Żywność - BIO

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

No wiec tak - w Aldim w Perl (skadinand wg. mnie swietnie zaopatrzonym, zwlaszcza jak na sklep tego "sortu"), jak chodzi o mleko, to mamy - albo H-Milch, znaczy UHT, albo Bio-Milch, to ostatnie pasteryzowane i homogenizowane, o przedluzonej trwalosci (2 tyg.), do przechowywania w lodowce. Oba rodzaje - albo 1,5%, albo 3,2%.
Sprawdzilam to Bio, 1,5%. Smaczne, nawet moj kot nie gardzi....w przeciwienstwie np. do mleka z Luxlait... ;)
zzz

Post autor: zzz »

Karmisz (tudzież poisz) kota mlekiem? Nie ma potem "sensacji żołądkowych"?
Awatar użytkownika
bamaza42

Nie ma, ale nie zawsze chce jakby - czasem wypija ze smakiem,
a czasem wcale... Czasem "zostawia" sobie na potem i zjada dopiero w postaci zblizonej do twarozku ;)
Ale dostaje odrobine, moze ze 20 - 30 ml ... tak dla urozmaicenia, bo je wylacznie sucha karme (innej nie chce!)
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

Bardzo dziękuję bamazo42 za informację. Czyli w ALDI nie mają H (UHT) BIO MILCH. Zawężę poszukiwania do pozostałych wielkopowierzchniowych punktów sprzedaży.
Pozdrawiam
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
Awatar użytkownika
bamaza42

Bardzo prosze.
A tak BTW - dlaczego koniecznie UHT? Ja tez kiedys kupowalam tylko UHT - bo dluzsza trwalosc, etc., ale przestalam, po przeczytaniu, ze to mleko, po poddaniu obrobce UHT (b.wysoka temperatura) jest pozbawione wszelkich wartosci, dla ktorych je spozywamy...
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

bamaza42 pisze:Bardzo prosze.
A tak BTW - dlaczego koniecznie UHT? Ja tez kiedys kupowalam tylko UHT - bo dluzsza trwalosc, etc., ale przestalam, po przeczytaniu, ze to mleko, po poddaniu obrobce UHT (b.wysoka temperatura) jest pozbawione wszelkich wartosci, dla ktorych je spozywamy...
A to bardzo ciekawe - jakich konkretnie wartości?
Wapnia, białka czy tłuszczu w procesie obróbki termicznej chyba się raczej nie pozbywamy, co do witamin (B, C) i kwasu foliowego - owszem, ubywa ich ok. 20-25% (czyli pozostaje 75-80%), ale i tak to warzywa i owoce są ich podstawowym źródłem w diecie, a nie mleko
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

Już miałem wyjaśnić, ale kol. wilqs72 w zasadzie mnie wyręczył ;)
pozdr.
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
Awatar użytkownika
bamaza42

Ale no wlasnie, oprocz witamin (ubytek moze byc jednak wiekszy...) cos z tym wapniem tez sie dzieje....tak czytalam - sama nie sprawdzalam, nie jestem chemikiem ;)
MaWi

Post autor: MaWi »

bamaza42 pisze:cos z tym wapniem tez sie dzieje..
hm... moze zamienia sie w zloto? Wiem, ze wielu nad tym pracowalo od stuleci <roll>
ODPOWIEDZ