Projekt zaostrzenia przepisów dla właścicieli psów w Lux

Awatar użytkownika
Redakcja

Projekt zaostrzenia przepisów dla właścicieli psów w Lux

Post autor: Redakcja »

Opracowany w roku 2002 przez ministra Bodena projekt ustawy, wprowadzającej liczne kary i rygory dla właścicieli psów w Wielkim Księstwie, ma teraz duże szanse na przegłosowanie w parlamencie, a co za tym idzie – na wejście w życie. Projekt ten zakłada m.in., że właściciele psów zobowiązani będą trzymać swoich pupilków na smyczy przez cały czas, gdy znajdują się z nimi poza domem. Obojętne, czy właściciel wychodzi ze swoim psem na ulice miasta, ścieżkę w lesie, boisko czy trawnik w parku – pies musi cały czas być prowadzony na smyczy. Za nieprzestrzeganie tego i innych zawartych w ustawie przepisów grożą wysokie kary pieniężne – od 251 euro (właśnie za przyłapanie psa, nawet w obecności właściciela, biegającego swobodnie poza domem) do 20 000 euro, w przypadku gdy zwierzę zaatakuje człowieka i stanie się sprawcą ciężkich obrażeń na ciele swojej ofiary.

Przeciwko ustawie protestuje stowarzyszenie „Menschen mat Muppen” (Ludzie z psami), podając jako kluczowy argument, że pies będący nieustannie na smyczy nie może się wybiegać, przez co staje się sfrustrowany i bardziej niż zwykle agresywny.

Sama ustawa natomiast powstała w reakcji na zwiększenie się w ostatnich latach przypadków pogryzień ludzi przez spuszczone ze smyczy psy, a w szczególności na fali serii takich przypadków jakie miały miejsce w Niemczech i Francji z udziałem psów ras szczególnie groźnych. Dyskusja nad przegłosowaniem odłożonej ad acta ustawy powróciła ze zdwojoną siła, kiedy to kilka miesięcy temu niepilnowany przez właściciela pitbull zagryzł w Esch-sur-Alzette innego psa.

wiadomość za www.wort.lu
Załączniki
Muppen.jpg
Muppen.jpg (34 KiB) Przejrzano 4232 razy
~~~~~
Redakcja
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

I słusznie popieram taką inicjatywę. Skąd ja mam wiedzieć że jamniczek pańci nie jest agresywny? na mordze nie ma wypisane ;)
A a propos pitbulla - dobrze, że zagryzł psa.. a nie człowieka...
MaWi

Post autor: MaWi »

Powiem szczerze, ze i ja jakos nie mam nic przeciwko tej ustawie. Oczywiscie wspolczuje pieskom lotow na uwiezi, ale z drugiej strony taki temat przywodzi mi na mysl jedno – spotkanie w windzie z rotweilerem warczacym i szczerzacym zeby i glos jego wlascicielki – "Ale niech sie pan nie boi! To naprawde mily piesek!".

No i jeszcze jeden komentarz. Mam dziecko, ktore panicznie boi sie psow. Jak tylko widzi, zaczyna uciekac. Nie idzie jej nijak wytlumaczyc, ze tego nie nalezy robic. A chyba kazdy wie, co pies robi widzac uciekajacego czlowieka... Tak wiec mnie akurat ten przepis pasuje.
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

MaWi pisze:
No i jeszcze jeden komentarz. Mam dziecko, ktore panicznie boi sie psow.
Moje może nie panicznie... ale też za obcymi psami nie przepada. Z czego się poniekąd cieszę, że nie próbuje podchodzić do każdego napotkanego pieseczka, koteczka <kotek>
prof

Post autor: prof »

To lobby producentow smyczy.
A co z mysliwymi?
Lepszy juz pies luzem niz sfrustrowany mysliwy z dubeltowka.
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

skonczylo sie protestem organizacji ludzie z psami i zmiane ustawy

smycz jest obowiazkowa w przestrzeniach publicznych miast i wsi ale beda wyznaczone tereny , gdzie pupil bedzie sie mogl wybiegac.

tez mi sie podoba pomysl osmyczenia psow, ale mysle ze nie nalezy popadac w paranoje - niech sobie hasaja po lasach i lakach. wazne jest, ze wlasciciel ma teraz powaznie odpowiadac za psa i zawsze miec nad nim kontrole - czyli teoretycznie groznego psa nigdy nie powinien spuscic ze smyczy.

odpowiedzialnosc finansowa siega 20 000 euro w przypadku gdy pies zrobi komus krzywde.

mi w temacie psow przeszkadza problem czystosci na chodnikach. niestety takiego syfu jak w luxie nie ma chyba nigdzie, zawsze ryzykujesz ze wdepniesz.

miasto esch wprowadzilo w zeszlym roku mandaty do 250E za nieposprzatanie po psie. dzialalo... jakies dwa tygodnie.
gdy okazalo sie ze nikt tego nie egzekwuje problem powrocil.

dlatego jestem za sezonowym ODSTRZALEM WLASCICIELI PSOW ktorzy nie sprzataja :)
mysle ze tylko to mogloby pomoc...
MaWi

jespere pisze:niestety takiego syfu jak w luxie nie ma chyba nigdzie, zawsze ryzykujesz ze wdepniesz.
Przejedz sie w takim razie na weekend do Paryza, to od razu docenisz czystosc na eszskich chodnikach :)
jespere pisze:dlatego jestem za sezonowym ODSTRZALEM WLASCICIELI PSOW ktorzy nie sprzataja :)
No, i to byloby konstruktywne rozwiazanie dwoch problemow naraz – psow oraz mysliwych :p
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

jespere pisze: mi w temacie psow przeszkadza problem czystosci na chodnikach. niestety takiego syfu jak w luxie nie ma chyba nigdzie, zawsze ryzykujesz ze wdepniesz.
jespere - widać, że dawno w ojczyźnie nie byłeś..... warto się wybrać, a szczególnie w sezonie późnojesienno-zimowym i docenisz czystość w Lux-country....
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

no wlasnie mam odwrotne wrazenia

tzn w pl sa trawniki na ktore strach wejsc (nie to co londyn - poloz sie obowiazkowo na swiezej trawce)
a tu caly syf zostaje na chodnikach...
MaWi

Jesper, co sie burzysz – to jest Esch, a Esch, niepowtarzalne Esch, ma swoje klYmaty, nie ziomal? <peace> <soczek> <killer> 8)
ODPOWIEDZ