Otwarcie restauracji z polskimi specjałami - już jutro!

Awatar użytkownika
Redakcja

Otwarcie restauracji z polskimi specjałami - już jutro!

Post autor: Redakcja »

Tak, to już jutro spełnią się marzenia wielu z Was. Pamiętacie niekończące się dyskusje na temat braku polskiej restauracji tu w Luksemburgu? Frustracje niepocieszonych pierogożerców? Dylematy młodych polskich przedsiębiorców czy opłaci się czy nie otworzyć w Luxie polską knajpę? Jak się okazuje słowo wreszcie przekute zostało w czyn i restauracja oferująca polskie smakołyki – Nova Osada otwiera oficjalnie swoje podwoje już jutro!

29 lutego (środa) od godz. 18.00 – darmowe przystawki a la polonaise, cremant i piwo dla wszystkich i co najważniejsze – atmosfera prawdziwie polskiej gościnności. Czy nie na to wszyscy czekaliście? Przyjdźcie, by się przekonać!

A teraz kilka słów o samej restauracji. Założona przez właścicieli zupełnie innego lokalu – Cuba libre – działającego jeszcze do niedawna w centrum miasta, będzie miała w swoim menu kuchnię lokalną. Nie zabraknie jednak pozycji z tradycyjnej kuchni polskiej – pierogi, bigos, kurczak a la flaczki, śląskie rolady – i to co najważniejsze – nie od święta, ale w menu codziennym! To, że dania polskie rzeczywiście przygotowywane będą po polsku gwarantuje sama pani Ewelina – właścicielka Novej Osady. Lokal rozpocznie oficjalną działalność jutro, ale jeszcze w styczniu i lutym miało w nim miejsce kilka "eventów specjalnych", w których mieliśmy okazję uczestniczyć. Możemy więc potwierdzić całym swoim autorytetem – w Novej Osadzie jest naprawdę po polsku!

Warto też wiedzieć, skąd się wzięła nazwa restauracji. Odpowiedź jest prosta: jak przetłumaczylibyście na polski nazwę Neudorf?

Nova Osada tam się właśnie znajduje. A dokładnie przy 2 rue de Kiem. Można ich znaleźć także w internecie pod tym adresem: http://fr-fr.facebook.com/novaosada

