Mandat z Belgii
Moderator: LuxTeam
Asiunia , gdzie ten flesz Cie spotkal ?
Ja widzialem w Belgii o ile dobrze pamietam to na autostradzie obok Liege takie jakies cos co tez mi sie wydawalo fleszem. Przy przejezdzie blysnelo mi w twarz ale slabym swiatlem i wywolalo we mnie automatyczne zwolnienie. Jechalem tam po jakims czasie ponownie i sytuacja sie powtorzyla.
Nie mowie ze tak jest ale moze akurat to to ??
Ja widzialem w Belgii o ile dobrze pamietam to na autostradzie obok Liege takie jakies cos co tez mi sie wydawalo fleszem. Przy przejezdzie blysnelo mi w twarz ale slabym swiatlem i wywolalo we mnie automatyczne zwolnienie. Jechalem tam po jakims czasie ponownie i sytuacja sie powtorzyla.
Nie mowie ze tak jest ale moze akurat to to ??
Ura Bura Szef Podwóra
W Neufchateau.Borys pisze:Asiunia , gdzie ten flesz Cie spotkal ?
Dostalam i wlasnie tak mysle wyrzucic, chociaz wyczytalam gdzies, ze jednak jakas umowa z Belgia jest tak samo jak z Francja i Holandia. I jeszcze gdzies wyczytalam, ze mandat to moze przyjsc i do 12 miesiecy od daty przewinienia. Wiec jesli Ty misiek wpadles w sierpniu to do kolejnego sierpnia moze bedziesz mial jeszcze jakas niespodzianke?misio pisze: Jak cokolwiek dostaniesz do domu to wyrzuc to do kosza

Ale masz racje, wkoncu narazie to jeszcze nie mandat wiec wywalam.
A tu mozna wyczytac jakie maja stawki z przewinienia:)
http://www.polfed-fedpol.be/verkeer/ver ... des_fr.php
Nie, bo to nie jest mandat a zestaw pytan, kto prowadzil i takie tam pierdoly. Poza tym przyszlo zwykla nie rejestrowana poczta - nie mozna udowodnic ze cos takiego doatalo sie.
Masz 3 opcje:
a) wyrzycasz do smieci;
b) podajesz dane brata, ktory to prowadzil twoje auto i niestety mieszka w PL;
c) przyznajesz sie i placisz.
Lux ma podpisana umowe TYLKO z Francja. Oznacza to, ze jesli dostanie sie mandat we Francji to egzekwowany on jest poprzez Policje Luksemburska.
Mimo ze mamy EU, to jednak kazde panstwo ma wlasne sluzby porzadkowe
A te stawki na tej stronie to mocno nieaktualne. Za 130 placi sie miedzy 100 a 150 Euro, no chyba ze mojemu koledze sie cos pomylilo.
Masz 3 opcje:
a) wyrzycasz do smieci;
b) podajesz dane brata, ktory to prowadzil twoje auto i niestety mieszka w PL;
c) przyznajesz sie i placisz.
Lux ma podpisana umowe TYLKO z Francja. Oznacza to, ze jesli dostanie sie mandat we Francji to egzekwowany on jest poprzez Policje Luksemburska.
Mimo ze mamy EU, to jednak kazde panstwo ma wlasne sluzby porzadkowe

A te stawki na tej stronie to mocno nieaktualne. Za 130 placi sie miedzy 100 a 150 Euro, no chyba ze mojemu koledze sie cos pomylilo.
No, niby tak, ale wczoraj na RTL-u pan minister od prawa, czyli Luc Frieden zakomunikowal, ze problem wynika z balaganu w belgijskiej biurokracji, bowiem Luksemburg od dawna juz stosuje sie do ustalen tzw. konwencji z Prum (a wiec umowy na mocy ktorej policja m.in w Belgii, Francji, Niemczech i Luksemburgu ma obowiazek udostepniac dane dot. przestepstw popelnionych w innych panstwach-sygnatariuszach ukladu).
A jaka jest prawda? Pewnie jak zwykle lezy pośrodku, skoro jednak sa wsrod nas tacy, ktorzy dostali na swoj luksemburski adres belgijski mandacik
A jaka jest prawda? Pewnie jak zwykle lezy pośrodku, skoro jednak sa wsrod nas tacy, ktorzy dostali na swoj luksemburski adres belgijski mandacik