kredyty mieszkaniowe

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
soltuś

kredyty mieszkaniowe

Post autor: soltuś »

Mam pytanko do szczęśliwych posiadaczy własnego lokum, czy możecie mi podpowiedzieć, które banki w Luxie przy udzielaniu kredytu na zakup nieruchomości nie wymagają wkładu własnego? Spotkaliśmy się bowiem z twierdzeniem, że jest to konieczny wymóg do spełnienia.
Awatar użytkownika
Marguerite2003

Post autor: Marguerite2003 »

Przerabialiśmy ten temat ostatnio. BCEE wymaga wkładu własnego w wysokości 10-15%. Fortis nie wymaga żadnego wkładu własnego, może też sfinansować więcej niż wartość nieruchomości - na przykład kuchnię w przypadku nowego mieszkania. Co do innych nie wiem na razie, chcę jeszcze sprawdzić ING.
Słyszałam poza tym, że w przypadku pracowników instytucji, ponoć warto jest brać kredyt w Belgii - żadnych problemów, niezłe warunki, tylko ciut dłużej to trwa. Też finansują nawet do 120% wartości nieruchomości, przy czym jeżeli bierze się kredyt do 90% oprocentowanie jest ciut niższe, ale nie jest to jakaś ogromna różnica. Nie wiem natomiast jak to wygląda w przypadku pracowników sektora prywatnego.
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Marguerite2003 pisze:Słyszałam poza tym, że w przypadku pracowników instytucji, ponoć warto jest brać kredyt w Belgii - żadnych problemów, niezłe warunki, tylko ciut dłużej to trwa.
A to ciekawe, bo dotychczasowe moje doświadczenia wskazują, że kredyt hipoteczny można otrzymać wyłącznie w państwie, w którym dana nieruchomość się znajduje. Ewentualnie można otrzymać kredyt za granicą, jeżeli dysponuje się inną nieruchomością w tym państwie, która to nieruchomość może posłużyć jako zabezpieczenie kredytu.
misio

Post autor: misio »

Nie ma sztywnych zasad. Mam kilkanastu znajomych co brali kredyty, w roznych bankach, niektorzy w tych samych. Co osoba to w sumie inne warunki.

Najlepiej isc i sie przekonac. A kredyt na ponad 100% wartosci to nic nadzwyczajnego.
MaWi

Post autor: MaWi »

Z moich doswiadczen wynika, ze w 100% kredytuje nieruchomosc z cala pewnoscia Fortis i nie robia z tym zadnych ceregieli, oraz Dexia. ING strasznie krecilo nosem i w zasadzie to moze by dali, ale gdybym mial juz jakas inna nieruchomosc, ktora moglaby byc dodatkowym zabezpieczeniem. BCEE, wbrew temu co powyzej, sklonne bylo sie zgodzic na 100%, ale na gorszych warunkach niz gdybym mial wklad wlasny. Potwierdzam, iz niektore banki moga skredytowac nawet wiecej niz 100% wartosci nieruchomosci (tzn. otwierajac dodatkowa linie kredytowa na potrzeby remontow i przebudowy zakupionej nieruchomosci), ale to juz jest bardzo indywidualna (by nie powiedziec wrecz intymna) sprawa pomiedzy bankiem a kredytobiorca ;)
misio

Post autor: misio »

Dexia daje na ponad 100%.
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

anwi pisze:dotychczasowe moje doświadczenia wskazują, że kredyt hipoteczny można otrzymać wyłącznie w państwie, w którym dana nieruchomość się znajduje.
Dla ścisłości - pod tym względem luksemburskie oddziały banków traktują obszar przygraniczny jak niezagranicę, czyli z hipoteką nie ma problemu.
MaWi

Post autor: MaWi »

szymbi pisze:Dla ścisłości - pod tym względem luksemburskie oddziały banków traktują obszar przygraniczny jak niezagranicę, czyli z hipoteką nie ma problemu.
No tak, ale tu chodzi chyba o przypadek odwrotny, a wiec o bank nieluksemburski i nieruchomosc luksemburska. Czy i w druga strone to dziala podobnie?
krzys1970

