Mandat z Belgii

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

misio

Post autor: misio »

A moze jakis samochod jechal w druga strone? My tez kiedys po oczach dostalismy i bylo ok.

Inna sprawa. Jak cokolwiek dostaniesz do domu to wyrzuc to do kosza, a jak masz watpliwosci to spytaj sie jakiegos obeznanego tubylca (nie Belga) o to.
Borys

Post autor: Borys »

Asiunia , gdzie ten flesz Cie spotkal ?

Ja widzialem w Belgii o ile dobrze pamietam to na autostradzie obok Liege takie jakies cos co tez mi sie wydawalo fleszem. Przy przejezdzie blysnelo mi w twarz ale slabym swiatlem i wywolalo we mnie automatyczne zwolnienie. Jechalem tam po jakims czasie ponownie i sytuacja sie powtorzyla.

Nie mowie ze tak jest ale moze akurat to to ??
Ura Bura Szef Podwóra
asiunia

Post autor: asiunia »

Borys pisze:Asiunia , gdzie ten flesz Cie spotkal ?
W Neufchateau.
misio pisze: Jak cokolwiek dostaniesz do domu to wyrzuc to do kosza
Dostalam i wlasnie tak mysle wyrzucic, chociaz wyczytalam gdzies, ze jednak jakas umowa z Belgia jest tak samo jak z Francja i Holandia. I jeszcze gdzies wyczytalam, ze mandat to moze przyjsc i do 12 miesiecy od daty przewinienia. Wiec jesli Ty misiek wpadles w sierpniu to do kolejnego sierpnia moze bedziesz mial jeszcze jakas niespodzianke? ;)

Ale masz racje, wkoncu narazie to jeszcze nie mandat wiec wywalam.

A tu mozna wyczytac jakie maja stawki z przewinienia:)
http://www.polfed-fedpol.be/verkeer/ver ... des_fr.php
misio

Nie, bo to nie jest mandat a zestaw pytan, kto prowadzil i takie tam pierdoly. Poza tym przyszlo zwykla nie rejestrowana poczta - nie mozna udowodnic ze cos takiego doatalo sie.

Masz 3 opcje:

a) wyrzycasz do smieci;
b) podajesz dane brata, ktory to prowadzil twoje auto i niestety mieszka w PL;
c) przyznajesz sie i placisz.

Lux ma podpisana umowe TYLKO z Francja. Oznacza to, ze jesli dostanie sie mandat we Francji to egzekwowany on jest poprzez Policje Luksemburska.

Mimo ze mamy EU, to jednak kazde panstwo ma wlasne sluzby porzadkowe :)

A te stawki na tej stronie to mocno nieaktualne. Za 130 placi sie miedzy 100 a 150 Euro, no chyba ze mojemu koledze sie cos pomylilo.
misio

A i jeszcze jedno. Skubancy w Belgi ustawili radar na podjezdzie na autostradzie kolo Namur. Do tej pory byl ulowany w dol. Teraz nie da sie (tzn sie da :) ) jechac ponad 180km/h pod gorke. Skubancy lapia w obie strony, a to bylo naprawde bezpieczne miejsce na szybki podjazd :)
jack82

Post autor: jack82 »

Tez olalem i jak do tej pory mam spokoj :)
misio

Maly update. W dzisiejszej prasie i na stejszyn lu jest napisane ze Lux wstrzymuje przekazywanie danych o samochodach zarejestrowanych w Lux Belgijskiej Policji.
MaWi

Post autor: MaWi »

No, niby tak, ale wczoraj na RTL-u pan minister od prawa, czyli Luc Frieden zakomunikowal, ze problem wynika z balaganu w belgijskiej biurokracji, bowiem Luksemburg od dawna juz stosuje sie do ustalen tzw. konwencji z Prum (a wiec umowy na mocy ktorej policja m.in w Belgii, Francji, Niemczech i Luksemburgu ma obowiazek udostepniac dane dot. przestepstw popelnionych w innych panstwach-sygnatariuszach ukladu).

A jaka jest prawda? Pewnie jak zwykle lezy pośrodku, skoro jednak sa wsrod nas tacy, ktorzy dostali na swoj luksemburski adres belgijski mandacik ;)
misio

No tak, ale mandat byl wczesniej, a Lux od "teraz" wstrzymuje przekazywanie danych.

To nie zmienia faktu, ze Belgo wie sobie moga wysylac co chca i komu chca, i tak nie sciagna <mrgreen>
ODPOWIEDZ