Szukam osób do artykułu!!!!
Moderator: LuxTeam
Szukam osób do artykułu!!!!
Witam serdecznie,
Jak wiecie, niedługo Luksemburg otwiera swój rynek pracy na obcokrajowców, czyli na nas krótko mówiąc. Napewno wiele osób zacznie rozważać wyjazd do Wielkiego Księstwa.Szukam osób, które pracowały/ pracują w Luksemburgu i mogłyby podzielić się ze mną praktycznymi informacjami o pracy i życiu w tym kraju. Piszę artykuł, który ukaże się w serwisie www.gazetapraca.pl. Chciałabym zamieścić tam informacje, które naprawdę przydałyby sie osobom rozważającym wyjazd, czyli przede wszytkim- GDZIE SZUKAć PRACY, JAKA PRACA JEST DOSTęPNA, JAK I GDZIE SZUKAC MIESZKANIA, JAKIE Są CENY, JAKA ATMOSFERA W KRAJU WOBEC CUDZOZIEMCóW itp
Wszelkie przestrogi, praktyczne rady, osobiste doświadczenia są jak najmilej widziane
PROSZĘ O KONTAKT MAILOWY: agnieszka.andrzejczak@agora.pl.
Pozdrawiam
Agnieszka Andrzejczak
Jak wiecie, niedługo Luksemburg otwiera swój rynek pracy na obcokrajowców, czyli na nas krótko mówiąc. Napewno wiele osób zacznie rozważać wyjazd do Wielkiego Księstwa.Szukam osób, które pracowały/ pracują w Luksemburgu i mogłyby podzielić się ze mną praktycznymi informacjami o pracy i życiu w tym kraju. Piszę artykuł, który ukaże się w serwisie www.gazetapraca.pl. Chciałabym zamieścić tam informacje, które naprawdę przydałyby sie osobom rozważającym wyjazd, czyli przede wszytkim- GDZIE SZUKAć PRACY, JAKA PRACA JEST DOSTęPNA, JAK I GDZIE SZUKAC MIESZKANIA, JAKIE Są CENY, JAKA ATMOSFERA W KRAJU WOBEC CUDZOZIEMCóW itp
Wszelkie przestrogi, praktyczne rady, osobiste doświadczenia są jak najmilej widziane
PROSZĘ O KONTAKT MAILOWY: agnieszka.andrzejczak@agora.pl.
Pozdrawiam
Agnieszka Andrzejczak
Tak, zgodzę się z przedmówcami, że wszystko o tutejszym życiu można znaleźć na polska.lu , a tak z czystej ciekawości, jak Pani Agnieszka Andrzejczak znalazła tą stronę ? w google drogą intuicji ? czy może inaczej ? i zastanawia mnie (to już takie pytanie do zbiorowego adresata ) - czy istnieje lista linków do portali/forów najbardziej reprezentatywnych dla społeczności polonijnej w różnych krajach ? Jeśli tak - to poproszę o informację, jeśli nie - to może warto coś takiego stworzyć Pani Agnieszko ...
1. Luksemburg -> polska.lu
2. Wielka Brytania -> ??
etc.
1. Luksemburg -> polska.lu
2. Wielka Brytania -> ??
etc.
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie [G.J.Gigol]
Portali Polonii na świecie jest wiele - znajdziesz je m.in. tutaj:
http://www.wspolnota-polska.org.pl/index.php?id=polint
http://www.wspolnota-polska.org.pl/index.php?id=polint
Luksemburg stał się tematem na topie.
Boszka mówiła mi, ze czytała o nas w Dzienniku Polskim (chyba tak się to nazywało?), TVN przyjeżdża, no i tu gazeta... Może tak brać pieniądze za udzielanie wywiadów Doszło do tego, że nikt nie pyta o pozwolenie i zdjęcia mi ze strony szkoły ściągają i umieszczają w artykułach. A prawa autorskie?
Boszka mówiła mi, ze czytała o nas w Dzienniku Polskim (chyba tak się to nazywało?), TVN przyjeżdża, no i tu gazeta... Może tak brać pieniądze za udzielanie wywiadów Doszło do tego, że nikt nie pyta o pozwolenie i zdjęcia mi ze strony szkoły ściągają i umieszczają w artykułach. A prawa autorskie?
