monety
Moderator: LuxTeam
monety
Witam,
Może są wśród nas kolekcjonerzy/zbieracze i ktoś chciałby się wymienic monetami? Ostatnio poszukuję:
- "przedakcesyjne" monety greckie, Drachmy, raczej myślę o nowożytnych , wprowadzone co prawda już w 1832 roku, ale zastąpione przez EUR dopiero w 2002 (1 Drachma = 100 Lept, kod walutowy wg ISO 4217: GRD).
- "przedakcesyjne" monety włoskie, Liry włoskie (= 20 soldi = 100 centesimo), obowiazujące od zjednoczenia Włoch w 1861, formalnie do 2002.
- Liry watykańskie
- Liry San Marino
pozdr.
Może są wśród nas kolekcjonerzy/zbieracze i ktoś chciałby się wymienic monetami? Ostatnio poszukuję:
- "przedakcesyjne" monety greckie, Drachmy, raczej myślę o nowożytnych , wprowadzone co prawda już w 1832 roku, ale zastąpione przez EUR dopiero w 2002 (1 Drachma = 100 Lept, kod walutowy wg ISO 4217: GRD).
- "przedakcesyjne" monety włoskie, Liry włoskie (= 20 soldi = 100 centesimo), obowiazujące od zjednoczenia Włoch w 1861, formalnie do 2002.
- Liry watykańskie
- Liry San Marino
pozdr.
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie [G.J.Gigol]
Re: monety
Kilka takich by sie znalazlo. Ale trzeba by bylo zebys porzucil wszelakie obawy i zszedl ze mna w koncu do piwnicy <rotfl>panda pisze:Witam,
Poszukamy ich razem bo jest tych monet kilka
Ura Bura Szef Podwóra
Aha, tak sie podekscytowalem ze prawie zapomnialem o temacie
Panda, eBay jest naprawde dobrym zrodlem takich rzeczy. Nie chodzi tam tylko o monety z wysokim walorem numizmatycznym, ale mozna tez za kilka Euro dostac normalne monety i tak dopelniac sobie kolekcje...
Panda, eBay jest naprawde dobrym zrodlem takich rzeczy. Nie chodzi tam tylko o monety z wysokim walorem numizmatycznym, ale mozna tez za kilka Euro dostac normalne monety i tak dopelniac sobie kolekcje...
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Digi , cos mnie sie wydawa zes sie przy nas nieco rozbisurmanil ( cokolwiek to oznacza ) jak Cie poznawalem to w zyciu bym sie nie spodziewal ze kiedys zaczniesz tak ostro po rajtuzach jezdzic...digilante pisze:Dobry pomysl... Proponuje tez zapytac sie firm, jak na przyklad Nivea, o sponsorowanie nowego subforum reklamami i darmowa wazelina...
Ura Bura Szef Podwóra
Szanowni koledzy i koleżanki forumowicze,
Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem, sugestie, pomysły, podpowiedzi, rekomendacje i ... te wszystkie liczne propozycje na priv, także matrymonialne, niemniej pragnę przypomniec, że mi chodziło raczej o odgłos paszczowy <mrgreen>
Borys, Twoja piwnica zaczyna mnie korcic
Miłego wieczoru życzę!
Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem, sugestie, pomysły, podpowiedzi, rekomendacje i ... te wszystkie liczne propozycje na priv, także matrymonialne, niemniej pragnę przypomniec, że mi chodziło raczej o odgłos paszczowy <mrgreen>
Borys, Twoja piwnica zaczyna mnie korcic
Miłego wieczoru życzę!
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie [G.J.Gigol]
To ja jeszcze w temacie monet - może ktoś przypadkiem, lub całkiem celowo zauważył gdzieś tutaj w Luxie sklep/stoisko z kabinetami, kasetami, paletami lub kapslami itp. na monety? Będę zobowiązany za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Za dawnych czasow pamietam ze zbieralem miedziaki do odrebnej puszki i uzbieralo sie tego dosc duzo.
Bylo to w Irlandii i banki przyjmowaly miedziaki w kazdej ilosci pod warunkiem ze pakowalo sie je po 100 sztuk w przypadku centow ( akurat wtedy penow ) w przypadku dwu i pieciocentowek mysle ze trzeba odpowiednio uzbierac 2 € i 5 € , paznokcia se nie dam uciac ze tutaj jest ta sama zasada ale mysle ze jeden telefon do banku rozwieje te watpliwosc.
Powodzenia w segregowaniu i liczeniu miedziakow !
Bylo to w Irlandii i banki przyjmowaly miedziaki w kazdej ilosci pod warunkiem ze pakowalo sie je po 100 sztuk w przypadku centow ( akurat wtedy penow ) w przypadku dwu i pieciocentowek mysle ze trzeba odpowiednio uzbierac 2 € i 5 € , paznokcia se nie dam uciac ze tutaj jest ta sama zasada ale mysle ze jeden telefon do banku rozwieje te watpliwosc.
Powodzenia w segregowaniu i liczeniu miedziakow !
Ura Bura Szef Podwóra
To ja powiem, ze jest. Moja luksemburska kolezanka z pracy, z braku innego zajecia robila cos takiego. Dostala w banku takie specjalne papierki na monety i cierpliwie je ukladala i zawijala, zupelnie jak ten swistak w sreberka...a miala tego caly worek....Borys pisze:paznokcia se nie dam uciac ze tutaj jest ta sama zasada ale mysle ze jeden telefon do banku rozwieje te watpliwosc.