Szukam osób do artykułu!!!!

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

misio pisze:Ta, jasne. Wiesz czemu? bo potrzebuja twojej kasy w tym przypadku. Ogolnie to usugi = francuski. Dobrze o tym wiesz.
Przyznam, ze nie bardzo rozumiem - zawsze potrzebuja mojej kasy - czy gadam po francusku, niemiecku, czy chinsku... Tak czy inaczej nie jest tak, ze bez francuskiego nic sie nie zalatwi - wrecz przeciwnie, mialam juz u siebie fachowcow, ktorzy mowili wylacznie po niemiecku (moze byli z tamtej strony Mozeli?...ale nawet jak tak, to tez dosc czeste zjawisko...).
Ale z drugiej strony, gdy ktos chce tu podjac prace w uslugach, to z francuskim pewnie latwiej, choc znajomosc tylko niemieckiego chyba tego tak do konca nie uniemozliwi (o matko, chyba sie zaplatalam.... ;) )
Awatar użytkownika
LuxTeam

Post autor: LuxTeam »

Przede wszystkim bardzo dziękujemy pani Agnieszce za ten długi, wyczerpujący materiał. Zawiera wiele ciekawych prawd, a pewne nieścisłości jakie wkradły się do tamtego tekstu oraz drobne luki w bazie informacyjnej artykułu uzupełnić będą mogli czytelnicy Gazety zagłębiając się w lekturę... polska.lu, którą pani Agnieszka była uprzejma rozreklamować w swoim tekście :)

Bardzo dziękujemy raz jeszcze za zaufanie i liczymy, że nasi kochani, najmilsi Forumowicze pokażą teraz, że społeczność Polaków w Luksemburgu, to wspaniali ludzie, warci tego, by o nich pisać. <mrgreen>

PS. Od siebie dodamy tylko dla porządku, że oprócz wymienionego w tekście artykułu Związku Polaków im. F. Chopina oraz dodanego przez kol. kaszuba Towarzystwa Kultury Polskiej im. M. Reja, mamy jeszcze w Luksemburgu co najmniej jedno stowarzyszenie godne wymienienia: Polską Misję Katolicką. Ponadto warto zauważyć, że afiliowany przy Ambasadzie RP Szkolny Punkt Konsultacyjny ma jednak dużą niezależność i z całą pewnością warto wymienić go nie tylko jako podpunkt przy Ambasadzie. Posiada też własną stronę internetową: www.szkolapolska.lu

Dalej w niuanse zagłębiać się nie będziemy. O Luksemburgu można by napisać setki stron (najlepszym dowodem niech będzie to forum ;) ). Rozumiemy jednak w pełni, że ramy tekstu na stronie Gazety wyznaczają dosyć precyzyjnie granice długości i zawartości merytorycznej tekstu i taki był zapewne powód, dla którego każdy z nas z pewnością dopisać by tam mógł jeszcze niejedną ważną informację.
LuxTeam
Agata

Post autor: Agata »

Skoro Lux-Team mowi, ze wlasciwie artykul jest ok, to i ja powinnam byc niby-zadowolona, bo dlugo tu nie mieszkam i jeszcze bardzo duzo nie wiem, ale... gdy wtracilam sie do dyskusji nt czytania forum przez pania dziennikarke krytykujac czy moze zastanawiajac sie nad sensem i mozliwoscia przeczytania i znalezienia waznych informacji na forum, to ktos z Was mi zwrocil uwage na styl pracy dziennikarza, pt 80 + 20.
I teraz czytajac ten artykulik zastanawiam sie nad tymi 80-procentami pracy, poszukiwan itd.

Pare szczegolow rzucilo mi sie w oczy:

1. liczba mieszkancow - wg Gazety to około 450 tys. osób - cos mi brakowalo z tysiaca albo dwoch, wiec sprawdzilam na stronie urzedu statystycznego: 476.200 osob. Roznica miesci sie w granicy bledu statystycznego? mozliwe... a czy jest mozliwe sprawdzenie tak prostych danych? jest jak widac...

2. Gazeta pisze: cudzoziemcy stanowią prawie 30 proc. populacji, urzad statystyczny: 41.6 %.

dane do pkt 1 + 2 to dane szacunkowe na 1.01.2007
http://www.statistiques.public.lu/fr/pu ... fresFR.pdf

3. Gazeta: bezrobocie to ok 3 %, stopa bezrobocia wg urzedu statystycznego to 4.5 % w roku 2006

4. inflacja 2.7% w roku 2006, tego jakos nie doczytalam w artykule, ale moze to nikogo nie interesuje?

