Od jutra bez kontroli granicznej do Polski

Awatar użytkownika
Redakcja

Od jutra bez kontroli granicznej do Polski

Post autor: Redakcja »

Dziś o północy wchodzi w życie decyzja Rady Unii Europejskiej z 9 listopada 2007 r. o przyjęciu m.in. Polski do tzw. strefy Schengen. Spowoduje to m.in. ułatwienia w przekraczaniu granicy Polski z państwami sąsiednimi - poza Rosją, Ukrainą i Białorusią. Z przejść granicznych znikną służby kontroli granicznej i nie będzie rutynowych kontroli dokumentów - mogą natomiast zdarzyć się kontrole wyrywkowe i to nie tylko na samej granicy, ale w dowolnym innym miejscu.

Układ z Schengen podpisany został w 1985 roku przez Francję, Niemcy i kraje Beneluksu. Stopniowo do strefy Schengen przystąpiły inne kraje Unii Europejskiej poza Wielką Brytanią i Irlandią, układy stowarzyszeniowe podpisały Norwegia i Islandia. Obecne rozszerzenie strefy zwiększy ilość państw członkowskich do 22, a łączna powierzchnia obszaru bez kontroli granicznych wyniesie 3,6 mln km2. Poza strefą pozostaną nadal Wielka Brytania i Irlandia oraz Cypr, Bułgaria i Rumunia. Strefa Schengen poszerzona zostanie prawdopodobnie ponownie pod koniec 2008 roku, kiedy spodziewane jest przyjęcie Szwajcarii i Liechtensteinu.

Źródło: www.gouvernement.lu.
Załączniki
schengen.jpg
~~~~~
Redakcja
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Jade jutro rano....przetestuje :))
Awatar użytkownika
czeczu

Post autor: czeczu »

Czołem wszystkim podróżującym do Polski!

przypominam o drobnym szczególe, który może w pewien sposób opóźnić nasz wjazd do Polski, mam świeżego newsa z granicy polsko-niemieckiej:

na wszystkich przejściach drogowych zaczęły się dzisiaj prace związane z demontażem szlabanów i innych urządzeń granicznych, z tego powodu drożność tych przejść znacznie spadła, dzisiaj rano np. w Jędrzychowicach trzeba było czekać 2-3 godziny, bo otwarta była tylko jedna brama wjazdowa. Prace te mają być zakończone po obu stronach granicy do soboty ;)
Miejmy nadzieję, że się sprężą, sam jutro startuję w drogę <rotfl>

pozdrowienia dla wszystkich rajdowców <aniolek>
Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się hiszpańska inkwizycja!!!
Awatar użytkownika
bamaza42

o rany...niech sie sprezaja!!!! <shock> ....to na ktorym przejsciu granicznym sie spotkamy?... :)
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

bama - my też jutro raniutko wyjeżdżamy - w strone Jędrzychowic właśnie :D
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
czeczu

Post autor: czeczu »

W Jędrzychowicach zawsze byly straszne korki przed świętami, w Zgorzelcu-Mieście mniejsze, ale czy będzie granica czynna, czy nie, to i tak później trzeba się męczyć do A4 50 km straszną drogą, dlatego polecam zjechać z A4 w Niemczech na wysokości Bautzen na Weisswasser i dojechać Łęknicy, wtedy droga do Wroclawia i dalej idzie gladko <mrgreen>
Jest 30 km dalej, ale można nawet godzinę nadrobić <rotfl>
Polecam, sprawdzone wielokrotnie <3msie>
Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się hiszpańska inkwizycja!!!
Awatar użytkownika
kajapapaja

ale i my i bamaza Wrocław omijamy - a co do korków w Jędrzychowicach to już sie przyzwyczaiłam, że są stałym elementem wyjazdów świątecznych.
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
piastdp

Post autor: piastdp »

Jak oni te szlabany 3 dni demontują to ciekawe z czego one są wykonane ? czy raczej czym je przymocowali ? Zawołac "złomiarzy" to w godziny cały posterunek zdemontują. Ja cosik czuje ze z godzine to pewnie i tak jutro poczekam na wjazd do Polski.
Awatar użytkownika
bamaza42

kaja, jakie Jedrzychowice?....ja myslalam, ze sie jedzie przez Gorlitz-Zgorzelec?....O rany, kolejki mowicie?....ile czeka sie?...
A poza tym, o ktorej planujecie wyjazd?... moze zewrzemy szyki?... :)
A wy nie do Wroclawia?....
Ostatnio zmieniony 20-12-2007, 18:34 przez bamaza42, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bamaza42

kurcze, ja patrze i patrze i zadnych Jedrzychowic na mapie nie widze... :(
Awatar użytkownika
kajapapaja

bama jak lecisz autostradą to wypadasz prosto na przejście graniczne Ludwigsdorf-Jędrzychowice, a Zgorzelec leży z boku i się tam skręcać generalnie nie opłaca...

my tym razem lecimy do Opola... <mrgreen> i chcemy koło 6 rano wyjechać... możemy się jakoś na trasie zgadać...
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
bamaza42

o, to tak jak i ja, tez kolo 6 chce ruszac....choc historia nie zna takiego przypadku, ze wyjade tak jak planowalam....zwykle conajmniej 1-2 godziny poslizgu... (rekord to jakies 3 godzinki...) <oops>
Ale teraz zakladam wiec wyjazd o 5:30, to moze cos jak 6:30 uda mi sie zrealizowac....
Mozemy sie na trasie wydzwonic....ja nigdy jeszcze nie jechalam ta trasa, a na Polske nie mam nawet porzadnej mapy... :(
Sprawdzam czy mam twoj numer komorki...masz caly czas ten sam numer?...
Awatar użytkownika
piastdp

Post autor: piastdp »

O 6.00 to jak wiem kilka osob wyjezdza :)
Słyszałem ze w Jedrzychowicach korek siegał 6 km dzisiaj, ciekawe jak bedzie jutro, mam nadzieje ze Niemieccy pogranicznicy w protescie za utraconą stałą prace nie położa sie gdzies na granicy <mrgreen>
Awatar użytkownika
bamaza42

...no ale jutro juz nie bedzie granicy....to moze i korka?....
Awatar użytkownika
kajapapaja

Informuję, iż w ok. godz. 13 w dniu dzisiejszym na przejściu granicznym Jędrzychowice-Ludwigsdorf nie było żadnej kolejki... <mrgreen>
eurokraci.eu
ODPOWIEDZ