dosyc zlozona, postanowilem iz lepiej bedzie sprzedac samochod. Znalazlem potencjalnego kupca w PL, ale nie wiem dokladnie jakie kroki proceduralne sa wymagane.

Czy ktos z was ostatnio trenowal procedure sprzedazy samochodu w PL, ktory jest zarejestrowany w Lux'ie ?

Jedyna droga to wizyta w SNCT - tablice eksportowe, nowe tymczasowe ubezpieczenie itp. ? Czy moze poprostu pojechac do PL dokonac transakcji, spisac umowe sprzedazy w jezyku zagranicznym, odkrecic tablice i nastepnie udac sie z nimi do Lux w celu zgloszenia faktu sprzedazy ?

Dziekuje z gory za sugestie.
Pawel W.
misio

Post autor: misio »

Wiesz co, zdaje sie ze nawet nie musisz nic zwracac. Przeslij im kopie umowy sprzedazy i powinno zamknac temat.
natolin

Post autor: natolin »

na podstawie doswiadczen wlasnych potwierdzam slowa misia... przekazalem nowemu polskiemu wlascicielowi luksemburska karte pojazdu, a nastepnie po powrocie do Lux udalem sie do Sandweiler, gdzie wypelnilem druk pt "mise hors circulation"...jest to zdecydowanie prostsze i tansze niz uprzednie wymeldowanie, numery tymczasowe itp...numery rejestracyjne nie sa potrzebne (zreszta o ile sie nie myle ursynowski wydzial komunikacji je wymagal do rejestracji (tak mi przynajmniej powiedzial nowy wlasciciel))
pawelw

Przed przeczytaniem waszych postow zadzwonilem do SNCT gdzie powiedziano mi iz jedyna mozliwosc to wlasnie wspomniana droga przez meke, tablice, przeglad techniczny, ubezpieczenie, plus w ramach programu "przyjazne panstwo" albo przyjechac do Sandweiler z nowym wlascicielem albo przynajmniej poprosic kupujacego o pozyczenie dowodu osobistego celem weryfikacji przez urzednika (orginal, nie kopia).

Jak dawno temu sprzedawales auto do PL ? Czy cos ostatnio Ksiaze zmienil w przepisach ? ;-)

Chyba najlepiej bedzie zapytac jakich dokumentow wymagaja w konkretnym urzedzie komunikacji w PL.

A moze ktos chce okazyjnie focusa 2006 1.8 tdci - "jezdzony tylko w niedziele do kosciola" ?

Pawel
Borys

Post autor: Borys »

Pawel

Ja ostatnio osobiscie wybralem sie do Sandweiler i Pan w okienku okraszonym napisem INFORMATION wykazal sie niezwykla niekompetencja i brakiem wiedzy, w rzeczy samej wiem niewiele wiecej niz przed wizyta z tym ze moja wizyta dotyczyla nieco innej sprawy jaka jest proba przerejstrowania Duzego Fiata na blachy luksemburskie.

Spodziewalbym sie dokladnie takiego samego a nawet wiekszego braku kompetencji w polskim WK - co oddzial , co urzednik to inne podejscie do sprawy ( kazdy inaczej interpretuje ).

Na sam koniec - napisz co to za okazyjna cena tego Forda - szukam jakiegos dupowoza bo mi mundurowi utrudniaja poruszanie sie po LU drogach jedynie slusznym powozem.

Moze byc na PRYW ;)
Ura Bura Szef Podwóra
pawelw

Czesc Borys,

Wow, duzy fiat w Lux'ie, szacunek.....do dzis milo wspominam walke z zapiekajacymi sie zaciskami hamulcowymi (w poldku). Z ciekawosci, jaki model ?

Jesli chodzi o foke:
Kupiona w Luxie w Pazdzierniku 2008, stan bez zarzutu

kilka zdjec:

http://picasaweb.google.com/pawelwoz/Focus#

cena: 8.2K EURO

priv mail: pawelwoz na goooogle mail

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

wygodniej jest przy sprzedazy np. do Polski
zawiezc auto
wrocic lub przeslac komus znajomemu dowod rejestracyjny, by dokonac wymeldowania, czyli oddac dowod rejestracyjny, w zamian za taki sam z nadrukiem "mise hors circulation"
i odeslac tenze kupujacemu, ktory potrzebuje go do zameldowania w PL
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
pawelw

Dzieki Dasty,

A tablice trzeba rowniez oddac ?

Pawel
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

Nie, tablice sa Twoja
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

Borys pisze:Pan w okienku okraszonym napisem INFORMATION wykazal sie niezwykla niekompetencja i brakiem wiedzy, w rzeczy samej wiem niewiele wiecej niz przed wizyta z tym ze moja wizyta. Spodziewalbym sie dokladnie takiego samego a nawet wiekszego braku kompetencji w polskim WK - co oddzial , co urzednik to inne podejscie do sprawy ( kazdy inaczej interpretuje ).
Potwierdzam, ze to prawda i jeszcze raz prawda. Wiec jak trafi Wam sie ten gosc, to omincie kolejke i poczekajcie na kogos innego. Szkoda czasu i zdrowia. Wlasnie mialam szczescie doswiadczyc 100% ignorancji urzedniczej. Juz wiece pozytku by bylo z tekturowego chlopka. Czy oni tam maja jakas ksiazke skarg i zazalen? <evil>
ODPOWIEDZ