Danka
Nie rozumiem Waszego negatywnego nastawienia do ciekawosci Luksemburgiem. Mnie osobiscie bardzo sie podoba, ze pani z Gazety napisala, przedstawila sie kim jest i po co potrzebuje tych wszystkich informacji.
Odpowiedz, ze wszystko sie znajdzie na forum jest... slabe. Przeciez sami wiecie, ile tu jest potrzebnych i niepotrzebnych informacji. Kogo w Polsce obchodzi korek na ulicy x, czy termin pierwszej komunii dla polskich dzieci z ubieglego roku?
Ja osobiscie - nie, ale moze ktos z forum ma ochote zrobic 'ustne' podsumowanie zycia tutaj dla Gazety? Poza tym pewnie i tak wszyscy nie powiedzielibysmy tego samego... Jedni pracuja w prywatnym sektorze, inni dla instytucji UE, znowu inni na czarno, a moze ktos po prostu nie pracuje? I kazdy z tych grup inaczej postrzega i Luxemburg i to, co to panstwo oferuje.
Co do praw autorskich...
Wlasnie znalazlam cos takiego:
Nie korzystają z ochrony prawem autorskim
- idee i pomysły, chyba że są wyrażone oryginalną formą,
- urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole,
- akty normatywne lub ich urzędowe projekty,
- opublikowane opisy patentowe lub ochronne,
- proste informacje prasowe,
- pomysły i tematy badawcze oraz teorie i fakty naukowe,
- znane powszechnie od dawna formy plastyczne, przestrzenne lub muzyczne,
- elementy utworów pozbawione charakteru twórczego, np.: typowe tabele, rysunki,
- zestawienia pozbawione oryginalnej koncepcji np. alfabetyczne.
- utwory wystawione na stałe na ogólnie dostępnych drogach, ulicach, placach lub w ogrodach, jednakże nie do tego samego użytku,
- utwory wystawione w publicznie dostępnych zbiorach, takich jak muzea, galerie, sale wystawowe, lecz tylko w katalogach i w wydawnictwach publikowanych dla promocji tych utworów, a także w sprawozdaniach o aktualnych wydarzeniach w prasie i telewizji, jednakże w granicach uzasadnionych celem informacji,
- znaki firmowe użyte w celach informacyjnych.
Nie wiem, jak bardzo ktos naruszyl prawa autorskie polskiej szkoly, ale mysle, ze forum nie jest dobrym miejscem do dyskutowania. Trzeba sie z tym kims rozprawic - jesli wyrzadzil krzywde autorowi - i tyle. A moze nalezaloby to tez rozpatrywac w kategorii dobrej bezplatnej reklamy? Nie wiem jak bylo, wiec nic wiecej nie pisze.
Pozdrawiam
Odpowiedz, ze wszystko sie znajdzie na forum jest... slabe. Przeciez sami wiecie, ile tu jest potrzebnych i niepotrzebnych informacji. Kogo w Polsce obchodzi korek na ulicy x, czy termin pierwszej komunii dla polskich dzieci z ubieglego roku?
Ja osobiscie - nie, ale moze ktos z forum ma ochote zrobic 'ustne' podsumowanie zycia tutaj dla Gazety? Poza tym pewnie i tak wszyscy nie powiedzielibysmy tego samego... Jedni pracuja w prywatnym sektorze, inni dla instytucji UE, znowu inni na czarno, a moze ktos po prostu nie pracuje? I kazdy z tych grup inaczej postrzega i Luxemburg i to, co to panstwo oferuje.
Co do praw autorskich...
Wlasnie znalazlam cos takiego:
Nie korzystają z ochrony prawem autorskim
- idee i pomysły, chyba że są wyrażone oryginalną formą,
- urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole,
- akty normatywne lub ich urzędowe projekty,
- opublikowane opisy patentowe lub ochronne,
- proste informacje prasowe,
- pomysły i tematy badawcze oraz teorie i fakty naukowe,
- znane powszechnie od dawna formy plastyczne, przestrzenne lub muzyczne,
- elementy utworów pozbawione charakteru twórczego, np.: typowe tabele, rysunki,
- zestawienia pozbawione oryginalnej koncepcji np. alfabetyczne.
