Virus phone scam

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
wilqs72

Virus phone scam

Post autor: wilqs72 »

Czy ktoś z was padł może ostatnio ofiarą Virus phone scam, podobnego do opisanego w tym artykule?
Do mnie w ciągu ostatnich dwóch dni dzwonił miły pan z niby-Microsoft, i z wyraźnym hinduskim akcentem snuł wizje potwornych tarapatów, w jakich znalazł się mój komputer. Trafił akurat na mojego syna, który jest na tyle rozsądny że nie dał się wciągnąć w tę zabawę, nie wiem czy jestem odosobnionym przypadkiem w Luksemburgu.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

nie, nei jesteś, do mojego męża tez dzwoniłpan z hinduskim akcentem :-/
spuścił go na drzewo....
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Ja podobnie miałem (Google i upgrade mojego anty-wirusa) , ale że miałem chwilę czasu, zestaw słuchawkowy to sobie pogadałem z przedstawicielem tak długo i szczegółowo że sam się rozłączył.... i już nie chce do mnie dzwonić :( :( :(
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

> Trafił akurat na mojego syna, który jest na tyle rozsądny że nie dał się wciągnąć w tę zabawę

To dobrze ze nie trafil na Ciebie <mrgreen>

Ja poprostu zaczynam ze "tak tak, dzieki za telefon, prosze mi powiedziec co i jak", i potem klade telefon na bok. Facet sobie gada do nikogo az po kilku minutach sobie idzie. Najlepiej to wychodzi jezeli ktos dzwoni z "incredible investment opportunity"... czasami tlumacza 10-15 minut az wpadna na to ze nikt nie slucha.

Tak to przynajmniej cos ich to kosztuje, nawet jezeli grosze, i traci im czas.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Hmmm...to ja mam chyba szczescie, bo jak do mnie dzwonia, to zaczynaja po luksembursku, ja - ze w tym jezyku to nie-e, na pytanie "a w jakim?" zwykle odpowiadam, ze po angielsku, a najlepiej po polsku....to szybko dziekuja (albo i nie) i sie rozlaczaja...ciekawe dlaczego? :p ale przynajmniej mam ich z glowy... ;)
ODPOWIEDZ