KKL pisze:Witam wszystkich
mam jedno pytanie, a w zasadzie dwa. Pierwsze, to czy ktos z Was pracuje/pracowal/ma znajomych pracujacych w firmie CITCO? Jak sie tam pracuje? Albo bardziej ogolnie, jak sie pracuje w Luksemburgu (chodzi mi glownie o kwestie nadgodzin... czy duzo sie ich robi :>). Headhunter bardzo poleca Luksemburg jako fajne miejsce do zycia, ale wiadomo, ze im zalezy na prowizji i wszystko opowiedza potencjalnym pracownikom ich klientow...
a drugie pytanie, to czy pensja 60 tys euro rocznie brutto dla osoby z kilkuletnim doswiadczeniem w finansach (skonczone egzaminy na bieglego rewidenta, ostatnie 3 egzaminy ACCA do zdania) to jest duzo/malo ? W Polsce mam calkiem przyzwoite pieniadze, bardziej meczy mnie kwestia ilosci pracy.. i to jest niejako glowny powod, dla ktorego rozwazam zmiane. Czy para (nie malzenstwo, czyli w zasadzie podatkowo dwa single :>), kazda z dochodem 60tys euro brutto, beda mogly zyc na przyzwoitym poziomie zakladajac, ze takze chcieliby cos oszczedzic?
Pozdrawiam,
przyzwoity poziom to dla kazdego cos innego.
60 tys brutto? musisz zobaczyc ile bedziesz mial na reke (podatki sprawdzisz na forum), ceny wynajmu mieskzania lub domu tez mozesz sprawdzic, inne ceny rowniez.
nie potrafie Ci dokladnie odpowiedziec na Twoje pytania, ale na pewno za te kase, mozesz spox wynajc mieszkanie ok 100m2 (miasto lub panstwo) i zyc na (tzw) dobrym poziomie.
jezeli cenisz sobie b.szybki dojazd do domu i nie marnowanie czasu na korki, to zdecydowanie polecam lokum w miescie. jest drozsze, ale miesiecznie mozesz zaoszczedzic (w zaleznosci od lokalizacji) od 2 do 5 dni roboczych - na same dojazdy.
miasto spokojne, wszedzie blisko, masz dystans do PL - jesli masz dobra prace, to nie ma obaw.
zaczyna sie tworzyc coraz wiecej osrodkow/zdarzen PL (bazujacych na wspolczesnej emigracji-troche inna od tych poprzenich).
oprocz tego masz tygiel mulitkulturowy - Lux to mieszanka bardzo mnogiej ilosci narodowosci.
jesli to lubisz, wjezdzasz.
jesli lubisz "warszawke", szum wielkiego miasta i to wszystko co ze soba niesie-to mozesz byc w wielkim szoku jak sie przeniesiesz, bo tutaj tego nie znajdziesz.
z godzinami pracy? to zalezy, najlepiej niech pisze ktos z frimy lub branzy.
jedno moze byc szokiem - poziom uslug (traktowanie klienta) rodem z PRL, ale i z tym mozna sobie poradzic.
pozdr
s.