Poszukiwany, poszukiwane

Lokum na początek, wynajem, zakup nieruchomości...
Awatar użytkownika
dslonce

Re: Poszukiwany, poszukiwane

Post autor: dslonce »

Eneko pisze: Temat przedszkoli już tu przerobiłem na forum, zdaje się, że luksemburskie przedszkola są drogie i fatalne, a zatem lepiej jest wysłać dziecko do unijnego garderie, może mówimy o tym samym ?
To o czym rozmawialiśmy w wątku o przedszkolach dotyczyło przedszkoli prywatnych i to na terenie Lux-ville. W Lux-ville nie jest tak łatwo dostać się do państwowego, szczególnie jeśli jedno z rodziców nie pracuje... i na dodatek w ciągu roku. Poza tym opinie o luxemburskich przedszkolach państwowych, które słyszałam też nie były najlepsze.
Więc koleżanka z Sandwailler pewnie miała dużo szczęścia:)

A ja też mieszkam na Merl i bardzo sobie chwalę tę dzielnicę :) Jak typowa pliszka swój ogonek ;)
dag
Eneko

Post autor: Eneko »

dslonce pisze: A ja też mieszkam na Merl i bardzo sobie chwalę tę dzielnicę :) Jak typowa pliszka swój ogonek ;)
To je też kcę do Merl! Może być nawet Merl-Belair ;)
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

ja tez te dzielnice polecam - jako byla mieszkanka juz teraz, niestety.....a super się mieszka, ze 4 stacje benzynowe, sklep spozywczy czynny rowniez w weekendy, blisko do super-hiper centrum handlowego belle etoile etc etc
same zalety :D
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Eneko

Post autor: Eneko »

No to czekam na propozycje od przenoszacych sie w marcu lub kwietniu :)
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Asiunia, gdzies Ty byla caly ten czas, kiedy Cie tu nie bylo??!!.... :)) Ale fajnie, ze sie w koncu odezwalas....jak zobaczylam to pytanie o Sandweiler, to bylam w zasadzie pewna, ze sie odezwiesz... Fajnie to wszystko wyglada (Sandweiler w Twoim opisie...), tylko z tym "nic nie slychac" odnosnie samolotow to chyba zdziebelko przesadzilas...powiedzialabym raczej, ze sie mozna przyzwyczaic...ja tez juz "prawie" nie slysze u siebie (Hollerich/Merl) samolotow, pod warunkiem, ze nie zagluszaja mi nocnego seansu w telewizorze - jak wiadomo, "prawie" robi wielka roznice!!! :)
misio

Post autor: misio »

Bamaza!!! Ja juz wszystko wiem. Twojemu Kotu oczy wyszly tak od huku samolotow <rotfl>
Awatar użytkownika
kajapapaja

raczej od tych nocnych seansów z bamazą <mrgreen>
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

misiu, powiedz, co Tobie "wyszlo" od huku samolotow?....wszak do niedawna jeszcze sluchales tego samego huku, co moj kot...? <kotek>

Kaja....jakie seanse nocne masz na mysli?....bo nie lapie.... <bezradny>
asiunia

Post autor: asiunia »

"To o czym rozmawialiśmy w wątku o przedszkolach dotyczyło przedszkoli prywatnych i to na terenie Lux-ville."

Nie czytalam tego watku wiec nie wiem o czym gadaliscie.

"W Lux-ville nie jest tak łatwo dostać się do państwowego, szczególnie jeśli jedno z rodziców nie pracuje..."

