Dlaczegi nie chce się nam ruszyć dupy

Zabawa dla dorosłych i dla dzieci, kultura, gastronomia, sport, turystyka...
IronBone

Dlaczegi nie chce się nam ruszyć dupy

Post autor: IronBone »

Właśnie rozpoczął się Festiwal Kultury Polskiej. Jest super. Za nami rewelacyjny koncert jazzowy na otwarcie oraz niezła mieszanka muzyczna w Ancien Cinema w Vianden. Zastanawia mnie tylko dlaczego spotykam tam więcej obcokrajowców niż Polaków.
Czyżby nasza polskość objawiała się jedynie egzystencjalnym bólem spowodowanym niemocą kupna dobrej kiełbasy do bigosu czy też słodyczy wedlowskich?
A to na festiwalu dają nam produkty o wiele smaczniejsze.
A może jest tak, że nam koniec pleców obrósł z tego dobrobytu tak tłuszczem, że go z fotela trudno wyciągnąć i tak z konieczności został nam z kultury "Klan" albo jakieś "M jak miłość" - no bo Polsat albo Cyfrę+ mamy w domu.

Mam nadzieję jednak, że nie i że spotkamy się jeszcze kilkakrotnie w ciągu najbliższych dni. Na przykład w sobotę w Tramsschapp ( 49 RUE ERMESINDE ) na występie Kapeli ze Wsi Warszawa. Wprawdzie online nie można już biletów kupić ale są jeszcze wolne miejsca (jak na facebooku piszą organizatorzy), wystarczy wstać z fotela i przyjść.

Na S. Soykę zaś trzeba się pośpieszyć - tu bilety się kończą.

Dla tych którzy zaspali link do strony festiwalu: http://www.festival-polonais.lu/2013/

Do zobaczenia
jarecki

Festiwal Kultury Polskiej????????

Post autor: jarecki »

"Właśnie rozpoczął się Festiwal Kultury Polskiej. Jest super. Za nami rewelacyjny koncert jazzowy" OD KIEDY ? Polacy w swojej kulturze narodowej mają muzykę jazzową? coś ci się pomyliło !!!
jakby to był np: koncert polskich wykonawców muzyki pop lub disco polo to by ruszyli d...... y , a tak dla przypomniawszy Tobie który chce narzucić polakom inną kulturę narodową i obyczajowa zacytuję :
jazz to gatunek muzyczny, który powstał w początkach XX wieku w Nowym Orleanie,pierwszymi twórcami tego gatunku byli przeważnie nieznający nut potomkowie niewolników., czyli czarni Afrykanie (czyż my do nich należymy?)to ze w latach 20 zawitał do nas jazz to nie znaczy ze mamy swoją kulturę narodowa zatracić dla jakiegoś jazzu którego nie da się słuchać <mrgreen> !!!!
IronBone

Jeśli masz rację, to jeszcze nic straconego. Dziś koncert "Kapeli ze Wsi Warszawa" - do ich polskości się chyba nie przyczepisz. Tak więc nic tylko przychodzić i się delektować.
Do zobaczenia więc dziś Tramsschapp jarecki. Mam nadzieję, że inni puryści polskości też się pojawią ;)
Awatar użytkownika
fenix

Post autor: fenix »

brawo jarecki! jaja sobie robia ci co DŻEZU sluchaja zeby byc TRĘDI.juz latynoameryke wole lub muzyke z "chlopow " badz "czterech pancernych" i psa
IronBone

I jak tak jarecki i fenix po koncercie. Dla mnie RE WE LA CJA

Dobra wiadomość dla tych, którzy nie mogli pogodzić koncertu z ulubionym serialem i nie przyszli na koncert. W niedzielę (czyli już dziś) możecie możecie posłuchać zespołu (i nie tylko) w agorze Opactwa Neumünster na Grundzie. Przychodźcie na 17.00 a to wszystko za friko, żadnych biletów.

Do zobaczenia.
MaWi

Post autor: MaWi »

jarecki pisze:który chce narzucić polakom inną kulturę narodową i obyczajowa
Hmm... a co to jest "kultura narodowa"? a co to jest "kultura obyczajowa"? Bo ja nie bardzo rozumiem... A dlaczego disco polo, to jest polska kultura ("narodowa"? a moze "obyczajowa"??). Bo chodzi o to, ze po polsku spiewaja czy moze o to, ze to z dziada pradziada – Lecha i Piasta Kolodzieja takie bardzo polskie rytmy i melodie sa? A i teksty przeciez gleboko patriotyczne i jakze naszemu polskiemu sercu bliskie!