5.
Salaires et traitements (en EUR)
Traitement mensuel minimum brut (adultes – janvier 2007) 1570.28
Traitement horaire minimum brut (adultes – janvier 2007) 9.08
Gain horaire moyen brut dans l’industrie manufacturi&egrave;re
(ouvriers – octobre 2006) 14.68
Gain mensuel moyen brut dans l’industrie manufacturi&egrave;re
(employés – octobre 2006) 4374

6. Gazeta pisze: Oczywiście największym i najważniejszym wydatkiem jest wynajęcie mieszkania. Można je wynająć w samym Luksemburgu, lub ewentualnie we Francji lub Niemczech i dojeżdżać.
Niesmialo zwracam uwage, ze istnieje rowniez granica z Belgia, i stamtad tez dojezdza wiele osob do pracy w Lux.

7. Gazeta pisze: Język angielski jest oczywiście powszechnie używany, jednak bez znajomości francuskiego trudno poradzić sobie w sprawach administracyjnych, a tym bardziej z integracją z lokalnymi mieszkańcami. Atutem może być znajomość włoskiego - szczególnie dla osób, które chcą szukać zatrudnienia w barach i restauracjach.

Hmmm, tu sie nie zgodze niestety, nie powiedzialabym ze ang jest powszechnie uzywany. Tak, tak, juz widze Bamaze, ktora sie krzywi, ale... angielski jest uzywany tak jak wszedzie czy niewszedzie za granica, gdzie sa turysci. Nie uwazam, ze mozna tu przyjechac ze znajomoscia j angielskiego i uwazac, ze sie zawojuje swiat. I nie uczyc sie francuskiego czy niemieckiego.
Dziwi mnie to, ze w sprawach administracyjnych nie mozna sobie poradzic bez znajomosci j. francuskiego. Jakos tak mi sie obilo o uszy, ze w administracji panstwowej sa zatrudniani glownie a moze jedynie Luksemburczycy, ktorzy jak juz wiemy sa trojjezyczni. Z tego wniosek, ze mozna i nie po fracusku? No chyba ze chodzi o strone internetowa rzadu i innych instytucji administracji publicznej, to rzeczywiscie sa po francusku.
Pierwszy raz slysze o popularnosci j wloskiego, ale moze to dlatego, ze nie pracowalam nigdy ani w barze ani w restauracji.
Uwazam, ze mozna sobie tutaj spokojnie zyc znajac niemiecki (urzedy panstwowe, szpitale, poczta, policja) i francuski (uslugi). ZYC czyli mieszkac. Natomiast nie wyobrazam sobie pracy (biurowej) bez znajomosci j angielskiego. Ale to moje prywatne zdanie.

Ciesze sie razem z pania Zofia, ktora z Hahnu moze latac do PL. Ja niestety nie moge... No coz, ale sama sobie jestem winna, ze chce sobie latac do stolicy prawie 40-milionowego panstwa europejskiego ;-)

Jesli do moich 'wnioskow, skarg i zazalen' wkradl sie jakis blad dot. luksemburskiego urzedu statystycznego, to wynika on z mizernej znajomosci francuskiego. Wiec przepraszam.
Inne wnioski czy komentarze, wynikaja z osobistych obserwacji i doswiadczen osoby piszacej... (jakie piekne zdanie ;-)

Dobranoc
Agata
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

Agata pisze:Pare szczegolow rzucilo mi sie w oczy:
Agata wrzuc tez swoje komentarze na forum GW bezposrednio pod arytkul, mysle ze takie uscislajace informacje sa cenne. A do tego w koncu trzeba nauczyc dziennikarzy (szczegolnie GW) do choc troche wiekszej rzetelnosci i dokladnosci - przynajmniej w podawaniu danych, ktore jest latwo zweryfikowac.

pozdr
dag
Awatar użytkownika
bamaza42

Agata pisze:Ciesze sie razem z pania Zofia, ktora z Hahnu moze latac do PL. Ja niestety nie moge... No coz, ale sama sobie jestem winna, ze chce sobie latac do stolicy
Pewnie, ze sama jestes sobie winna....ja tam mam bezposrednie polaczenie z Hahnu do Gdanska! :)....choc raz w zyciu mam lepiej niz warszawka - zawsze mi podkreslano, ze stolyca jest cool, najwazniejsza i najlepsza ....teraz, raz w zyciu moge miec odrobinke satysfakcji <cwaniak2> (dopoki ryanair i lotow do GD nie zawiesi...)
dslonce pisze:A do tego w koncu trzeba nauczyc dziennikarzy (szczegolnie GW) do choc troche wiekszej rzetelnosci i dokladnosci
...dziewczyny - nie przesadzacie?.... Kogo interesuje, czy w Lux mieszka 450, czy 476 tys. ludzi? Co za roznica?... Rzad wielkosci jest ok... ;)
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