- utwory wystawione na stałe na ogólnie dostępnych drogach, ulicach, placach lub w ogrodach, jednakże nie do tego samego użytku,
- utwory wystawione w publicznie dostępnych zbiorach, takich jak muzea, galerie, sale wystawowe, lecz tylko w katalogach i w wydawnictwach publikowanych dla promocji tych utworów, a także w sprawozdaniach o aktualnych wydarzeniach w prasie i telewizji, jednakże w granicach uzasadnionych celem informacji,
- znaki firmowe użyte w celach informacyjnych.
Nie wiem, jak bardzo ktos naruszyl prawa autorskie polskiej szkoly, ale mysle, ze forum nie jest dobrym miejscem do dyskutowania. Trzeba sie z tym kims rozprawic - jesli wyrzadzil krzywde autorowi - i tyle. A moze nalezaloby to tez rozpatrywac w kategorii dobrej bezplatnej reklamy? Nie wiem jak bylo, wiec nic wiecej nie pisze.
Pozdrawiam
Agata
Jestem bardzo zaskoczona negatywnym nastawieniem forumowiczow.
Zapomnial wol jak cieleciem byl.
Stajemy sie jak wiekszosc ludzi mieszkajhacych w Luxemurgu. zamknieci, nietolerancyjni.
Czyzby naprawde w zyciu pieniadz byl najwzniejszy, a moze celem zycia dla niektorych jest pogon za pieniadzem.I z obawy...zamykaja sie.
Ludzie zostanmy ludzmi!
Otwarte granice dla wszystkich, nie dla wybrancow!
Zapomnial wol jak cieleciem byl.
Stajemy sie jak wiekszosc ludzi mieszkajhacych w Luxemurgu. zamknieci, nietolerancyjni.
Czyzby naprawde w zyciu pieniadz byl najwzniejszy, a moze celem zycia dla niektorych jest pogon za pieniadzem.I z obawy...zamykaja sie.
Ludzie zostanmy ludzmi!
Otwarte granice dla wszystkich, nie dla wybrancow!
Chyba Dyziu za daleko zaszlas w swoim poscie... Z tego watku akurat nie wynika, ze ktokolwiek z piszacych goni za pieniedzmi, czy jest nietolerancyjny.
Pewnie, ze wsrod nas sa i tacy ludzie... jak wszedzie... Ale generalizowanie pt wiekszosc ludzi z Luxa jest zamknieta i nietolerancyjna, jest po prostu niesprawiedliwe.
Kazda blondynka jest glupia, a kazda ruda - wredna?
Krytykujmy, krytykujmy, ale madrze...
Pewnie, ze wsrod nas sa i tacy ludzie... jak wszedzie... Ale generalizowanie pt wiekszosc ludzi z Luxa jest zamknieta i nietolerancyjna, jest po prostu niesprawiedliwe.
Kazda blondynka jest glupia, a kazda ruda - wredna?
Krytykujmy, krytykujmy, ale madrze...
Agata
Biedny LuxTeam, tak sie napracowal, zeby zebrac cala forumowa wiedze w watki FAQ, a tu tymczasem, okazuje sie, ze... slabeAgata pisze:Odpowiedz, ze wszystko sie znajdzie na forum jest... slabe.
Coz teraz robic... Ino sznur sie zostal... Czy ktos podejmuje sie wziac wakat po luxteamowym sepuku?
I jeszcze w komentarzu do postu dyzi:
bardzo sie ciesze, ze chcesz pomoc pani Agnieszce z Gazety. Bylem pewien, ze taka osoba sie predzej czy pozniej sie na tym forum znajdzie, bo tutaj jest mnostwo wspanialych, gotowych do pomocy ludzi. Dlatego nie mozna pisac ogolnikow w stylu:
To nie jest tak! Przeciez tutaj ludzie caly czas sobie pomagaja! Chcesz przykladow? Z wczoraj? Z dzis? Sprzed godziny? Chetnie znajde je specjalnie dla ciebiedyzia pisze:Stajemy sie jak wiekszosc ludzi mieszkajhacych w Luxemurgu. zamknieci, nietolerancyjni.