Szukam osób do artykułu!!!!

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Agoosia

Szukam osób do artykułu!!!!

Post autor: Agoosia »

Witam serdecznie,
Jak wiecie, niedługo Luksemburg otwiera swój rynek pracy na obcokrajowców, czyli na nas krótko mówiąc. Napewno wiele osób zacznie rozważać wyjazd do Wielkiego Księstwa.Szukam osób, które pracowały/ pracują w Luksemburgu i mogłyby podzielić się ze mną praktycznymi informacjami o pracy i życiu w tym kraju. Piszę artykuł, który ukaże się w serwisie www.gazetapraca.pl. Chciałabym zamieścić tam informacje, które naprawdę przydałyby sie osobom rozważającym wyjazd, czyli przede wszytkim- GDZIE SZUKAć PRACY, JAKA PRACA JEST DOSTęPNA, JAK I GDZIE SZUKAC MIESZKANIA, JAKIE Są CENY, JAKA ATMOSFERA W KRAJU WOBEC CUDZOZIEMCóW itp
Wszelkie przestrogi, praktyczne rady, osobiste doświadczenia są jak najmilej widziane

PROSZĘ O KONTAKT MAILOWY: agnieszka.andrzejczak@agora.pl.

Pozdrawiam
Agnieszka Andrzejczak
MaWi

Post autor: MaWi »

Agoosia pisze:Wszelkie przestrogi, praktyczne rady, osobiste doświadczenia są jak najmilej widziane
Rada nr 1: niech czytaja polska.lu <mrgreen>

(ale mi kryptoreklama wyszla, nie?)
marcin

Post autor: marcin »

Rada nr 1: niech czytaja polska.lu
dokladnie MaWi, dowiedza sie przy okazji na przyklad czy lepsze sa impy czy maxy ;)

marcin

p.s.
przepraszam Agoosiu, ze zasmiecam w koncu wazny watek dla naszych rodakow w PL, ale jakos nie moglem sie powstrzymac...
Agoosia

Post autor: Agoosia »

nie szkodzi, ale w ramach rekompensaty liczę na maila z jakimiś życiowymi informacjami :)
Awatar użytkownika
katarzyna

Post autor: katarzyna »

Agoosia pisze:GDZIE SZUKAć PRACY, JAKA PRACA JEST DOSTęPNA, JAK I GDZIE SZUKAC MIESZKANIA, JAKIE Są CENY, JAKA ATMOSFERA W KRAJU WOBEC CUDZOZIEMCóW itp
To wszystko było na forum przewałkowywane wiele razy - mnóstwo życiowych informacji na wyciągnięcie ręki :)
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

Tak, zgodzę się z przedmówcami, że wszystko o tutejszym życiu można znaleźć na polska.lu , a tak z czystej ciekawości, jak Pani Agnieszka Andrzejczak znalazła tą stronę ? w google drogą intuicji ? czy może inaczej ? i zastanawia mnie (to już takie pytanie do zbiorowego adresata ;) ) - czy istnieje lista linków do portali/forów najbardziej reprezentatywnych dla społeczności polonijnej w różnych krajach ? Jeśli tak - to poproszę o informację, jeśli nie - to może warto coś takiego stworzyć Pani Agnieszko ...

1. Luksemburg -> polska.lu
2. Wielka Brytania -> ??
etc.
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
Awatar użytkownika
katarzyna

Post autor: katarzyna »

Portali Polonii na świecie jest wiele - znajdziesz je m.in. tutaj:
http://www.wspolnota-polska.org.pl/index.php?id=polint
misio

Post autor: misio »

Kurde, to wszystko naprawde mozna znalezc u nas na forum. Ba, sa nawet spory na niektore tematy i one swietnie pokazuja co ludzie mysla :) np o mieszkaniu w Trier <rotfl>
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Luksemburg stał się tematem na topie.
Boszka mówiła mi, ze czytała o nas w Dzienniku Polskim (chyba tak się to nazywało?), TVN przyjeżdża, no i tu gazeta... Może tak brać pieniądze za udzielanie wywiadów ;) Doszło do tego, że nikt nie pyta o pozwolenie i zdjęcia mi ze strony szkoły ściągają i umieszczają w artykułach. A prawa autorskie?
Danka
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

danka44 pisze:Doszło do tego, że nikt nie pyta o pozwolenie i zdjęcia mi ze strony szkoły ściągają i umieszczają w artykułach. A prawa autorskie?
No niestety, w dobie internetu niektórym się wydaje, że prawa autorskie przestały obowiązywać <roll>
misio

Post autor: misio »

Zara zara nic nie przestalo :)
Agata

Post autor: Agata »

