monety

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
panda

monety

Post autor: panda »

Witam,

Może są wśród nas kolekcjonerzy/zbieracze i ktoś chciałby się wymienic monetami? Ostatnio poszukuję:

- "przedakcesyjne" monety greckie, Drachmy, raczej myślę o nowożytnych ;) , wprowadzone co prawda już w 1832 roku, ale zastąpione przez EUR dopiero w 2002 (1 Drachma = 100 Lept, kod walutowy wg ISO 4217: GRD).

- "przedakcesyjne" monety włoskie, Liry włoskie (= 20 soldi = 100 centesimo), obowiazujące od zjednoczenia Włoch w 1861, formalnie do 2002.

- Liry watykańskie

- Liry San Marino

pozdr. ;)
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
Borys

Re: monety

Post autor: Borys »

panda pisze:Witam,

- "przedakcesyjne" monety włoskie, Liry włoskie (= 20 soldi = 100 centesimo), obowiazujące od zjednoczenia Włoch w 1861, formalnie do 2002.

Kilka takich by sie znalazlo. Ale trzeba by bylo zebys porzucil wszelakie obawy i zszedl ze mna w koncu do piwnicy <rotfl>

Poszukamy ich razem bo jest tych monet kilka ;)
Ura Bura Szef Podwóra
MaWi

Post autor: MaWi »

Borys pisze:Ale trzeba by bylo zebys porzucil wszelakie obawy i zszedl ze mna w koncu do piwnicy <rotfl>
Czyzby wraz z nadchodzaca wiosna rosla potrzeba na utworzenie na polska.lu forum "Kącik dla zakochanych"? <mrgreen>
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Dobry pomysl... Proponuje tez zapytac sie firm, jak na przyklad Nivea, o sponsorowanie nowego subforum reklamami i darmowa wazelina... ;)
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
digilante

Aha, tak sie podekscytowalem ze prawie zapomnialem o temacie ;)

Panda, eBay jest naprawde dobrym zrodlem takich rzeczy. Nie chodzi tam tylko o monety z wysokim walorem numizmatycznym, ale mozna tez za kilka Euro dostac normalne monety i tak dopelniac sobie kolekcje...
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Borys

digilante pisze:Dobry pomysl... Proponuje tez zapytac sie firm, jak na przyklad Nivea, o sponsorowanie nowego subforum reklamami i darmowa wazelina... ;)
Digi , cos mnie sie wydawa zes sie przy nas nieco rozbisurmanil ( cokolwiek to oznacza ) jak Cie poznawalem to w zyciu bym sie nie spodziewal ze kiedys zaczniesz tak ostro po rajtuzach jezdzic...
Ura Bura Szef Podwóra
Awatar użytkownika
panda

Szanowni koledzy i koleżanki forumowicze,

Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem, sugestie, pomysły, podpowiedzi, rekomendacje i ... te wszystkie liczne propozycje na priv, także matrymonialne, niemniej pragnę przypomniec, że mi chodziło raczej o odgłos paszczowy <mrgreen>

Borys, Twoja piwnica zaczyna mnie korcic

Miłego wieczoru życzę!
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

Chłopaki, przypominam, że panda jest pod ochroną <bije>
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

digilante pisze:Dobry pomysl... Proponuje tez zapytac sie firm, jak na przyklad Nivea, o sponsorowanie nowego subforum reklamami i darmowa wazelina... ;)
Zajmij się krowami kolego <mrgreen>
MaWi

Post autor: MaWi »

inesitka pisze:Chłopaki, przypominam, że panda jest pod ochroną <bije>
A slyszalem takze, ze bardzo trudno rozmnaza sie w niewoli, tak wiec piwnica moze nie byc najlepszym miejscem na amory <lol>
Awatar użytkownika
panda

To ja jeszcze w temacie monet - może ktoś przypadkiem, lub całkiem celowo zauważył gdzieś tutaj w Luxie sklep/stoisko z kabinetami, kasetami, paletami lub kapslami itp. na monety? Będę zobowiązany za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam :D
luxxxik

Post autor: luxxxik »

ja tez w temacie monet - ale nie z milosci kolekcjonerskiej ale z checi pozbycia sie z domu jedno, dwu, piecio eurocentowek itp itd. Czy moge isc do banku i wysypac dwa sloiki na lade a w zamian dostac jakis wartosciowy papierek?
Borys

Za dawnych czasow pamietam ze zbieralem miedziaki do odrebnej puszki i uzbieralo sie tego dosc duzo.

Bylo to w Irlandii i banki przyjmowaly miedziaki w kazdej ilosci pod warunkiem ze pakowalo sie je po 100 sztuk w przypadku centow ( akurat wtedy penow ) w przypadku dwu i pieciocentowek mysle ze trzeba odpowiednio uzbierac 2 € i 5 € , paznokcia se nie dam uciac ze tutaj jest ta sama zasada ale mysle ze jeden telefon do banku rozwieje te watpliwosc.

Powodzenia w segregowaniu i liczeniu miedziakow !
Ura Bura Szef Podwóra
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Borys pisze:paznokcia se nie dam uciac ze tutaj jest ta sama zasada ale mysle ze jeden telefon do banku rozwieje te watpliwosc.
To ja powiem, ze jest. Moja luksemburska kolezanka z pracy, z braku innego zajecia robila cos takiego. Dostala w banku takie specjalne papierki na monety i cierpliwie je ukladala i zawijala, zupelnie jak ten swistak w sreberka...a miala tego caly worek....
Awatar użytkownika
digilante

Pando droga, znam sie na sprawie kompletnie. Dalsze info na priva.
ODPOWIEDZ