Zgłoszenia do Olimpiady Polonijnej we Wrocławiu

Awatar użytkownika
Redakcja

Zgłoszenia do Olimpiady Polonijnej we Wrocławiu

Post autor: Redakcja »

Już tylko do jutra (30 czerwca) rejestrować się mogą chętni, którzy chcieliby wziąć udział w tegorocznych Światowych Letnich Igrzyskach Polonijnych, mających się odbyć we Wrocławiu w dniach 30 lipca – 6 sierpnia. Wszystkim tym, którzy nie mieli okazji śledzić informacji na ten temat podawanych na bieżąco w jednym z wątków na naszym forum ( http://www.polska.lu/viewtopic.php?p=46793#46793 ), polecamy ten temat w sposób szczególny.

Światowe Letnie Igrzyska Polonijne, to impreza z wieloletnią tradycją, integrująca społeczność Polaków zagranicą pod jakże szlachetnym hasłem rywalizacji sportowej. Nie jest ona bynajmniej przeznaczona wyłącznie dla zawodowych sportowców. Wystartować może każdy, zaś najważniejszym elementem tej inicjatywy jest nie tylko możliwość zdobycia sportowych laurów, ale przede wszystkim spotkanie i współzawodnictwo z wieloma ciekawymi osobami, Polakami z całego świata.

Zapisać może się każdy, a zapisy z założenia są indywidualne. Nasz sportowy animator środowiska luksemburskiej Polonii – Adam Stoltman formuje luksemburską reprezentację (vide: http://www.polska.lu/viewtopic.php?p=46793#46793 ), toteż wskazane jest, by każdy chętny zgłosił zamiar uczestnictwa w zawodach także jemu, aby jednak wziąć udział w Igrzyskach wypełnić należy i tak indywidualnie znajdujący się na tej stronie internetowej: http://www.igrzyskapolonijne.dolnyslask ... nline.html formularz.