Nie rozumiem Waszego negatywnego nastawienia do ciekawosci Luksemburgiem. Mnie osobiscie bardzo sie podoba, ze pani z Gazety napisala, przedstawila sie kim jest i po co potrzebuje tych wszystkich informacji.
Odpowiedz, ze wszystko sie znajdzie na forum jest... slabe. Przeciez sami wiecie, ile tu jest potrzebnych i niepotrzebnych informacji. Kogo w Polsce obchodzi korek na ulicy x, czy termin pierwszej komunii dla polskich dzieci z ubieglego roku?
Ja osobiscie - nie, ale moze ktos z forum ma ochote zrobic 'ustne' podsumowanie zycia tutaj dla Gazety? Poza tym pewnie i tak wszyscy nie powiedzielibysmy tego samego... Jedni pracuja w prywatnym sektorze, inni dla instytucji UE, znowu inni na czarno, a moze ktos po prostu nie pracuje? I kazdy z tych grup inaczej postrzega i Luxemburg i to, co to panstwo oferuje.

Co do praw autorskich...
Wlasnie znalazlam cos takiego:

Nie korzystają z ochrony prawem autorskim
- idee i pomysły, chyba że są wyrażone oryginalną formą,
- urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole,
- akty normatywne lub ich urzędowe projekty,
- opublikowane opisy patentowe lub ochronne,
- proste informacje prasowe,
- pomysły i tematy badawcze oraz teorie i fakty naukowe,
- znane powszechnie od dawna formy plastyczne, przestrzenne lub muzyczne,
- elementy utworów pozbawione charakteru twórczego, np.: typowe tabele, rysunki,
- zestawienia pozbawione oryginalnej koncepcji np. alfabetyczne.
- utwory wystawione na stałe na ogólnie dostępnych drogach, ulicach, placach lub w ogrodach, jednakże nie do tego samego użytku,
- utwory wystawione w publicznie dostępnych zbiorach, takich jak muzea, galerie, sale wystawowe, lecz tylko w katalogach i w wydawnictwach publikowanych dla promocji tych utworów, a także w sprawozdaniach o aktualnych wydarzeniach w prasie i telewizji, jednakże w granicach uzasadnionych celem informacji,
- znaki firmowe użyte w celach informacyjnych.

Nie wiem, jak bardzo ktos naruszyl prawa autorskie polskiej szkoly, ale mysle, ze forum nie jest dobrym miejscem do dyskutowania. Trzeba sie z tym kims rozprawic - jesli wyrzadzil krzywde autorowi - i tyle. A moze nalezaloby to tez rozpatrywac w kategorii dobrej bezplatnej reklamy? Nie wiem jak bylo, wiec nic wiecej nie pisze.

Pozdrawiam
Agata
dyzia

Post autor: dyzia »

Jestem bardzo zaskoczona negatywnym nastawieniem forumowiczow.
Zapomnial wol jak cieleciem byl.
Stajemy sie jak wiekszosc ludzi mieszkajhacych w Luxemurgu. zamknieci, nietolerancyjni.
Czyzby naprawde w zyciu pieniadz byl najwzniejszy, a moze celem zycia dla niektorych jest pogon za pieniadzem.I z obawy...zamykaja sie.
Ludzie zostanmy ludzmi!
Otwarte granice dla wszystkich, nie dla wybrancow!
Agata

Post autor: Agata »

Chyba Dyziu za daleko zaszlas w swoim poscie... Z tego watku akurat nie wynika, ze ktokolwiek z piszacych goni za pieniedzmi, czy jest nietolerancyjny.

Pewnie, ze wsrod nas sa i tacy ludzie... jak wszedzie... Ale generalizowanie pt wiekszosc ludzi z Luxa jest zamknieta i nietolerancyjna, jest po prostu niesprawiedliwe.
Kazda blondynka jest glupia, a kazda ruda - wredna?

Krytykujmy, krytykujmy, ale madrze...
Agata
MaWi

Post autor: MaWi »

Agata pisze:Odpowiedz, ze wszystko sie znajdzie na forum jest... slabe.
Biedny LuxTeam, tak sie napracowal, zeby zebrac cala forumowa wiedze w watki FAQ, a tu tymczasem, okazuje sie, ze... slabe :(

Coz teraz robic... Ino sznur sie zostal... Czy ktos podejmuje sie wziac wakat po luxteamowym sepuku? ;)

I jeszcze w komentarzu do postu dyzi:

bardzo sie ciesze, ze chcesz pomoc pani Agnieszce z Gazety. Bylem pewien, ze taka osoba sie predzej czy pozniej sie na tym forum znajdzie, bo tutaj jest mnostwo wspanialych, gotowych do pomocy ludzi. Dlatego nie mozna pisac ogolnikow w stylu:
dyzia pisze:Stajemy sie jak wiekszosc ludzi mieszkajhacych w Luxemurgu. zamknieci, nietolerancyjni.
To nie jest tak! Przeciez tutaj ludzie caly czas sobie pomagaja! Chcesz przykladow? Z wczoraj? Z dzis? Sprzed godziny? Chetnie znajde je specjalnie dla ciebie :)
ODPOWIEDZ