Doprawdy nie rozumiem o czym Ty mowisz... Jak moze byc ciezko dostac miejsce w przedszkolu panstwowym jak ono dla czterolatkow jest juz OBOWIAZKOWE! Nawet jak obydwoje rodzicow nie pracuja tylko siedza w domu i nic nie robia to dziecko MUSI isc do przedszkola. Dla trzylatkow jest nieobowiazkowe, mozna wyslac malucha, ale nie trzeba.
Ja nie wiem, Ty chyba mowisz o zlobkach, a nie przedszkolach. O zlobkach takich gdzie juz trzymiesieczniala mozna zostawic, tak? Ja z takich nigdy nie korzystalam, ani panstwowych, ani prywatnych wiec nie bede sie wypowiadac, a o opinniach innych tez nie bede pisac bo sa one poprostu bardzo rozne. Wszyscy moi znajomi, ktorzy maja dzieci w przedzkolach lub szkolach luxemburskich, zachwalaja je, ze sa najlepsze i w ogole, inni mowia same negatywnie rzeczy mimo iz ich dzieci z luxemburskiej edukacji nigdy nie korzystaly... Moje dziecko przez dwa lata chodzilo do przedszkola luxemburskiego i nie smiem stwierdzic, ze w przedszkolu europejskim bylo lepiej. Pod zadnym pozorem!

Bama, obawiam sie, ze u Ciebie halas jest przynajmniej trzykrotnie wiekszy niz u mnie. Wiec skoro Ty sie juz przyzwyczailac, to pozwol mi na stwierdzenie "nic nie slychac":)
Owszem, jesli usiade i sie bede koncentrowala tylko na tym zeby uslyszec samolot, to go uslysze, ale wiesz co? Ja sie na tym nie koncentruje;) Samochod jadac ulica halasuje mi bardziej ... W kazdym razie pytanie glowne bylo czy da sie w ogole zyc ze wzgledu na bliskosc lotniska? Moja odpowiedz: najbardziej! Lotnisko, nie jest w tym zadna przeszkoda:)

Eneko, przypomnialo mi sie, ze jest jeszcze optyk, kregielnia, kwiaciarnia i sklep rybny! ;)

A teraz niech mi ktos wytlumaczy jak to sie robi, zeby kogos zacytowac i zeby to sie pokazalo tak ladnie ja Wam. Gdzie to trzeba pisac? W jakim innym miejscu czy jak?
Awatar użytkownika
kajapapaja

bamaza42 pisze:misiu, powiedz, co Tobie "wyszlo" od huku samolotow?....wszak do niedawna jeszcze sluchales tego samego huku, co moj kot...? <kotek>

Kaja....jakie seanse nocne masz na mysli?....bo nie lapie.... <bezradny>
No sama napisałaś: "(...) seanse nocne (...)", czyż nie? <rotfl>
Awatar użytkownika
kajapapaja

asiunia pisze:A teraz niech mi ktos wytlumaczy jak to sie robi, zeby kogos zacytowac i zeby to sie pokazalo tak ladnie ja Wam. Gdzie to trzeba pisac? W jakim innym miejscu czy jak?
Asiunia - albo zaznaczasz tekst i klikasz na taką żaróweczkę po prawej górnej stronie postu; obok masz "cytuj" z żaróweczką - jak to klikniesz to cytujesz całego posta...
no i witaj, przede wszystkim... :D
asiunia

kajapapaja pisze:
asiunia pisze:A teraz niech mi ktos wytlumaczy jak to sie robi, zeby kogos zacytowac i zeby to sie pokazalo tak ladnie ja Wam. Gdzie to trzeba pisac? W jakim innym miejscu czy jak?
Asiunia - albo zaznaczasz tekst i klikasz na taką żaróweczkę po prawej górnej stronie postu; obok masz "cytuj" z żaróweczką - jak to klikniesz to cytujesz całego posta...
no i witaj, przede wszystkim... :D
eneko, sorki, ze Ci troche watek spieprze ale musze to gdzies przetestowac,

oczywiscie nie wyszlo

nic nie rozumiem, teraz mi sie pokazuje jakies edtuj, a nie cytuj?
asiunia

kajapapaja pisze:zaznaczasz tekst i klikasz na taką żaróweczkę
zaznaczylam i klikam w zaroweczke, zobaczymy co bedzie?
asiunia

chyba sie udlao:)
asiunia

ok, juz sie nagadalam sama ze soba, juz wracamy do tematu prosze...
ODPOWIEDZ