Kulinaria.

Zabawa dla dorosłych i dla dzieci, kultura, gastronomia, sport, turystyka...
Awatar użytkownika
katarzyna
Posty: 54
Rejestracja: 02-10-2006, 11:29
Lokalizacja: Lux

Post autor: katarzyna »

Ja często robię taką sałatkę - nie przeszkadza mi duża ilość czosnku, aczkolwiek najlepiej, kiedy ewentualni goście też lubią taki dodatek, bo czosnek to bardzo nietowarzyski zwierz :-)
MaWi
Posty: 3662
Rejestracja: 18-09-2006, 16:41

Post autor: MaWi »

Bez watpienia, jesli spozywac czosnek, to nie indywidualnie. Tym samym czosnek, to bardzo uspoleczniajace warzywo :p
Awatar użytkownika
Dungood
Posty: 38
Rejestracja: 28-09-2006, 09:28
Lokalizacja: Wiltz (ori Kraków)

Post autor: Dungood »

Dobra, to i ja dorzucę łatwy przepis na makaron, który czasami lubie robić, szczególnie kiedy sam mogę pozbierać grzyby w lesie koło mnie.

Tagiliatelle z leśnymi grzybami

Tackę leśnych grzybów (350-400g) należy najpierw oczyścić z ziemi, piasku etc., najlepiej szczotką. Nie powinno się ich myć, jeżeli już to trzeba je potem delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Następnie grzyby rozrywamy na mniejsze kawałki - lepiej nie kroić ich nożem. Na bardzo gorącą patelnię z trzema łyżkami oliwy wrzucamy grzyby, podrzucamy parę razy, a nastepnie dodajemy jeden drobno posiekany ząbek czosnku oraz jedną drobno posiekaną papryczkę chilli.
Następnie posypujemy wszystko szczyptą soli, a później dalej smażymy grzyby przez kilka minut, co chwile podrzucając je i tym samym mieszając (trzeba się tego nauczyc :), to jest podrzut z jednoczesnym ruchem do przodu przy pochylonej patelni).
Po kilku minutach zdejmujemy patelnię z ognia i wyciskamy na grzyby połówkę cytryny tak, by powstał pyszny sosik z połączenia soku z grzybów, czosnku, papryki chilli i cytryny.

W tzw. międzyczasie gotujemy tagiliatelle na 'al dente', jakieś jedno opakowanie. Odcedzamy i dodajemy na patelnie z grzybami, a następnie dorzucamy 2-3 łyżki masła i posypujemy parmezanem. Mieszamy podrzucając i podajemy na ciepłe talerze, na koncu zesrkobując resztki grzybków i odparowanego soku, które zawierają w sobie bardzo dużo aromatu. Jeżeli ktoś lubi może posypać wszystko posiekaną pietruszką, ja akurat nie przepadam za tym. Opcjonalnie można też dodać do tego na końcu śmietanki 18tki, która wspaniale przejdzie aromatem grzybów i nada wszystkiemu lekko maślany smak kiedy zetnie się nieco po spotkaniu z sokiem cytrynowym.

Mnie zrobienie tego zajmuje jakieś 15minut w sumie - myślę że kwalifikuje się to na szybkie danie.
Accelerate your soul!
Tryber
Posty: 20
Rejestracja: 03-01-2007, 13:28
Lokalizacja: Sanem

Post autor: Tryber »

ZEBRA
5 jaj
1,1/2 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 szklanka olej
3 szklanki maki
2 łyzki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ew.bakalie wg uznania

jajka ubic z cukrem, wmieszać pozostałe składniki. Ciasto podzielic na 2 równe części. Do jednej dodac 2 łyżki kakao, a do drugiej dodatkowo 2 łyzki mąki.
Tortownicę o średnicy 24-26 cmwysmarowac masłem i posypać bułką tartą. Na środek formy nakładac naprzemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma sie stopniowo rozlewac) Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 50-55 minut. Mozna pokryc polewą
Awatar użytkownika
jeremijo
Posty: 118
Rejestracja: 20-10-2006, 20:23
Lokalizacja: wintrange

Post autor: jeremijo »

ciasteczka polfrancuskie bardzo latwe

1kg maki
0,5kg margaryny
10dag drożdzy
3/4szkl cukru
2lyzki kwasnej smietan

wsypac make do miski dodac cukier i tluszcz ,drozdze wymieszac z smietanom na jednolitom mase i dodac do reszty .zagniesc ciasto tak aby wszystkie skladniki sie polaczyly ,wlozyc do napokowanego woreczka a nastepnie na ok godziny do zimnej wody nastepnie rozwalkowac pokroic w kwadraciki na srodku dac odrobine marmolady i skleic w koperte ,rogaliki,lub wcale jak kto uwarza piec na zloty kolor i jeszcze grace polukrowac

na grace ciasta do lukru zamiast wody jest bardzo dobre mleko
smacznego
.
jeremijo
Awatar użytkownika
panda
Posty: 489
Rejestracja: 24-01-2007, 01:01
Lokalizacja: Warszawa/Sandweiler/Houwald/Schëtter

Post autor: panda »

madi82 pisze:ja sie troszke obawiam zbyt dużej ilości czosnku
fakt, czosnek tutaj w luxie jakiś potwornie ostry jest, w kraju był znacznie łagodniejszy, nie mam pojęcia skąd go tutaj sprowadzają, w kraju był krajowy, potem izraelski, hiszpański, a ostanio także chiński ... oczywiście

juz dłużej nie mogę tego wszystkiego czytać, idę jeść :p
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
Awatar użytkownika
madi82
Posty: 313
Rejestracja: 22-02-2007, 19:10
Lokalizacja: PL -->LUX --> PL

Co zrobic z brukselki???

