Żywność - BIO
Moderator: LuxTeam
No wiec tak - w Aldim w Perl (skadinand wg. mnie swietnie zaopatrzonym, zwlaszcza jak na sklep tego "sortu"), jak chodzi o mleko, to mamy - albo H-Milch, znaczy UHT, albo Bio-Milch, to ostatnie pasteryzowane i homogenizowane, o przedluzonej trwalosci (2 tyg.), do przechowywania w lodowce. Oba rodzaje - albo 1,5%, albo 3,2%.
Sprawdzilam to Bio, 1,5%. Smaczne, nawet moj kot nie gardzi....w przeciwienstwie np. do mleka z Luxlait...
Sprawdzilam to Bio, 1,5%. Smaczne, nawet moj kot nie gardzi....w przeciwienstwie np. do mleka z Luxlait...
A to bardzo ciekawe - jakich konkretnie wartości?bamaza42 pisze:Bardzo prosze.
A tak BTW - dlaczego koniecznie UHT? Ja tez kiedys kupowalam tylko UHT - bo dluzsza trwalosc, etc., ale przestalam, po przeczytaniu, ze to mleko, po poddaniu obrobce UHT (b.wysoka temperatura) jest pozbawione wszelkich wartosci, dla ktorych je spozywamy...
Wapnia, białka czy tłuszczu w procesie obróbki termicznej chyba się raczej nie pozbywamy, co do witamin (B, C) i kwasu foliowego - owszem, ubywa ich ok. 20-25% (czyli pozostaje 75-80%), ale i tak to warzywa i owoce są ich podstawowym źródłem w diecie, a nie mleko
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain