placek ze sliwkami - kto ma sprawdzony przepis?

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
ogrodniczka
Posty: 857
Rejestracja: 10-08-2007, 15:49
Lokalizacja: Kraków/Bridel

Post autor: ogrodniczka »

jakiegoś szału kulinarnego dziś dostałam.
Rano tarta ze śliwkami, potem barszcz czerwony czysty i teraz krokiety z kapustą i grzybami.
chyba trzeba jakiś wątek z łatwymi, dobrymi przepisami założyć.
Awatar użytkownika
bamaza42
Posty: 4441
Rejestracja: 26-09-2006, 15:57
Lokalizacja: Gdansk/Luxembourg

Post autor: bamaza42 »

<lol> masz jakas sprawe do extreeme?.... <mrgreen>
Awatar użytkownika
bamaza42
Posty: 4441
Rejestracja: 26-09-2006, 15:57
Lokalizacja: Gdansk/Luxembourg

Post autor: bamaza42 »

Biała pisze:Mam nadzieję, że będą śliwki
To jak juz zgłębisz temat, to daj znać, ok?
Awatar użytkownika
bamaza42
Posty: 4441
Rejestracja: 26-09-2006, 15:57
Lokalizacja: Gdansk/Luxembourg

Post autor: bamaza42 »

ogrodniczka pisze:a na quiche macie jakiś fajny przepis?
to jeszcze raz, teraz przepis:
Quiche lorraine

Składniki

Ciasto brisée:250g mąki
125g masła lub margaryny
1 żółtko („facultatif”)
Szczypta soli
100(?) ml (1dl) b. zimnej wody

Wypełnienie: 3 jajka
1 op. Śmietany (crème fraîche) – 125g
150 g „lardons” czyli pokrojonego boczku/bekonu (albo szynki, ale klasyczny z boczkiem)
Tarty ser – gruyer albo ementaler (z gruyerem jeszcze nie próbowałam)
Sól (odrobina) i pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Prygotowanie ciasta brisée:
Włożyć do salaterki mąkę i miękkie masło pokrojone w kawałki. Mieszać/zagniatać koniuszkami palców aż do uzyskania sypkiej mieszanki. Dodać sól i żółtko, wymieszać, dodać wodę i szybko zagnieść. Uformować kulę i dać „odpocząć” w lodówce 30 do 120 minut.

Rozgrzać piekarnik do 220 C.
Rozwałkować ciasto, wyłożyć do formy na tarte. Podpiec - 10 minut.

Wypełnienie: Rozbić (ubić) jajka w naczyniu. Dodać śmietanę, boczek i ser, mieszając. Posolić,
popieprzyć do smaku, dodać szczyptę gałki.
Wyjąć tarte z piekarnika, wylać nadzienie. Piec ok. 25 minut.

Dégustez votre quiche lorraine chude ou froide, Alec un verre de vin blanc.

To jest "klasyka"
Ja robię jeszcze wariacje, boczek/szynkę zastępując - łososiem wędzonym i koperkiem (zamiast gałki), albo w wersji vega - porem w cienkich plasterkach, sparzonymi w lekko osolonym wrzątku...możliwości wariacji są (prawie) nieograniczone. Wielkie pole dla kreatywności kulinarnej! ;)
aniah
Posty: 53
Rejestracja: 17-02-2007, 22:25
Lokalizacja: lux

Post autor: aniah »

zachecona licznymi przepisami wczoraj wyprobowalam ten proponowany przez anwi http://babeczka.zuzka.pl/...to-ze-sliwkami/ i zdecydowanie polecam
ogrodniczko to wydaje sie byc to czego szukasz- "przepis na mięciutkie, pachnące, zółciutkie ciasto ze słodką sliweczką"
Awatar użytkownika
ogrodniczka
Posty: 857
Rejestracja: 10-08-2007, 15:49
Lokalizacja: Kraków/Bridel

Post autor: ogrodniczka »

dzięki aniah, poprzednia tarta juz zjedzona (znajomi), jutro nawiedzają nas kolejni więc na magiel towarzyski idzie babeczka zuza. Dam znać jak poszło :)
Bamaza dzięki z a przepis na quiche. śliwki w Steinsel od 12 go wrzesnia. Drzewa się już uginają.
Awatar użytkownika
Biała
Posty: 190
Rejestracja: 27-10-2006, 20:27
Lokalizacja: Oetrange/Szczecin

Post autor: Biała »

ogrodniczka pisze:śliwki w Steinsel od 12 go wrzesnia. Drzewa się już uginają.
Napisali na petitweb, że od dzisiaj można zbierać:

Du 7 septembre au 13 octobre
Cueillette des pommes
http://www.petitweb.lu/blocnotes/agendabis.htm

pojechaliśmy na darmo, na płocie napisane, że od 12-tego. :( Następnym razem trzeba będzie jednak "lokalsów" na zwiad najpierw wysłać ;)
Ola
Awatar użytkownika
bamaza42
Posty: 4441
Rejestracja: 26-09-2006, 15:57
Lokalizacja: Gdansk/Luxembourg

Post autor: bamaza42 »

ogrodniczka pisze:śliwki w Steinsel od 12 go wrzesnia
kurcze, szkoda...12-tego wyjezdzam, wracam 25...moze jeszcze cos zostanie?... <bezradny>
Awatar użytkownika
ogrodniczka
Posty: 857
Rejestracja: 10-08-2007, 15:49
Lokalizacja: Kraków/Bridel

Post autor: ogrodniczka »

ta babka zuzy...
dodatek oleju? o to bedzie dobre? maslo mi sie dobrze kojarzy - zastanawiam sie czy mozna zamienic na masło...
dzis "lecę" przepis Danki dopóki sie nie upewnię że z tym olejem jest rzeczywiście smaczne.
Jest????
aniah
Posty: 53
Rejestracja: 17-02-2007, 22:25
Lokalizacja: lux

Post autor: aniah »

ja zrobilam dokladnie wg przepisu czyli z dodatkiem oleju i wyszlo znakomicie- jedynym moim suplementem bylo 1/2 fiolki aromatu waniliowego
Awatar użytkownika
ogrodniczka
Posty: 857
Rejestracja: 10-08-2007, 15:49
Lokalizacja: Kraków/Bridel

Post autor: ogrodniczka »

No cóż, a ja zrobiłam ciasto Danki.
chyba mam "czarny palec kulinarny" ponieważ wyszło niedobrze.
Trzymałam się przepisu i ciasto nie wyszło rzadkie tylko bardzo gęste. Czy 3 szklanki mąki to nie za dużo? Wręcz wkręcało mi się w firletki mixera (najpierw ubijałam białka na najwyższym biegu, ale mąkę i potem masło wmieszałam na najniższych obrotach.
Chyba ciasto przetrzymałam za długo ponieważ spód był twardy a ciasto nie było pulchne. Piekłam, w 180 stopniach godzinę. Cukru dałam szklankę ale nawet mało słodkie wyszło choć zawsze daję najniższą możliwą dozę cukru.
I tak je zjedliśmy całe, ale zastanawiam co zrobiłam zle?

no to teraz to z olejem...
Awatar użytkownika
anwi
Posty: 965
Rejestracja: 26-09-2006, 08:37
Lokalizacja: Gdzie psy ...szczekają

Post autor: anwi »

Tak ogrodniczko, olej i maślanka, a ciasto naprawdę łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne :-)
Awatar użytkownika
danka44
Posty: 968
Rejestracja: 26-09-2006, 08:53
Lokalizacja: Junglinster

Post autor: danka44 »

ogrodniczka pisze:No cóż, a ja zrobiłam ciasto Danki.
chyba mam "czarny palec kulinarny" ponieważ wyszło niedobrze.
Och, szkoda :( Kilka dni temu robiłam i gdybym wiedziała, że ktoś zechce je piec, to bym zrobiła zdjęcia z poszczególnych etapów i efektu końcowego.
Danka
asiunia
Posty: 608
Rejestracja: 19-01-2007, 00:08
Lokalizacja: stad

Post autor: asiunia »

Jak zyje nie robilam ciasta ze sliwkami, bo za nimi nie przepadam. Ale tak mnie zainspirowalyscie, ze nie moglam sie powstrzymac. Upieklam czczoraj przepis anwi i wyszlo bardzo dobre. Maslanki nie mialam wiec dodalam kefir. Rewelacja. Uwazam, ze duze ciasto wychodzi z tej ilosci skladnikow, mieciutkie i wyrosniete. Juz teraz tylko ciasta sliwkowe bede piekla;)
Awatar użytkownika
ogrodniczka
Posty: 857
Rejestracja: 10-08-2007, 15:49
Lokalizacja: Kraków/Bridel

Post autor: ogrodniczka »

No coś Ty, ciasto już zjedzone i dzięki za przepis ale zastanawiam się dlaczego takie gęste wyszło..

kefir mi wypili więc dziś odpalam ciasto Białej.
no nie asiunia , jestem zazdrosna!!! <beczy>
Ostatnio zmieniony 09-09-2013, 16:16 przez ogrodniczka, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