Post autor: krzys1970 »

Ja dostalem w BCEE kredyt na 100% lacznie z 15% VAT-em, ktory potem jest mi czesciowo zwracany i bez wplywu na warunki finansowe. Nie jestem jednak pewien czy to nie jest kwestia jakiejs umowy miedzy BCEE a moim pracodawca.
Awatar użytkownika
soltuś

Post autor: soltuś »

Dziękuję za wszelkie informacje.
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

krzys1970 pisze:Nie jestem jednak pewien czy to nie jest kwestia jakiejs umowy miedzy BCEE a moim pracodawca.
Tak rzeczywiście jest. Dla zwykłego śmiertelnika takie warunki nie są, niestety, dostępne :D
Natomiast z doświadczeń znajomej, która zakupiła nieruchomość w Belgii, ale pracuje w Luksemburgu: o kredyt w Luksemburgu mogła jedynie wystąpić do banku, w którym miała konto od początku, a i to nie było takie pewne, czy kredyt otrzymałaby.

Natomiast kredyt musiała wziąć w belgijskim oddziale ING, bo luksemburski odmówił kredytowania nieruchomości za granicą, uzasadniając to niemożliwością „operowania” nieruchomością, która nie jest w Luksemburgu. Wzięła więc kredyt w ING w Belgii, zresztą na rzeczywiście lepszych warunkach :D
Awatar użytkownika
Marguerite2003

Post autor: Marguerite2003 »

Na temat kredytu w BE wiem od kolegi, który ze mną pracuje. Nie ma ponoć żadnego problemu z dostaniem kredytu w Belgii dla fonctionnaire, jak powiedziałam, nie wiem jak to jest dla sektora prywatnego.
Jedyna różnica w procedurze jest taka, że muszą wysłać eksperta, który potwierdzi, że nieruchomość jest warta swojej ceny.
Awatar użytkownika
aleksandra12b

Post autor: aleksandra12b »

A ja dodam, ze kiedys jak pracowalam jeszcze w Belgii, w sektorze prywatnym to ING strasznie chcialo skredytowac zakup mojego domu w Polsce (ale i tak wybralam polski bank). Wydaje mi sie, ze te wszystkie formulki o tym, ze zagranica itp. itd. to zwykle zaslony dymne.
Tutaj pytalam sie w Frotisie, ale powiedzieli ze nieruchomosc musi byc w Luksemburgu albo przygraniczna. Jak powiedzialam, ze chodzi o przejecie juz istniejacego kredytu w PL, to jakby zaczeli sie wycofywac, ze niby mozna rozmawiac, itd. ale juz mi sie nie chcialo.
Wydaje mi sie, ze po prostu trzeba indywidualnie rozmawiac i zawsze sie rozwiazanie znajdzie.
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Krzysiu, jak juz się odezwałeś, to zapytam o sprawę pośredniczenia banku w załatwianiu ulgi/dopłat do odsetek na dzieci. Pisałeś chyba o tym w informatorze, choć w tej chwili nie mogę znaleźć.
Nam BCEE dał tylko zaświadczenie, że wzięliśmy kredyt i w jakiej wysokości. Kilka razy pytali o dzieci, ale nic innego nie dali i nie pośredniczyli. Na czym polegała pomoc BCEE?
Danka
Awatar użytkownika
felo

Post autor: felo »

Danka,

To zaswiadczenie z banku jest Ci potrzebne, zeby dolaczyc je (wraz z innymi zaswiadczeniami) do tego wniosku:

http://www.logement.lu/formulare/aideind_franz.pdf

Jakbys potrzebowala pomocy, to polecam tego goscia tam:

Dirk.Petry@ml.etat.lu.

Bardzo pomocny i gada po angielsku. Potem trzeba sie uzbroic w sporo cierpliwosci, bo trwa to dosc dlugo, ale nie ma bolu, bo ulga jest naliczana retroaktywnie od daty zameldowania.

Pozdrawiam,

M.
ODPOWIEDZ