kursy plywania dla maluchow

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Agata

kursy plywania dla maluchow

Post autor: Agata »

Czy ktos z Was chodzi(l) na kursy plywania organizowane dla malych dzieci (kilka miesiecy)?
Szperam w internecie i widze, ze Initiativ Liewensufank organizuje takie kursy w Mersch'u, no i jest jeszcze basen w Merzig. Czekam na ich odpowiedzi, jesli cos dostane, to chetnie napisze male podsumowanie.

Moze jednak ktos z Was juz tam chodzil z dzieckiem i moze sie podzielic opinia? A moze znacie inne miejsca?

Pozdrawiam
Agata
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

jeszcze sa zajęcia w Coque'u i na basenie na Bonnevoie
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
man

Post autor: man »

Ja jezdzilem z synem do Arlon. Lekcje plywania prawie indywidualne. 1-2 dzieci na jednego nauczyciela.
http://www.ploufclub.eu/contact.php
MaN
Awatar użytkownika
Guska

Post autor: Guska »

My chodzimy w weekendy z 8-miesiecznym maluszkiem na Bonnevoie. Nie zapisalismy sie na kurs, tylko sami bawimy sie z nim w basnie. Zawsze do dypozycji jest ratownik. Basenik dla maluchow nieduzy. Warto ze soba zabrac jakies zabawki, bo maja tylko deski do plywania i dla starszych maluchow plywaczki.
MarcinM

Post autor: MarcinM »

W Pidalu w Walferdange tez mozna. O wiele taniej niz w Coque'u, tylko, ze rano.
Marcin
Awatar użytkownika
Magda W.

Post autor: Magda W. »

Ja tez sie zastanawiam nad takimi zajeciami. Patrzylam tylko na strony internetowe Pidala i Coque, wiec jezeli Agato moglabys podzielic sie informacjami zdobytymi z Mersch i Merzig, to bede wdzieczna. A tak w ogole od ilu miesiecy mozna chodzic z dzieckiem na takie zajecia? Moja coreczka ma 3,5 miesiaca i mam wrazenie, ze dla niej jest jeszcze za wczesnie...
Awatar użytkownika
olandia

Post autor: olandia »

W Pidalu od 9 miesiecy
olandia
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

W Polsce widziałam juz 4 miesięczne bobasy na "kursach" pływania. Jednak nasz pediatra sugerował zeby dziecko miało "wybrane" ileś tam pierwszych szczepionek, więc nie wcześniej niż 6-9 miesięcy. Co wg. mnie jest całkiem rozsądne. Tu pediatry jeszcze nie pytałam co sądzi o takich zabawach :)

A dodatkowo chyba trzeba też wziąć pod uwagę to jak się dziecko czuje w wodzie i czy jest gotowe na zwiększenie "akwenu" np. z dużej wanny na basenowy brodzik.
dag
Awatar użytkownika
aleksandra12b

Post autor: aleksandra12b »

Nasza coreczka ma 2.5 roku i jeszcze nie byla na basenie... wiem, wiem, duze zaniedbanie, ale chcemy nadrobic. Czy macie jakies doswiadczenia z takimi toche wiekszymi dziecmi? Martiwe sie, ze bedzie sie bac i za nic nie wejdzie do wody... Nawet w wannie jest klopot z myciem glowy, a polozenie sie w wannie graniczy z cudem. Czy trenerzy ktorych znacie maja jakies "sposoby"?
albano1947

Post autor: albano1947 »

Halo !!
Masz w Bettemburgu pare metrow od hali tenisowej, kryty basen. Pojde w Piatek i sie zorientuje jak to wyglda technicznie z maluchami
Pozdrawiam milo
Ostatnio zmieniony 06-11-2008, 14:45 przez albano1947, łącznie zmieniany 1 raz.
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior

Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

aleksandra12b pisze:Nasza coreczka ma 2.5 roku i jeszcze nie byla na basenie... wiem, wiem, duze zaniedbanie, ale chcemy nadrobic. Czy macie jakies doswiadczenia z takimi toche wiekszymi dziecmi? Martiwe sie, ze bedzie sie bac i za nic nie wejdzie do wody... Nawet w wannie jest klopot z myciem glowy, a polozenie sie w wannie graniczy z cudem. Czy trenerzy ktorych znacie maja jakies "sposoby"?
Wiesz, ja bym w zaden sposob nie zmuszala - bo dziecko sie zniecheci i potem bedzie bardzo trudno przekonac...znam to z praktyki... Wprawdzie nie probowalam z niemowlakiem, bo mialam jakies tam obiekcje, czy jest to aby bezpieczne dla dziewczynki....z chlopcami wydaje mi sie jest bezpieczniej....wtedy nie bylo specjalnych kapielowych pampersow i jak zobaczylam te dzieci w zwyklych pampersach taplajace sie w wodzie (w Warszawie byl/jest taki basen, nie pamietam gdzie....z ciepla woda, specjalnie dla maluszkow), gdzie sie z cala pewnoscia "wyplukiwala" pomalu zawartosc tych pampersow....Nie chcialam narazac mojej coreczki na jakies stany zapalne drog moczowych...czy tych drugich. Potem okazalo sie, ze prawdopodobnie i tak by nic z tego nie bylo, bo jak miala 2 lata, za zadne skarby swiata nie chciala wejsc do wody powyzej kolan i to obojetnie, czy bylo to morze , czy jezioro... Jak miala 5 lat, zrobilam pierwsze podejscie do nauki plywania, na "normalnym" basenie - okazalo sie za wczesnie - lek, histeria.... A wiec sprobowalysmy na malym basenie - brodziku. I tu nie bylo problemow, a po jednym semestrze takiego oswajania z woda i latem spedzonym nad jeziorem - moje dziecko bez zadnych oporow (az strach bylo z oka spuscic... :) ) nie tylko z checia przystapilo do nauki plywania na duzym basenie, ale i wskakiwala do wody w kazdym miejscu tegoz, glebokosc nie miala znaczenia! A na tym samym basenie widzialam dzieci zmuszone do nauki plywania bardzo wczesnie, chodzace z przymusu, trzesace sie ze strachu przed kazdym cwiczeniem, gdzie trzeba bylo zanurzyc glowe...ze nie wspomne o skokach do wody. Wychodzily, a nie raz uciekaly z placzem.... A moja corka teraz plywa jak ryba, wode uwielbia, wiec tak jak w wielu innych sprawach - okazalo sie, ze na wszystko przychodzi odpowiedni moment, i nie ma sensu robic nic na sile, "bo my tak chcemy"... Ale sprobowac na pewno nie zaszkodzi :)
Na Coqu jest taki maly basen z podnoszonym dnem i baaardzo ciepla woda - widzialam tam "cwiczace" niemowlaki, ale jak jest ze "starsza mlodzieza" - nie mam pojecia. Sprawdz moze na ich www - stronie.
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

aleksandra12b pisze:Nasza coreczka ma 2.5 roku i jeszcze nie byla na basenie... wiem, wiem, duze zaniedbanie, ale chcemy nadrobic.
No bez przesady... znam wiele osób (w tym siebie), które pierwszy raz były na basenie w dużo późniejszym wieku i nie zaważyło to jakoś wielce na ich rozwoju ;)
Awatar użytkownika
Joanna J.

Post autor: Joanna J. »

Moja córka ( 2,5 roku ) była pierwszy raz na basenie w tym roku. Kupiłam jej takie kółko z " majtkami" w śodku ( w Maxi Toys). W głebokim basenie siedzi w tym jak w foteku a ja pływam popychając ją przed sobą. W brodziku bawiła się piłką w dmuchanych motylkach.
Oznak strachu nie wykazywała najmniejszych .
JJ
wiesia32

Post autor: wiesia32 »

Ja chodze ze swoimi dziecmi 15 mies.i 4 lata do Biwer na basen.Zawsze we wtorki o 17.30(nie wczesniej) maja tam specjalny program dla dzieci .Podnosza dno w duzym basenie do ok.70 cm.i jest tam tez spory brodzik dla maluchow.Ratowniczka wyciagawtedy duzo zabawek do wody,pontonow,kolek i pilek dla dzieci wiec dzieci maja radoche.Caly basen nie jest za duzy wiec mam dzieci pod kontrola,a ratowniczka tez wszystko obserwuje.
Awatar użytkownika
aleksandra12b

Post autor: aleksandra12b »

Wielkie dzieki... Troche mnie pocieszylyscie. Ten basen w Cocqu brzmi niezle, trzeba sie wybrac. Zobaczymy, trzymajcie za mala Ade kciuki!!
ODPOWIEDZ