Post autor: madi82 »

Czy ma ktoś moze pomysł lub jakis przepis z brukselką???
Tryber
Posty: 20
Rejestracja: 03-01-2007, 13:28
Lokalizacja: Sanem

Post autor: Tryber »

Truskawkowiec


* 70 dag truskawek (35 dag zmiksowanych i 35 dag pokrojonych w słupki)
* 2 galaretki truskawkowe
* 3 łyżeczki żelatyny
* pół szklanki śmietanki kremówki lub jogurtu naturalnego
* 50 dag serka śmietankowego kremowego lub twarożku trzykrotnie mielonego
* 2 opakowania biszkoptów
* 5 łyżek cukru pudru

Dużą tortownicę lub blaszkę 25 x 30 cm wyłożyć ciastkami. Truskawki zmiksować
dokładnie blenderem razem z cukrem pudrem. Dodać twarożek, śmietanę (lub
jogurt), zmiksować na gładką masę. Galaretki truskawkowe oraz żelatynę
rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Ostudzone, dodawać powoli
do masy, jednocześnie miksując. Wstawić masę do lodówki. Gdy zaczyna tężeć
wymieszać z pokrojonymi truskawkami, wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do
lodówki.

Galeria potraw

<mniam> <mniam> <mniam> <mniam> <mniam> <mniam>
smavil
Posty: 81
Rejestracja: 26-09-2006, 09:24
Lokalizacja: Luksemburg

Post autor: smavil »

Ojej, az slinka leci... <mniam>
Awatar użytkownika
madi82
Posty: 313
Rejestracja: 22-02-2007, 19:10
Lokalizacja: PL -->LUX --> PL

podbijam wątek:)

Post autor: madi82 »

Doszło sporo nowych uzytkowników...może Wy nam polecicie jakąś smaczna potrawę??? A moze "starzy bywalcy" znów coś dorzucą")
:)
Awatar użytkownika
panda
Posty: 489
Rejestracja: 24-01-2007, 01:01
Lokalizacja: Warszawa/Sandweiler/Houwald/Schëtter

Post autor: panda »

dobra "sałatka sięborowej" (z tzw. przepisów sąsiadki) ... prosta, szybka, do konsumpcji natychmiastowej, ale na drugi dzień chyba jeszcze lepsza, uwaga Panowie ! - doskonała dla męża, co to na żonę czeka .. czeka .. czeka ... i doczekać się nie może,

obsada: por, żółty ser (najlepiej taki w wiórkach, czy jak to tam nazywają), majonez, ogórki kiszone (nie będzie łatwo w Luxie), szczypta soli.

akcja: pociachać (ja ciacham drobno)
wymieszać z majonezem, ilość wedle uznania
zjeść

smacznego !

<lunch> <pizza>
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
Awatar użytkownika
bisia
Posty: 277
Rejestracja: 26-03-2007, 06:15
Lokalizacja: Wroclaw/Luxemburg

Post autor: bisia »

obsada: por, żółty ser (najlepiej taki w wiórkach, czy jak to tam nazywają), majonez, ogórki kiszone (nie będzie łatwo w Luxie), szczypta soli.

ogrki kiszone bardzo zblizone smakiem do polskich sa stale dostepne w Cora Foetz. Konserwowe tez sa i to bardzo dobre.Ostatnio widzialam nawet pieczarki koserwowe, chrzan i cwikle.

Moja wersja tej salatki jest bez ogorka ale z ananasem,kukurydza i wedlina(najlepsza jest motradela).
Pychotka

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jeremijo
Posty: 118
Rejestracja: 20-10-2006, 20:23
Lokalizacja: wintrange

Post autor: jeremijo »

a ma ktoś wypróbowany przepis na mulesz
jeremijo
Awatar użytkownika
panda
Posty: 489
Rejestracja: 24-01-2007, 01:01
Lokalizacja: Warszawa/Sandweiler/Houwald/Schëtter

Post autor: panda »

jeremijo pisze:a ma ktoś wypróbowany przepis na mulesz
czy chodzi o jakąs hiszpańską odmianę spreparowania omułka, znaczy tego małża morskiego o ciemnobrunatnej muszli, żyjącego w morzach Europy i w Oceanie Atlantyckim ?
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
Awatar użytkownika
jeremijo
Posty: 118
Rejestracja: 20-10-2006, 20:23
Lokalizacja: wintrange

Post autor: jeremijo »

nie wiem skąd pochodzi i jak sie dokładnie nazywa ale jadłam je na imprezie to takie ciemne muszle bardzo mi zasmakowały i chciała by ugotować w domu
<oops>
<oops> <oops>
jeremijo
ODPOWIEDZ