bamaza42 pisze:...dziewczyny - nie przesadzacie?.... Kogo interesuje, czy w Lux mieszka 450, czy 476 tys. ludzi? Co za roznica?... Rzad wielkosci jest ok...
Moim zdaniem uczciwosc dziennikarska i rzetelnosc pracy wymaga zeby dane statystyczne byly podane w miare dokladnie, a blad wielkosci 6% nie jest juz bledem statystycznym. Moze rzeczywiscie osoby, kore sie tu wybieraja maja w nosie, te 26 tys. osob, ale ja lubie miec dostep do prawdziwych informacji bez potrzeby weryfikacji w kilku zrodlach... zeby miec pewnosc.
Internet jest super sprawa - latwy dostep do tysiecy informacji, tylko ze jakosc tej informacji z czasem (rozwoju interentu) ulega stalej degradacji i to wlasnie dzieje sie miedzy innymi "dzieki" takim artykulom....
dag
Agata

bamaza42 pisze: dziewczyny - nie przesadzacie?.... Kogo interesuje, czy w Lux mieszka 450, czy 476 tys. ludzi? Co za roznica?... Rzad wielkosci jest ok... ;)
[scroll]

Oczywiscie, ze przesadzam! 20 tysiecy mieszkancow mniej czy wiecej, kogoz to obchodzi... ale skoro i tak nikogo nie obchodzi panstewko x razy mniejsze od wojewodztwa opolskiego, to po co w ogole o nim pisac itd...
I oczywiscie - co z rzetelnoscia dziennikarska... ale moze teraz trzeba byc dynamicznym dziennikarzem piszacym x artykulow dziennie i tyle. Tylko pozostaje pytanie - czy teraz my bedziemy czytac gazete i wierzyc we wszystko co tam pisza? jesli do tej pory wierzylismy...

Pozdrawiam[/scroll]
Agata
Awatar użytkownika
bamaza42

Agata pisze:
bamaza42 pisze: dziewczyny - nie przesadzacie?.... Kogo interesuje, czy w Lux mieszka 450, czy 476 tys. ludzi? Co za roznica?... Rzad wielkosci jest ok... ;)
[scroll]

Oczywiscie, ze przesadzam! 20 tysiecy mieszkancow mniej czy wiecej, kogoz to obchodzi... ale skoro i tak nikogo nie obchodzi panstewko x razy mniejsze od wojewodztwa opolskiego, to po co w ogole o nim pisac itd...
I oczywiscie - co z rzetelnoscia dziennikarska... ale moze teraz trzeba byc dynamicznym dziennikarzem piszacym x artykulow dziennie i tyle. Tylko pozostaje pytanie - czy teraz my bedziemy czytac gazete i wierzyc we wszystko co tam pisza? jesli do tej pory wierzylismy...

Pozdrawiam[/scroll]
O matko, Agata - co Ty zrobilas, ze Twoj tekst "plynie"?....nie da sie tego czytac!!!
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

No to ja ze swojej strony dodam jeszcze, że sprawa połączeń lotniczych między Polską a Luksemburgiem wcale nie wygląda tak optymistycznie, jak przedstawiono w artykule. Jest fatalnie niestety i z miesiąca na miesiąc chyba coraz gorzej. Brak lotów do Warszawy to skandal (mi to akurat bardzo przeszkadza). Nawet koleżanka bamaza42 nie może już, jak widzę, spać spokojnie, bo a nuż loty do Gdańska zostaną wycofane i utraci swoją "odrobinkę satysfakcji" ;)
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

bamaza42 pisze:
Agata pisze:
[scroll]

Pozdrawiam[/scroll]
O matko, Agata - co Ty zrobilas, ze Twoj tekst "plynie"?....nie da sie tego czytac!!!
Ano wcisnęła, przypadkiem czy nie, przycisk 'scroll' w czasie pisania posta. Efekt chyba niezbyt godny polecenia... <roll>
misio

Post autor: misio »

panda pisze:No to ja ze swojej strony dodam jeszcze, że sprawa połączeń lotniczych między Polską a Luksemburgiem wcale nie wygląda tak optymistycznie, jak przedstawiono w artykule. Jest fatalnie niestety i z miesiąca na miesiąc chyba coraz gorzej. Brak lotów do Warszawy to skandal (mi to akurat bardzo przeszkadza). Nawet koleżanka bamaza42 nie może już, jak widzę, spać spokojnie, bo a nuż loty do Gdańska zostaną wycofane i utraci swoją "odrobinkę satysfakcji" ;)
Prawdopodobie niedlugo LuxAir bedzie znowu latal do Warszawy. Ma to sie stac "kiedys" w przyszlym roku. Trzeba miec nadzieje, ze sie z tego nie wycofaja.

A zeby bylo ciekawiej... WizzAir potwierdzil loty do Katowic TYLKO do konca Marca 2008. Co bedzie potem - nie wiadomo.
Agata

szymbi pisze: Ano wcisnęła, przypadkiem czy nie, przycisk 'scroll' w czasie pisania posta. Efekt chyba niezbyt godny polecenia... <roll>

Przepraszam, nie pamietam, ze cos wcisnelam, wiec jesli tak - a jak widac tak - bardzo przypadkiem i bardzo nieswiadomie.
Agata
ODPOWIEDZ