Zachęcamy do wzięcia czynnego udziału w tej inicjatywie! Wszystkich, którzy nie czują w sobie dość zapału lub też sport nie jest ich życiową pasją, natomiast planują w czasie Olimpiady wyjazd do Polski, szczególnie w okolice Wrocławia, gorąco zachęcamy do odwiedzenia obiektów sportowych w trakcie trwania Igrzysk, by kibicować naszej drużynie.
Załączniki
cimg1923m.jpg
~~~~~
Redakcja
legan15

zgloszenia do olimpiady polonijnej we Wroclawiu

Post autor: legan15 »

hallo
" nie chce a musze " tymi znanymi slowami chce poruszyc temat panoszenia i wykorzystywania zwiazku polonijnego
im.F. Chopena, sam naleze do tego zwiazku od 36 lat. Wiadomo ze aktualny prezes Pani A. Naider nie dala nikomu zadnych upowaznien reprezentowania Zwiazku w jego imieniu . To co robi Pan Adam Stoltman jest nie prawne delikatnie oceniajac i nie posiada zadnej funkcji w tym zwiazku. Ale w innej organizacji jest mozliwe cytuje" nasz sportowy animator" tak pisze "Redakcja Polska lu" to moze byc prawda, ale druga polowa zdania "animator srodowiska Luxembourskiej Poloni tu znowu mija sie z prawda.Poniewaz kierownictwo " Polska Lu" to jeszcze mlodzi stazem ludzie ktorzy powinni sprawdzac wiadomosci im podane. A propos zdjecia nikogo nie obrazajac nie daje ono satysfakcji reprezentowania Polskiej Poloni i Luxemburskiego srodowiska, fachowiec ktorego poproszono o ocene stwierdzil krotko " ludzie z lapanki" Stolman fachowiec
zeby nie znalazl ze srodowiska 2000.cznej Polonusow ekipy
solidniejszej to swiadczy o jego mozliwosciach. Drugi delikatny problem to moze odbijac sie czkaqwka przez dlugi
czas a mianowicie. Jaka pozycje zajma sponsorzy ze ich
nikt nie poinformowal nie zaproponowal reklamy firm . Z duzym zaangazowaniem i trudem udalo sie Pani NAIDER
znalez sponsorow omowic warunki wspolpracy a tu opinie
psuje samowolne decyzje pana Stolmana.
Dodatkowo mozna spytac /szkoda ze juz odwolana ze stanowiska/Pania Konsul, tora bez konsultacji z organizacjami
Polonijnymi wyznacza osobe nie nalezaca do zadnego zwiazku na terenie Luxembourga, malo tego nie mieszkajaca wcale na terenie Luxembourga na szefa delegacji metody jak w dawnych znanych czasach.
Takie metody dziela spolecznosc a nie zespalaja. I tu widze duzo pracy przed nowa ekipa Pana Konsula Bartosza
Jalowieckiego
MaWi

Post autor: MaWi »

W sumie to jest jakas koncepcja, by sprawy wewnatrzzwiazkowe Zwiazku Chopina zalatwic przy okazji anonsu dot. zglaszania kandydatur na Igrzyska Polonijne we Wroclawiu. Zabronic tego nie moge ani nawet nie zamierzam. Male tylko zastrzezenie:

"sportowy animator srodowiska luksemburskiej Polonii", to nie jest funkcja, ktora sie dostaje w wyniku zaslug, czy na ktora trzeba miec papiery lub zdobywac kwalifikacje. To zupelnie nie to samo, co starszy sierzant sztabowy, doktor habilitowany, czy trener selekcjoner kadry narodowej.

To po prostu – i tylko i wylacznie – okreslenie tego, co dany czlowiek robi, czym sie zajmuje, czemu poswieca czas. Jak dla mnie, ktos kto zorganizowal kilka turniejow polonijnych, spotyka sie z Polakami by ich trenowac, zachecac do uprawiania sportu a do tego namawia wszystkich od kilku miesiecy, by pojechali na Igrzyska we Wroclawiu, taki ktos jest animatorem, bo animuje. Animuje, czyli ozywia, wzbudza zainteresowanie, namawia do dzialania. Kogo namawia, trenuje i zacheca? Eskimosow? Mieszkancow Mszany Dolnej? Swinki z Kosmosu? Nie. Namawia osoby, ktore rekrutuja sie ze spolecznosci, ktora chyba poprawnie zdefiniowalem jako "Polonia luksemburska".

Nigdzie nie napisalem natomiast, ze Adam Stoltman jest mianowanym przez Wielkiego Ksiecia, wzglednie Ambasadora RP, wzglednie prezesa Zwiazku Chopina, oficjalnym Wielkim I Jedynym Legalnym oraz Jedynie Slusznym Animatorem Calej i Bez Wyjatku Luksemburskiej Polonii.

