placek ze sliwkami - kto ma sprawdzony przepis?
Moderator: LuxTeam
- ogrodniczka
- Posty: 857
- Rejestracja: 10-08-2007, 15:49
- Lokalizacja: Kraków/Bridel
to jeszcze raz, teraz przepis:ogrodniczka pisze:a na quiche macie jakiś fajny przepis?
Quiche lorraine
Składniki
Ciasto brisée:250g mąki
125g masła lub margaryny
1 żółtko („facultatif”)
Szczypta soli
100(?) ml (1dl) b. zimnej wody
Wypełnienie: 3 jajka
1 op. Śmietany (crème fraîche) – 125g
150 g „lardons” czyli pokrojonego boczku/bekonu (albo szynki, ale klasyczny z boczkiem)
Tarty ser – gruyer albo ementaler (z gruyerem jeszcze nie próbowałam)
Sól (odrobina) i pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Prygotowanie ciasta brisée:
Włożyć do salaterki mąkę i miękkie masło pokrojone w kawałki. Mieszać/zagniatać koniuszkami palców aż do uzyskania sypkiej mieszanki. Dodać sól i żółtko, wymieszać, dodać wodę i szybko zagnieść. Uformować kulę i dać „odpocząć” w lodówce 30 do 120 minut.
Rozgrzać piekarnik do 220 C.
Rozwałkować ciasto, wyłożyć do formy na tarte. Podpiec - 10 minut.
Wypełnienie: Rozbić (ubić) jajka w naczyniu. Dodać śmietanę, boczek i ser, mieszając. Posolić,
popieprzyć do smaku, dodać szczyptę gałki.
Wyjąć tarte z piekarnika, wylać nadzienie. Piec ok. 25 minut.
Dégustez votre quiche lorraine chude ou froide, Alec un verre de vin blanc.
To jest "klasyka"
Ja robię jeszcze wariacje, boczek/szynkę zastępując - łososiem wędzonym i koperkiem (zamiast gałki), albo w wersji vega - porem w cienkich plasterkach, sparzonymi w lekko osolonym wrzątku...możliwości wariacji są (prawie) nieograniczone. Wielkie pole dla kreatywności kulinarnej!
zachecona licznymi przepisami wczoraj wyprobowalam ten proponowany przez anwi http://babeczka.zuzka.pl/...to-ze-sliwkami/ i zdecydowanie polecam
ogrodniczko to wydaje sie byc to czego szukasz- "przepis na mięciutkie, pachnące, zółciutkie ciasto ze słodką sliweczką"
ogrodniczko to wydaje sie byc to czego szukasz- "przepis na mięciutkie, pachnące, zółciutkie ciasto ze słodką sliweczką"
- ogrodniczka
- Posty: 857
- Rejestracja: 10-08-2007, 15:49
- Lokalizacja: Kraków/Bridel
Napisali na petitweb, że od dzisiaj można zbierać:ogrodniczka pisze:śliwki w Steinsel od 12 go wrzesnia. Drzewa się już uginają.
Du 7 septembre au 13 octobre
Cueillette des pommes
http://www.petitweb.lu/blocnotes/agendabis.htm
pojechaliśmy na darmo, na płocie napisane, że od 12-tego. Następnym razem trzeba będzie jednak "lokalsów" na zwiad najpierw wysłać
Ola
- ogrodniczka
- Posty: 857
- Rejestracja: 10-08-2007, 15:49
- Lokalizacja: Kraków/Bridel
- ogrodniczka
- Posty: 857
- Rejestracja: 10-08-2007, 15:49
- Lokalizacja: Kraków/Bridel
No cóż, a ja zrobiłam ciasto Danki.
chyba mam "czarny palec kulinarny" ponieważ wyszło niedobrze.
Trzymałam się przepisu i ciasto nie wyszło rzadkie tylko bardzo gęste. Czy 3 szklanki mąki to nie za dużo? Wręcz wkręcało mi się w firletki mixera (najpierw ubijałam białka na najwyższym biegu, ale mąkę i potem masło wmieszałam na najniższych obrotach.
Chyba ciasto przetrzymałam za długo ponieważ spód był twardy a ciasto nie było pulchne. Piekłam, w 180 stopniach godzinę. Cukru dałam szklankę ale nawet mało słodkie wyszło choć zawsze daję najniższą możliwą dozę cukru.
I tak je zjedliśmy całe, ale zastanawiam co zrobiłam zle?
no to teraz to z olejem...
chyba mam "czarny palec kulinarny" ponieważ wyszło niedobrze.
Trzymałam się przepisu i ciasto nie wyszło rzadkie tylko bardzo gęste. Czy 3 szklanki mąki to nie za dużo? Wręcz wkręcało mi się w firletki mixera (najpierw ubijałam białka na najwyższym biegu, ale mąkę i potem masło wmieszałam na najniższych obrotach.
Chyba ciasto przetrzymałam za długo ponieważ spód był twardy a ciasto nie było pulchne. Piekłam, w 180 stopniach godzinę. Cukru dałam szklankę ale nawet mało słodkie wyszło choć zawsze daję najniższą możliwą dozę cukru.
I tak je zjedliśmy całe, ale zastanawiam co zrobiłam zle?
no to teraz to z olejem...
Jak zyje nie robilam ciasta ze sliwkami, bo za nimi nie przepadam. Ale tak mnie zainspirowalyscie, ze nie moglam sie powstrzymac. Upieklam czczoraj przepis anwi i wyszlo bardzo dobre. Maslanki nie mialam wiec dodalam kefir. Rewelacja. Uwazam, ze duze ciasto wychodzi z tej ilosci skladnikow, mieciutkie i wyrosniete. Juz teraz tylko ciasta sliwkowe bede piekla;)
- ogrodniczka
- Posty: 857
- Rejestracja: 10-08-2007, 15:49
- Lokalizacja: Kraków/Bridel
No coś Ty, ciasto już zjedzone i dzięki za przepis ale zastanawiam się dlaczego takie gęste wyszło..
kefir mi wypili więc dziś odpalam ciasto Białej.
no nie asiunia , jestem zazdrosna!!! <beczy>
kefir mi wypili więc dziś odpalam ciasto Białej.
no nie asiunia , jestem zazdrosna!!! <beczy>
Ostatnio zmieniony 09-09-2013, 16:16 przez ogrodniczka, łącznie zmieniany 1 raz.