rejestracja w komunie
rejestracja w komunie
Mam problem z komuną w Flaxweiler, mieszkam w Gostingen, mam kontrakt z właścielem.
Ale przypuszczam że przez to że właściel jest BARDZO chaotyczny (z wyjątkiem płacenia w terminie) ma problem z merem tej komuny - a komuna powołując się na jakies śmieszne prawo z 196x roku (decentralizacja przepisów w LUX) stwierdza że pod jednym adresem moze mieszkać tylko jedna rodzina. (gość przerobił ogromny dom na 30-40m2 studia a właściwie na F1 - bo kuchnia jest w większości oddzielona). Aha jedna osoba jest zarejestrowana pdo tym adresem - ale załatwiła to przez swoją firmę (Eurpejski Bank Inwestycyjny - a Banki mają dobrych prawników)
Dzwoniłem juz do PL ambasady i potrzebuję oficjalne pismo z komuny i wtedy Konsul zacznie działać... na razie czekam na grzeczne załatwienei sprawy...
Czy ktoś sie spotkał z takim czymś ?
poza tym za studio ze wszystkim wliczonym - prąd, woda, ogrzewanie, kablówka, internet (34m2) płacę 630€. więc raczej nie chcę się ruszać... do pracy 31km - z tego 25 autostardą Trierową (wiec brak francuzów - codziennie 20-30minut
Ale przypuszczam że przez to że właściel jest BARDZO chaotyczny (z wyjątkiem płacenia w terminie) ma problem z merem tej komuny - a komuna powołując się na jakies śmieszne prawo z 196x roku (decentralizacja przepisów w LUX) stwierdza że pod jednym adresem moze mieszkać tylko jedna rodzina. (gość przerobił ogromny dom na 30-40m2 studia a właściwie na F1 - bo kuchnia jest w większości oddzielona). Aha jedna osoba jest zarejestrowana pdo tym adresem - ale załatwiła to przez swoją firmę (Eurpejski Bank Inwestycyjny - a Banki mają dobrych prawników)
Dzwoniłem juz do PL ambasady i potrzebuję oficjalne pismo z komuny i wtedy Konsul zacznie działać... na razie czekam na grzeczne załatwienei sprawy...
Czy ktoś sie spotkał z takim czymś ?
poza tym za studio ze wszystkim wliczonym - prąd, woda, ogrzewanie, kablówka, internet (34m2) płacę 630€. więc raczej nie chcę się ruszać... do pracy 31km - z tego 25 autostardą Trierową (wiec brak francuzów - codziennie 20-30minut
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
rada prywatna:
przejdź się do gminy i powiedz, że sprawę zgłosiłeś już do ambasady, to działa dość dobrze, jeśli powiesz, że będzie interwencja z zagranicznej placówki, a jeśli nie zaregują, to zapraszam ponownie do okienka konsularnego, wtedy będziemy działać
przejdź się do gminy i powiedz, że sprawę zgłosiłeś już do ambasady, to działa dość dobrze, jeśli powiesz, że będzie interwencja z zagranicznej placówki, a jeśli nie zaregują, to zapraszam ponownie do okienka konsularnego, wtedy będziemy działać
Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się hiszpańska inkwizycja!!!
W Luksemburgu gminy mają dosyć dużą samodzielność w kształtowaniu własnych przepisów, dlatego też – jeśli właściciel zadarł z merem i do tego nie miał zgody na przerobienie domu jednorodzinnego na mieszkania (a regulamin gminy tego wymagał) – mogą być spore trudności w załatwieniu tej sprawy. I wydaje mi się, że to właściciel powinien przede wszystkim tę sprawę w gminie wyjaśnić.gabrjel pisze:Czy ktoś sie spotkał z takim czymś ?
Przy chaotyczności właściciela i nie komunikatywności gminy, i do tego pozytywnie zareejstrowanej jednej osoby nie chcę z nimi walczyć....
Zarejestrowali więc jest możliwość - jeśli zarejestrowany jest właściciel i jedna osoba to jednak da się to załatwić....a z tego co wiem to sprawa się ciagnie już kilka lat bo temat z włascicielem nie dotyczy jednego domu....
poza tym on jest sławny, zabrali mu jedno auto za jazde po pijaku i prawo jazdy, zabrali drugie za jazde bez uprawnień, zabrali trzecie za jazdę bez uprawnień, teraz kupił 4'e
to jego sprawa, ale patrząc na to - ze po załatwieniu rejestracji jedyna rzecz która mi zostanie to przelew - mi to pasuje - mam raczej minimalistyczne podejście do tematu...
Zarejestrowali więc jest możliwość - jeśli zarejestrowany jest właściciel i jedna osoba to jednak da się to załatwić....a z tego co wiem to sprawa się ciagnie już kilka lat bo temat z włascicielem nie dotyczy jednego domu....
poza tym on jest sławny, zabrali mu jedno auto za jazde po pijaku i prawo jazdy, zabrali drugie za jazde bez uprawnień, zabrali trzecie za jazdę bez uprawnień, teraz kupił 4'e
to jego sprawa, ale patrząc na to - ze po załatwieniu rejestracji jedyna rzecz która mi zostanie to przelew - mi to pasuje - mam raczej minimalistyczne podejście do tematu...
Wiesz 30km autostardą (do pracy - a pracuję przy Bertrange, a do Kirchberga mam niecałe 10) i do tego 4km od Moseli - gdzie właściwie cały Lux to "pustynia".
A rowerem lubię jeździć a Trier - Remish - Schengen to droga bajka
Masz coś ciekawszego za 630 ze wszystkim wliczonym ?