Okreslenie "sportowy animator srodowiska luksemburskiej Polonii" mu sie nalezy tak samo, jak hydraulikowi nalezy sie okreslenie "hydraulik" (bo potrafi naprawic kran) a pielegniarce "pielegniarka" (bo potrafi zrobic zastrzyk) – jesli ktos potrzebuje, moge przytoczyc kilkadziesiat wydarzen, w ktorych bezsprzecznie pelnil on role animatora. Z drugiej strony nikomu to okreslenie chwaly nie odbiera. Jesli jest w Luksemburgu wiecej osob, ktore organizuja turnieje sportowe, trenuja mloda kadre oraz angazuja sie czynnie w sformowanie ekipy luksemburskiej Polonii na Igrzyska Polonijne – bardzo prosze o ich ujawnienie sie. Chetnie takze o nich napisze "sportowy animator luksemburskiej Polonii".

Jesli kolega legan poczul sie wiec obrazony, ze nie napisalem nic o nim – bardzo prosze – niech sie nie ukrywa i poda mi, czym sie zajmuje – chetnie te informacje dodam, bo dla mnie jest bardzo wazne wszystko, co Polacy robia w Luksemburgu. Jesli natomiast kolega uwaza, ze cokolwiek powyzej jest nieprawda, prosze o bardzo konkretne argumenty; przynajmniej bedziemy wiedziec, co jest prawda a co nie.

A co do spraw wewnatrzzwiazkowych – mieszac sie nie bede. W artykule nie ma ani slowa o tym czy p. Adam Stoltman reprezentuje Zwiazek Chopina czy nie, czy jest w nim i dziala czy tylko sie podszywa. Polska.lu tego typu informacjami nie interesuje sie i interesowac nie bedzie. Kolego legan – juz to kiedys pisalem – nie jestesmy ani brukowcem ani gazeta "sledcza". Nie bedziemy dochodzic kto i co.

Igrzyska Polonijne sa faktem oraz to, ze Adam Stoltman namawia do udzialu w nich tez jest faktem. Oba te fakty zawarte zostaly w artykule. Reszta to komentarze. Komentarzy unikamy (choc nie zawsze sie da), natomiast czytelnicy maja do nich jak najbardziej prawo. Totez zapraszam.

PS. I jeszcze taki drobiazg – p. Bartosz Jalowiecki nie jest konsulem a ambasadorem w Luksemburgu, totez zapewne do jego obowiazkow nie bedzie nalezalo rozstrzyganie sporow wewnatrz luksemburskiej Polonii. Ale kto wie – moze prywatnie poczuje pasje wejscia w te meandry...
IronBone

Re: zgloszenia do olimpiady polonijnej we Wroclawiu

Post autor: IronBone »

Przepraszam ale poczułem się poniższym urażony.
legan15 pisze:fachowiec ktorego poproszono o ocene stwierdzil krotko " ludzie z lapanki"
Co rzeczony fachowiec wie o osiągnięciach i możliwościach mojego syna.
Następnie, czy autor lub powyższy "fachowiec" również zgłosili się do reprezentowania społeczności polskiej we Wrocławiu. Może nie mają możliwości sportowych i z tego powodu zachęcili do imprezy swoich znajomych? To może niech powiedzą kogo? To dlaczego nie pojawili się na spotkaniu by mieć możliwość zobaczenia na zdjęciu ludzi "nie z łapanki".

Osobiście nie wiele mnie obchodzą stosunki w towarzystwie F. Chopina ale jeśli ten związek patronuje imprezie to co dla jej propagowania zrobił. Właśnie zaglądnąłem na stronę internetowa związku i nie ma tam żadnych informacji na temat imprezy.

Mnie do udziału w imprezie w dużej mierze zachęciły informacje Pana Adama i za to trzeba mu być wdzięczny.
Na koniec jeszcze pytanie. Czy musimy mieć reprezentację która weźmie wszystkie medale? Wcale nie. Ja się uda coś wygrać, to będziemy się cieszyć, jak nie to będziemy się cieszyć ze zwycięstw innych. Najważniejsze by dobrze się bawić w milej atmosferze. Ja właśnie w takim celu tam jadę.
Zw.F.Chopin

Post autor: Zw.F.Chopin »

Szanowni Panstwo,
korzystajac z okazji chcialabym okreslic role Zwiazku im.Fryderyka Chopina w projekcie Swiatowych Igrzysk Polonijnych - Wroclaw2011.
Kilka miesiecy temu Pan Adam Stoltman przedstawil nam pomysl stworzenia ekipy sportowcow, ktora bedzie reprezentowac Polonie luksemburska na Olimpiadzie.
