cena aparatu ortodontycznego

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
natkaherman

cena aparatu ortodontycznego

Post autor: natkaherman »

Witam,

Czy ktoś miał zakładany aparat ortodontyczny w Luksemburgu i orientuje się ile taka impreza mniej więcej kosztuje? Gdzieś na forum ekspatów wyczytałam, że za aparat trzeba zapłacić ok 3000 EUR, tymczasem najzwyklejszy aparat metalowy u mojego ortodonty przy dwuletnim leczeniu wyniósłby mnie aż 5000 EUR. I teraz wątpliwość: czy to jest normalna kwota, czy po prostu mój ortodonta aż tak się ceni?

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

A która kasa powinna by pokryć wydatek ? luksemburska ,unijna czy inna bo są sposoby
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
natkaherman

Jestem ubezpieczona w CNS, ale z tego co się orientuję, to refundacja przysługuje jedynie osobom do 17-go roku życia, także ja się już raczej nie załapię.
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

A myślałem ze unijna bo wtenczas można przedstawić kosztorys z L,B,D,F i nawet PL .

W innych krajach może być taniej i możliwości robienia tych leczeń są uwzględnione :

http://www.mss.public.lu/maladie_matern ... index.html

a jeśli dalej masz 17 lat i kilka tysięcy dni
to może opcja w PL by się opłacała i byłby pretekst do częstego odwiedzania bliskich w kraju

<hm>
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
magda.costam

Post autor: magda.costam »

Zakladalam aparat 2 tygodnie temu. Calkowity koszt w moim przypadku bedzie 4500 EUR.
Ale oszczedzam za to na jedzeniu bo ponad poltora tygodnia jedynie zupy moglam jesc :)
natkaherman

Niestety od dawna nie mam już 17 lat, a szkoda:P Myślałam nad założeniem aparatu w jakimś innym, "tańszym" kraju, ale przy konieczności comiesięcznych wizyt kontrolnych i wydatków na bilety lotnicze to suma sumarum nie zaoszczędzę chyba zbyt dużo.

Myślałam natomiast o zmianie ortodonty tutaj w Luksemburgu, bo a nuż gdzieś indziej może być taniej. Stąd moje pytanie.

Magda, a u którego lekarza zakładałaś ten aparat? 4500 EUR to w sumie już 500 EUR oszczędności, chociaż prawdopodobnie cena aparatu zależna jest od wady.
magda.costam

Post autor: magda.costam »

Ortodonta nazywa sie: Odile Hutereau tel. 4640741.
Zawsze mozesz sie umowic na wizyte kontrolna i po ogledzinach, przeswietleniach etc. dostaniesz dokladna wycene.
Ta pierwsza wizyta kosztowala mnie 210 EUR, ale ja bylam zdecydowana na Luksemburg ze wzgledow czysto praktycznych. Znajomi mowili ze w Niemczech jest taniej, ale jak policzysz czas i koszt podrozy to od razu roznica w cenie sie zmniejsza.

Powodzenia w poszukiwaniach!
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Jezeli bylas u dr G. Becker et associes...to trafilas do najdrozszego ortodonty w Lux....proponuje udac sie do kilku specjalistow, poprosic o "devis" i zobaczysz gdzie jaka cena, jakie warunki, itp....Sprobuj tez u dr Wojcik, a wlasciwie jej kolezanki, z ktora razem prowadza praktyke - kolezanka (Szwedka) ma specjalizacje z ortodoncji i wspolpracowala z dr Becker w przeszlosci.... Z moja corka trafilam (niestety?...) do dr Becker et... i na szczescie sprawa nie byla skomplikowana, ale aparat (staly) na 12 miesiecy kosztowal w sumie ze wszystkim prawie 4 tys eur.....na szczescie ona miala 14 lat jak zakladalismy aparat, wiec kasa calkiem sporo zwrocila...
natkaherman

U dr. Becker akurat nie byłam. Chodzę do doktora Petipas (ponoć jest nowy w lux), który przyjmuje w centrum dentystycznym na Bonnevoie na ul. Pierre Krier. W sumie zgodziłam się u niego kontynuować leczenie, ale teraz zaczęłam się wahać, właśnie z powodu cen. Przed założeniem aparatu stałego będę musiała jakiś czas nosić szynę do korekcji ułożenia żuchwy (850 EUR+5000 EUR). Serio, takich"atrakcji" zw z moim uzębieniem w życiu się nie spodziewałam.

W każdym razie dzięki wszystkim za cenne rady:)
ODPOWIEDZ