A ja juz chcialem wynajac mieszkanie na telefon? Jestesmy jeszcze w Szwecji, ale jak juz bedziemy sie przeprowadzac z "majdanem" to myslalem sobie bedzie lepiej juz jechoc do wynajetego wczesniej mieszkania.
czy jest to ryzykowne, a moze jednak sa porzadne firmy i legalni wlasciciele z ktorymi nie ma ryzyka i da sie wynajac na telefon + wymiana dokumentow poczta, potwierdzenie notarialne + depozyt i czek za czynsz mozna przelac przez bank.
Co o tym sadzicie?
Dzieki z gory,
czy jest to ryzykowne, a moze jednak sa porzadne firmy i legalni wlasciciele z ktorymi nie ma ryzyka i da sie wynajac na telefon + wymiana dokumentow poczta, potwierdzenie notarialne + depozyt i czek za czynsz mozna przelac przez bank.
Co o tym sadzicie?
Dzieki z gory,
Robert
- rzeklabym, ze bardzo....nigdy w zyciu bym nie zaryzykowala, zwlaszcza na taki rynku jak luksemburski - gdzie popyt przewyzsza podaz.... Jesli moge, to radzilabym wyszukac interesujace oferty, umowic sie i "wpasc" do Luxa zalatwic sprawe....albo po prostu przyjechac na kilka dni i dzialac na miejscu - moze tak nawet lepiej, bo oferty, zwlaszcza te bardziej interesujace, znikaja jak swieze buleczki....Roberto pisze:czy jest to ryzykowne
Ja zrobiłem tak we Francji - bo tam jakoś łatwiej znaleźć (ale licz się z wariackim dojazdem).
I szukałem po drodze - babka wynajęła mi mieszkanie w styczniu na starcie za 40€ za dzień !!!!!!
ale po negocjacjach na początku zeszła do 30€ a ostatnie 2 tygodnie liczyła mi po 20€
wybór należy do Ciebie - co do agencji to nie za bardzo bym na nie liczył.... przejechałem się na nich...
I szukałem po drodze - babka wynajęła mi mieszkanie w styczniu na starcie za 40€ za dzień !!!!!!
ale po negocjacjach na początku zeszła do 30€ a ostatnie 2 tygodnie liczyła mi po 20€
wybór należy do Ciebie - co do agencji to nie za bardzo bym na nie liczył.... przejechałem się na nich...
Znalazlo by sie, ale trzeb umiec szukac. Aha nie pisze zlosliwie. Po prostu uwazam ze mocno przeplacasz, a koles ktory ci wynajmuje traktuje cie jak krasule.gabrjel pisze:Wiesz 30km autostardą (do pracy - a pracuję przy Bertrange, a do Kirchberga mam niecałe 10) i do tego 4km od Moseli - gdzie właściwie cały Lux to "pustynia".
Probowac mozesz - raczej polegniesz, ale trzymam kciuki.Roberto pisze:A ja juz chcialem wynajac mieszkanie na telefon? Jestesmy jeszcze w Szwecji, ale jak juz bedziemy sie przeprowadzac z "majdanem" to myslalem sobie bedzie lepiej juz jechoc do wynajetego wczesniej mieszkania.
Co o tym sadzicie?
Dzieki z gory,
A co ty chcesz potwierdzac notarialnie ze sie tak spytam?
Roberto, może warto zainwestować w krótką podróż, żeby załatwić te sprawy osobiście. Albo ewentualnie upoważnić kogoś zaufanego w Luxie do podpisania papierów w Twoim imieniu, oczywiście po solidnym rozejrzeniu się w sytuacji (i w mieszkaniu ). W razie czego prawo stoi niestety po stronie właściciela, a tutejsze sądy raczej nie dają forów niezorientowanym cudzoziemcom.
OJ misio nie chce być złośliwy, to że wynajełem nie znaczy że nie monitoruje rynku... a monitoruje go od stycznia i nie ograniczam się do luxbazar czy athome.lumisio pisze:Znalazlo by sie, ale trzeb umiec szukac. Aha nie pisze zlosliwie. Po prostu uwazam ze mocno przeplacasz, a koles ktory ci wynajmuje traktuje cie jak krasule.gabrjel pisze:Wiesz 30km autostardą (do pracy - a pracuję przy Bertrange, a do Kirchberga mam niecałe 10) i do tego 4km od Moseli - gdzie właściwie cały Lux to "pustynia".
I mam wrażenie że chyba dawno nie patrzyłeś na ceny... ceny studia z oddzielną łazienką i kuchnią (!!! co podkreslam a nie wspóldzieloną) - a właściwie to nawet nie studio ale F1 to minimum 600€ + opłaty (~100€ średnia miesięczna w roku)...
owszem kila lat temu... mam znajomego co mieszka na ostatnim piętrze domku na Kirchbergu (osobne mieszkanie 3 pokoje 94m2, kuchnia, łazienka - ogromna z wanną prysznicem itd..) i płaci 700€ + opłaty około 90€ z internetem i kablówką - nie wspominam że mieszkanie było wyposaznoe na dzięn dobry w cała kuchnię i podstawowe rzeczy w pokojach....
trafiają się takie kwiatki... ale to nie tak jak piszesz ze 630€ to przepłacam... to normalna cena a nawet bym powiedział że jedna z niższych... jak znajdziesz mi coś aktualnego (z ostatniego tygodnia) poniżej 600€ (z opłatami) w obrębie 15km od granicy Lux-City to masz ode mnie browara. ale się nie obawiam bo nie znajdziesz... ale browarem i tak się podziele
p.s. juz 3 wątek w jednym temacie....