Przystapilismy do projektu. Naszym zadaniem jest organizacja srodkow finansowych zwiazanych z wyjazdem.
Zwiazek im.Chopina przeznaczyl na ten cel kwote 1000€, suma ta jest dosc znaczaca dla naszego Stowarzyszenia, ale nie wystarczajca na pokrycie kosztow organizacyjnych. Dlatego tez chec pomocy wykazal rowniez Pan Leszek Ganske, onegdaj przyjaciel Pana Adama.
Wspolpraca okazala sie bardzo owocna, poniewaz za posrednictwem Pana Ganske otrzymalismy wsparcie finansowe od firmy Caves Vinel.
W najblizszych dniach oczekujemy odpowiedzi od innych firm i instytucji, do ktorych wspolnie wystapilismy o dofinansowanie.
Dzieki staraniom Pana Adama udalo sie stworzyc ekipe reprezentujaca nas we Wroclawiu, za co rowniez jetesmy bardzo wdzieczni.
Jak widac obowiazki zostaly podzielone i wszyscy wkladamy duzo pracy, aby projekt zakonczyl sie sukcesem.
Agresywny ton postu ‘legan15`, wynika z osobistych porachunkow obu Panow.
Zaden z Panow nie jest czlonkiem zarzadu Zwiazku im. F.Chopina!
Zwiazek nie odpowiada za roznice zdan miedzy obydwoma Panami, dlatego rozwiazanie tego problemu nie lezy w gestii Zwiazku. Mimo to staramy sie, aby owe nieporozumienie zalagodzic, bo wspolny projekt powinien laczyc, a nie dzielic.
Jako Prezes ubolewam nad tym, ze zaistniala sytuacja wywolala tyle niekorzystnych komentarzy pod naszym adresem.
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Jednym słowem Związek im.Chopina jest jednym (i tez pierwszym) sponsorem tej imprezy ...... a Pan Stolmann koordynatorem co jest tez związane z poświeceniem dużej ilości czasu i energii .................
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
albano1947

Post autor: albano1947 »

Gwoli wyjasnienia!!!!

Pan Legan nie jest moim przyjacielem ani tez dobrym znajomym. Znamy sie bardzo krotko z widzenia. Nigdy nie wywolalem konfliktow ani nie bylem do tego czlowieka wrogo nastawiony dlatego nierozumiem ze mam jakies osobiste porachunki z tym Panem.
Dla mnie kazdy ktory jedzie do Wroclawia na Swiatowe Letnie Igrzyska Polonijne jest bardzo mile widzianym Polonusem.
Moja propozycja dla Zwiazku Polakow im F. Chopina wynika z sympatii dla tego najstarszego Zwiazku Polakow w Europie. Piastowalem urzad vice Prezesa Zwiazku ( posiadam na to oficjalna nominacje Zwiazku Polakow im F. Chopina) Niestety krotko udzielalem sie i z powodu ze moje zainteresowania byly bardziej zbiezne z PSDL przeszedlem od czerwca do tego stowarzyszenia.

Mam wieloletnia sympatie do Zwiazku Polakow im F. Chopina ktora siega lata 1991 gdzie wspolnie z Telewizja Polska - pierwszy program..... krecilem wiele tygodni unikalny dokument medialny....... miedzy innymi dotyczacy pracy tego zwiazku.

Ten dokument jest zwiazkowi znany.

Staram sie od wielu lat wszystko zrobic dla wspolnego polonijnego interesu. Nie straszne jest dla mnie ze inni maja inne zdanie czy nawet w tym przekonaniu probuja zahamowac.

Chcialbym serdecznie tym wszystkim podziekowac ktorzy caly swoj wolny czas poswiecaja dla rozwoju naszej spolecznosci. Szczegolnie nasz Portal polska.lu ma tutaj szczegolne zaslugi w krzewieniu opinii ktora jest niezawisla i wolna od politycznej barwy.

Mysle ze to co tutaj padlo jest wynikiem nieporozumienia i dlatego nie bedzie mialo wplywu na harmonijne przygotowanie polonijnej ekipy, oraz to co sie nam teraz uda bedzie zalazkiem do coraz wiekszego zainteresowania naszych Polonusow ta mozliwoscia spedzenia wolnego czasu w naszym pieknym kraju.

Nasz polonijny swiatowy festyn odbywa sie w dwurocznym cyklu.

Z powazaniem

Adam Stoltmann
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior

Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
ODPOWIEDZ