A polski zespol spiewajacy po angielsku to kultura polska? A moze angielska? A moze ideologicznie wroga albo obca? A polski muzyk grajacy utwor niemieckiego kompozytora to kultura polska, niemiecka czy moze brak kultury? <roll> Z tym i wieloma innymi pytaniami zostawiam Was w rozterce. Choc cos mi sie wydaje, ze wielu z was takich refleksji nie potrzebuje, bo ma przeciez juz wyrobione zdanie na temat kultury, prawda?
fram

Post autor: fram »

Wydaje mi się, że to bardzo dobrze, że na Festiwal Kultury polskiej przychodzą również obcokrajowcy. Powinniśmy się z tego cieszyć, bo to oznacza, że ich interesuje nasz kraj oraz nasi artyści. Przecież to nie jest Festiwal jedynie dla Polaków.
MaWi

Post autor: MaWi »

fram pisze:Wydaje mi się, że to bardzo dobrze, że na Festiwal Kultury polskiej przychodzą również obcokrajowcy.
To akurat jest jeden z naszych najwiekszych sukcesow. Festiwal ma sluzyc przede wszystkim promocji kultury polskiej w Luksemburgu a wiec wsrod miedzynarodowej luksemburskiej spolecznosci. Co nie oznacza, ze nie zalezy nam na Polakach. Byloby tez fajnie, gdyby im zalezalo na nas tak samo (albo nawet bardziej ;) ), co niestety nie zawsze jest az tak widoczne, jak bysmy sobie tego zyczyli. No, ale zyczenia a rzeczywistosc - to nie zawsze idzie w parze. A moze po prostu mamy zbyt wygorowane oczekiwania... Gdzies na pewno wina lezy po naszej stronie, tylko gdzie...
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

To ja przypomne stary dowcip o muzykach jazzowych:

Spotykają się dwaj muzycy jazzowi i jeden mówi do drugiego:
– Wiesz, wydałem płytę!
– Super, a ile sprzedałeś?
– Eee, niewiele – dom, samochód...

I to tyle o jazz'ie. Nie dla kazdego.
Ale osobiscie ciesze sie z tego, ze w luxie reprezentuje nas muzyka jazzowa, a nie disco-polo :)

Wczorajszy koncert chorow w katedrze tez byl niesamowity. Jeszcze raz brawa dla Marcina i wszystkich, ktorzy sie przyczynili do tych wydarzen!
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

jespere pisze:Ale osobiscie ciesze sie z tego, ze w luxie reprezentuje nas muzyka jazzowa, a nie disco-polo
Ja tez! ;)
gabrjel

Post autor: gabrjel »

bamaza42 pisze:
jespere pisze:Ale osobiscie ciesze sie z tego, ze w luxie reprezentuje nas muzyka jazzowa, a nie disco-polo
Ja tez! ;)
Experymentalnie disco-polo może i by tesz podzialalo...

Majtecki w kropecki w Chinach zrobiły podobno fórorem
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
IronBone

Tak - koncert w katedrze był bardzo dobry. Cieszy też, że przyszło go posłuchać wiele osób.

Teraz 2 dni przerwy, przynajmniej dla widzów.

Ostanio podsłuchałem jak ktoś mówił, że na Sojke to by się wybrał ale pewnie już nie ma biletów. Znaczy, że jeszcze nie spróbował ich kupić a przecież wystarczy jeden klik.
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

Nie wiem o co chodzi z tym Klanem, ale z zalozenia jest to serial wychowawczy i obyczajowy. Wiec prosze sie nie czepiac i nie obrazac fanow serialu <mrgreen> .
Jazz lubie ale w standardzie, a Sojke ubostwiam ale nie z ostatnich plyt :/ I co mi pan zrobi?
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

minka pisze:Jazz lubie ale w standardzie, a Sojke ubostwiam ale nie z ostatnich plyt :/ I co mi pan zrobi?
na czwartkowym koncercie były też standardy jazzowe :)
a co do Sojki, to myślę, że warto dać mu szansę... płyty płytami, ale na żywo może nas zaskoczyć <lol>
IronBone

minka pisze:Jazz lubie ale w standardzie, a Sojke ubostwiam ale nie z ostatnich plyt
No i super. Na szczęście Sojka nie będzie w postaci płyty jego ostatniej ale osobiście :)
ODPOWIEDZ