Od jutra bez kontroli granicznej do Polski
Od jutra bez kontroli granicznej do Polski
Dziś o północy wchodzi w życie decyzja Rady Unii Europejskiej z 9 listopada 2007 r. o przyjęciu m.in. Polski do tzw. strefy Schengen. Spowoduje to m.in. ułatwienia w przekraczaniu granicy Polski z państwami sąsiednimi - poza Rosją, Ukrainą i Białorusią. Z przejść granicznych znikną służby kontroli granicznej i nie będzie rutynowych kontroli dokumentów - mogą natomiast zdarzyć się kontrole wyrywkowe i to nie tylko na samej granicy, ale w dowolnym innym miejscu.
Układ z Schengen podpisany został w 1985 roku przez Francję, Niemcy i kraje Beneluksu. Stopniowo do strefy Schengen przystąpiły inne kraje Unii Europejskiej poza Wielką Brytanią i Irlandią, układy stowarzyszeniowe podpisały Norwegia i Islandia. Obecne rozszerzenie strefy zwiększy ilość państw członkowskich do 22, a łączna powierzchnia obszaru bez kontroli granicznych wyniesie 3,6 mln km2. Poza strefą pozostaną nadal Wielka Brytania i Irlandia oraz Cypr, Bułgaria i Rumunia. Strefa Schengen poszerzona zostanie prawdopodobnie ponownie pod koniec 2008 roku, kiedy spodziewane jest przyjęcie Szwajcarii i Liechtensteinu.
Źródło: www.gouvernement.lu.
Układ z Schengen podpisany został w 1985 roku przez Francję, Niemcy i kraje Beneluksu. Stopniowo do strefy Schengen przystąpiły inne kraje Unii Europejskiej poza Wielką Brytanią i Irlandią, układy stowarzyszeniowe podpisały Norwegia i Islandia. Obecne rozszerzenie strefy zwiększy ilość państw członkowskich do 22, a łączna powierzchnia obszaru bez kontroli granicznych wyniesie 3,6 mln km2. Poza strefą pozostaną nadal Wielka Brytania i Irlandia oraz Cypr, Bułgaria i Rumunia. Strefa Schengen poszerzona zostanie prawdopodobnie ponownie pod koniec 2008 roku, kiedy spodziewane jest przyjęcie Szwajcarii i Liechtensteinu.
Źródło: www.gouvernement.lu.
~–~–~–~–~
Redakcja
Redakcja
Czołem wszystkim podróżującym do Polski!
przypominam o drobnym szczególe, który może w pewien sposób opóźnić nasz wjazd do Polski, mam świeżego newsa z granicy polsko-niemieckiej:
na wszystkich przejściach drogowych zaczęły się dzisiaj prace związane z demontażem szlabanów i innych urządzeń granicznych, z tego powodu drożność tych przejść znacznie spadła, dzisiaj rano np. w Jędrzychowicach trzeba było czekać 2-3 godziny, bo otwarta była tylko jedna brama wjazdowa. Prace te mają być zakończone po obu stronach granicy do soboty![;)](images/smilies/icon_wink.gif)
Miejmy nadzieję, że się sprężą, sam jutro startuję w drogę <rotfl>
pozdrowienia dla wszystkich rajdowców <aniolek>
przypominam o drobnym szczególe, który może w pewien sposób opóźnić nasz wjazd do Polski, mam świeżego newsa z granicy polsko-niemieckiej:
na wszystkich przejściach drogowych zaczęły się dzisiaj prace związane z demontażem szlabanów i innych urządzeń granicznych, z tego powodu drożność tych przejść znacznie spadła, dzisiaj rano np. w Jędrzychowicach trzeba było czekać 2-3 godziny, bo otwarta była tylko jedna brama wjazdowa. Prace te mają być zakończone po obu stronach granicy do soboty
![;)](images/smilies/icon_wink.gif)
Miejmy nadzieję, że się sprężą, sam jutro startuję w drogę <rotfl>
pozdrowienia dla wszystkich rajdowców <aniolek>
Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się hiszpańska inkwizycja!!!
- kajapapaja
W Jędrzychowicach zawsze byly straszne korki przed świętami, w Zgorzelcu-Mieście mniejsze, ale czy będzie granica czynna, czy nie, to i tak później trzeba się męczyć do A4 50 km straszną drogą, dlatego polecam zjechać z A4 w Niemczech na wysokości Bautzen na Weisswasser i dojechać Łęknicy, wtedy droga do Wroclawia i dalej idzie gladko <mrgreen>
Jest 30 km dalej, ale można nawet godzinę nadrobić <rotfl>
Polecam, sprawdzone wielokrotnie <3msie>
Jest 30 km dalej, ale można nawet godzinę nadrobić <rotfl>
Polecam, sprawdzone wielokrotnie <3msie>
Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się hiszpańska inkwizycja!!!
- kajapapaja
ale i my i bamaza Wrocław omijamy - a co do korków w Jędrzychowicach to już sie przyzwyczaiłam, że są stałym elementem wyjazdów świątecznych.
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
kaja, jakie Jedrzychowice?....ja myslalam, ze sie jedzie przez Gorlitz-Zgorzelec?....O rany, kolejki mowicie?....ile czeka sie?...
A poza tym, o ktorej planujecie wyjazd?... moze zewrzemy szyki?...![:)](images/smilies/icon_smile.gif)
A wy nie do Wroclawia?....
A poza tym, o ktorej planujecie wyjazd?... moze zewrzemy szyki?...
![:)](images/smilies/icon_smile.gif)
A wy nie do Wroclawia?....
Ostatnio zmieniony 20-12-2007, 18:34 przez bamaza42, łącznie zmieniany 1 raz.
- kajapapaja
bama jak lecisz autostradą to wypadasz prosto na przejście graniczne Ludwigsdorf-Jędrzychowice, a Zgorzelec leży z boku i się tam skręcać generalnie nie opłaca...
my tym razem lecimy do Opola... <mrgreen> i chcemy koło 6 rano wyjechać... możemy się jakoś na trasie zgadać...
my tym razem lecimy do Opola... <mrgreen> i chcemy koło 6 rano wyjechać... możemy się jakoś na trasie zgadać...
eurokraci.eu
eurokraci.eu
o, to tak jak i ja, tez kolo 6 chce ruszac....choc historia nie zna takiego przypadku, ze wyjade tak jak planowalam....zwykle conajmniej 1-2 godziny poslizgu... (rekord to jakies 3 godzinki...) <oops>
Ale teraz zakladam wiec wyjazd o 5:30, to moze cos jak 6:30 uda mi sie zrealizowac....
Mozemy sie na trasie wydzwonic....ja nigdy jeszcze nie jechalam ta trasa, a na Polske nie mam nawet porzadnej mapy...![:(](images/smilies/icon_sad.gif)
Sprawdzam czy mam twoj numer komorki...masz caly czas ten sam numer?...
Ale teraz zakladam wiec wyjazd o 5:30, to moze cos jak 6:30 uda mi sie zrealizowac....
Mozemy sie na trasie wydzwonic....ja nigdy jeszcze nie jechalam ta trasa, a na Polske nie mam nawet porzadnej mapy...
![:(](images/smilies/icon_sad.gif)
Sprawdzam czy mam twoj numer komorki...masz caly czas ten sam numer?...
- kajapapaja
Informuję, iż w ok. godz. 13 w dniu dzisiejszym na przejściu granicznym Jędrzychowice-Ludwigsdorf nie było żadnej kolejki... <mrgreen>
eurokraci.eu
eurokraci.eu