Zapraszamy!
Załączniki
NovaOsada-Opening.jpg
~~~~~
Redakcja
ania_411

Post autor: ania_411 »

a ja czekam na pierwsze opinie zadowolonych klientow :D
pulpon

Post autor: pulpon »

a ja bym przetłumaczył Neudorf , jako Nowa Osada, lub Nowa Wieś
ale miałem tróje z polaka więc mogę się mylić.
W każdym razie powodzenia.
MaWi

Post autor: MaWi »

pulpon pisze:jako Nowa Osada, lub Nowa Wieś
No tak, ale:

1) jak to brzmi "Nowa Wieś"? Szczegolnie jako nazwa restauracji?
2) O ile kazdy Luksemburczyk i inny "lokals" jest w stanie w miare poprawnie wymowic "Nova Osada", ktoz oprocz Polakow potrafilby powiedziec bez zajakniecia "Nowa Wieś"

Choc Dorf ot bardziej wies niz osada, a osada to bardziej Siedlung niz Dorf, to akurat taka nazwe uwazam za bardzo przemyslany chwyt marketingowy :)
ania_411 pisze:a ja czekam na pierwsze opinie zadowolonych klientow :D
I bardzo slusznie. I ja chetnie przeczytam wszelkie glosy za i przeciw. Mam nadzieje, ze sie takie na polska.lu predzej czy pozniej pojawia :)
PolskaInez

Post autor: PolskaInez »

Wspieramy Nasze Polskie :) <szampan> wszedzie tylko restauracje jedzenie ;chinska,indyjska,wloska,francuska pelno tego <roll> ,nawet rosyjska jest Mam nadzieje ze neudorf bedzie dobrym miejscem
Ostatnio zmieniony 29-02-2012, 00:00 przez PolskaInez, łącznie zmieniany 1 raz.
Majac pasje-zaintersownia-hobby ,wtedy zycie staje sie naprawde ciekawe
pulpon

tylko pytanie w artykule brzmiało jak przetłumaczyć nazwę dzielnicy a nie jak nazwać resteurację :p
jako nazwa jadłodajni jest całkiem trafiona, choć przed pojawieniem się info na pl.lu sądziłem że knajpa jest ... jakby tu powiedzieć ... Jugolska- z całym szacuneczkiem!!!. a to za sprawą ''NOVA'' ,
MaWi pisze:1) jak to brzmi "Nowa Wieś"? Szczegolnie jako nazwa restauracji?
2) O ile kazdy Luksemburczyk i inny "lokals" jest w stanie w miare poprawnie wymowic "Nova Osada", ktoz oprocz Polakow potrafilby powiedziec bez zajakniecia "Nowa Wieś"
i nie ma tu odpowiedzi dlaczego jest'' nova osada'' a nie '' nowa osada''?
pulpon

a co ja się czepiam???

pierogi są najważniejsze -trzeba będzie spróbować.. <mrgreen>
Awatar użytkownika
lulka

Post autor: lulka »

pulpon pisze:a co ja się czepiam???

pierogi są najważniejsze -trzeba będzie spróbować.. <mrgreen>
co tez mamy zamiar uczynic w sobote, wiec w niedziele moge zdac relacje :)
ania_411

no nie! nie wierze, ze nikt nie ma tu nic do powiedzenia po otwarciu;)
Borys

Post autor: Borys »

ania_411 pisze:no nie! nie wierze, ze nikt nie ma tu nic do powiedzenia po otwarciu;)
A bylas ?
Ura Bura Szef Podwóra
ania_411

no nie......a myslisz ze nikt z nas nie byl? <mrgreen>
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Oficjalne otwarcie było 29go a można było skorzystać z otwartej restauracji już od pewnego czasu.....

jedna rzecz jest pewna ani ania ani ja nie skorzystaliśmy z darmowych drinków <beczy> ;)
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
ania_411

stary nie placz, moze nas jeszcze kiedys zaprosza na cos darmowego <lol>
Borys

Post autor: Borys »

No to wlasnie dlatego ze nie bylas nie wiesz ze nie ma w sumie co komentowac.

To otwarcie to bylo najzwyklejsze swietowanie ktore raczej niewiele mialo wspolnego ze zwykla codzienna atmosfera jaka panuje w restauracji, bylo dosc duzo ludzi, wiekszosc stala, byly super darmowe drinki, super przekaski. Towarzystwo mocno mieszane, rzeklbym ze Polakow nie bylo nawet 30 % ale moze sie i myle.

Na opinie klientow w sprawie potraw trzeba poczekac az ludzie sie tam wybiora pojesc. Nieomieszkam sie podzielic swoimi wrazeniami jak juz tam kiedys pojde na lunch lub kolacje.
Ura Bura Szef Podwóra
Awatar użytkownika
lulka

Post autor: lulka »

Borys pisze:
Na opinie klientow w sprawie potraw trzeba poczekac az ludzie sie tam wybiora pojesc. Nieomieszkam sie podzielic swoimi wrazeniami jak juz tam kiedys pojde na lunch lub kolacje.
No to wygląda na to, że będę pierwsza - wybraliśmy się tam wczoraj wieczorem, z zamiarem konsumpcji tylko i wyłacznie polskiego jadła :)

Zamówiliśmy:

- żurek (niestety cała nasza czwórka wybrała tę zupę, więc o innych nic napisać nie mogę) - hmmm, nie był to żurek do ktorego jestem przyzwyczajona - taki zwykły, prosty, z jajkiem lub (i) kiełbaską. Otrzymaliśmy dosyć gęstą zupę z dużą iloscią grzybków i boczku. Była smaczna, nie można jej było zarzucić naprawde niczego (no może troszkę ze 'cięzka' jak na mój gust, ale właśnie - każdy ma inny gust), no ale - no własnie ja oczekiwałam takiego zwykłego, prostego, żurkowatego żurku. Tej "żurkowatości" własnie trochę mi zabrakło. W skali 1-5 daję mocną 'czwórkę' :)

- drugie dania były zróżnicowane i tak oto przetestowaliśmy : - pierogi ruskie - poprawne, zwykłe, normalne, bez zarzutu, - pierogi z kapustą i grzybami - które jednak zdecydowanie pobiły na głowę pierogi ruskie :) były po prostu pyszne :) no i gołabki - także bez zarzutu.
Generalnie rzecz biorąc wczorajszym zwycięzcą zostały pierogi z kapustą i grzybami - naprawdę warte polecenia :)

Podsumowując - wieczór z polskim jedzeniem był sympatyczny (dodam tutaj jeszcze niezwykłą otwartość Pani Eweliny - właścicielki owego przybytku, z którą wczoraj spotkaliśmy się po raz pierwszy), udany no i wyszliśmy z Novej Osady zadowoleni.

Na pewno tam jeszcze wrócimy :)

Ja polecam.

M.
ODPOWIEDZ