ubezpieczenie samochodu

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Awatar użytkownika
danka44

ubezpieczenie samochodu

Post autor: danka44 »

Czy ktoś z was uzyskiwał zniżki na ubezpieczenie (na siebie) nowego samochodu, jezeli do tej pory jeździł tylko samochodem męża/żony? Ktoś pisał, że tak można, ale jak się o to upomnieć i jak udokumentować. 18 lat jeździłam bez wypadku.
Danka
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

Ubezpiecz auto w tej samej firmie co auto męża i jeśli on nie miał wypadków, to Tobie tez powinni przyznać te zniżki. Skoro tak się da z polskimi zaświadczeniami na rodziców delikwenta, to czemu nie ma wyjść z mężem, z którym przecież faktycznie przez lata współużytkowałaś auto?
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

Z tego co mi powiedział agent, u którego ja ubezpieczałem samochód (Foyer), to w Luxemburgu zniżki są przypisane do samochodu, a nie do kierowcy. W związku z tym ubezpieczając samochód musiałem przedstawić historię ubezpieczenia samochodu, z którego chciałem przenieść zniżki - na szczęście nowy samochód był następcą starego, więc mogłem wziąć zniżki z poprzedniego, który został sprzedany. Nie wiem, jak to wygląda w przedstawionej sytuacji, najlepiej chyba skontaktować się z agentem/brokerem, on powinien wiedzieć najlepiej.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
danka44

no własnie z foyer, w którym mąż ma ubezpieczone auto przysłali mi ofertę, ale moja stawka zniżek to 7 (punktów, czy czegos tam), a męża -1 i w sumie płaciłabym tylko o 100 euro (1031 euro najtańsza opcja) mniej za auto 3 razy tansze i 3 razy mniejsze. Z tego, że jest to drugi samochód ubezpieczony w foyer daliby mi 5 % zniżki.
Poprosiłam brookera o przedstawienie innych ofert (ciągle czekam na odpowiedź), ale chciałam się dowiedzieć, czy ktoś z was już to przechodził.
Danka
Awatar użytkownika
jeremijo

Post autor: jeremijo »

przez wiele lat mieliśmy auto ubezpieczone na mnie w polsce i maksimum zniżek tu kupiliśmy auto i jest ubezpieczone na męża i wszystkie moje polskie zniżki przeszły na męża bez żadnych problemów (firma foyer)
jeremijo
Awatar użytkownika
danka44

a czy musiałaś to jakoś specjalnie udokumentować? Agentka wie, ile mąż ma zniżek, a mimo to mi przedstawiła inną ofertę.
Danka
Awatar użytkownika
Marguerite2003

Post autor: Marguerite2003 »

Ja miałam prawo jazdy ale nie jeździłam ani nie miałam na siebie auta do czasu kupna auta w Lux. Z miejsca dostałam zniżki odpowiadające czasowi posiadania prawa jazdy - musiałam przedstawić prawko i podpisać "declaration d'honneur", że nie miałam wypadków. Dla mojego męża zadziałało podobnie - nikt nie pytał go o zniżki w PL, tylko o czas posiadania prawa jazdy i dostał maksymalne zniżki.
Awatar użytkownika
felo

Post autor: felo »

No bo standardowo we Foyer jest tak jak napisal Wilqs: znizka dotyczy auta, a nie kierowcy. Zapewne nawet jakby to Pawel wzial drugie auto na siebie, to policza mu tylko te 5% znizki (ja tak mialem). Musielibyscie chyba sprobowac wykazac, ze w Polsce mieliscie dwa auta. Moze to by pomoglo...
madziara

Post autor: madziara »

Ja tez mialam ubezpieczone w Le Foyer dwa auta i na jedno przenieslismy znizki uzyskane przy poprzednim ubezpieczeniu, ale na drugie dostalismy juz tylko 5% za ubezpieczenie u nich dwoch aut, a bonus/malus zaczelismy od poczatku (czyli od 11 bodajze).
Poza tym my za auto 3 razy tansze i 3 razy mniejsze placilismy w sumie niewiele mniej, niz za duze i nowe auto. Tak to chyba wyglada w Le Foyer.
Awatar użytkownika
danka44

Dzieki za podpowiedzi. Uzyskałam juz propozycje od Allianz i La Baloise i są prawie o połowę tańsi. Za prawo jazdy powyzej 14 lat ma się maksimum zniżki, więc to 5% procent od foyer to mnie nie urządza. Oferty prawie się pokrywają różnica polega tylko na honorowaniu zniżek.
Danka
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

to teraz te oferty pokaż w Foyer i oni Ci dadzą te same zniżki plus te 5% :)
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

No tak, szymbi ma niezly pomysl.... a o Baloise to mi broker mowil, ze ich ubezpieczenia sa dobre dla samochodow, ale drogich - jak kupie ferrari, to mi ta wlasnie firme poleci...
A Allianz (dawniej AGF) ma specjalna taryfe dla kobiet....bodaj jako jedyni na rynku... :)

No i ciekawe, ile Ci wyliczyli tym razem :))
Awatar użytkownika
piastdp

Post autor: piastdp »

Ja tez jak dobrze pamietam wziąłem z Polski zaswiadczenie ze od ... do ... miałem ubezpieczenie komunikacyjne, nie było żadnych wypadków a nastepnie przekazałem to zonie i wszystkie moje polskie znizki przejeła zona w Luksemburskiej AXA.
Awatar użytkownika
danka44

Ubezpieczyciel potwierdził, że należy mi się zniżka maksymalna, jak tylko podpiszę papier, że nie miałam wypadku (tak jak pisała Marguerite2003). Ciekawe, czy szymbi ma racje, że Foyer potrafi byc elastyczne i dostosuje się do tych samych zasad...
Danka
Awatar użytkownika
jeremijo

Post autor: jeremijo »

ja miałam zaświadczenie z polski o przebiegu ubezpieczenia i że bez wypadkowo dostałam 55%zniżki bo to podobno tu największa zniżka ale mi i tak wydaje sie za wysoka cena a może ktoś polecić tańszą firme
jeremijo
ODPOWIEDZ