Redbull
Wtych pieniadzach to raczej szit sam bedzie.
W DE jak sie nie znasz to w 90 % sie natniesz.
Jakbym mial 4000 ojro i bylbym na Twoim miejscu to bym wylykal audi 90 co wisi na luxauto, jest stara ale wyglada ladnie , ma niski przebieg. Na trasy do Polski nie powinna narzekac a i komfort jazdy tym wozem jest ok.
minusy takie ze stara, ze bena i ze automat. Ale zostanie Ci w kieszeni 1500 EUR , wiec na jakis ewentualny serwis i przygotowanie auta do eksploatacji.
Kupno samochodu w Lux.
http://www.autoscout24.de
Ja bym ci doradzil poszukac samochodu na http://www.autoscout24.de, tylko w polu "PLZ" wpisac 54290 (kod pocztowy Trieru) i dodac "Umkreis" 50 lub 100 km, to wyszuka tylko samochody w promieniu 50 lub 100 w lini prostej od Trier, Dodatkowo polecam dodac ogloszenia od "Handler" nie Privat bo salony czesto daja swoja gwarancje na wszelke usterki samochod na okres 1go roku wiec warto. Juz kilka samochodow w ten sposob udalo sie mi lub znajomym kupic, wiec bardzo polecam. Wbrew pozorom, a sprawdzalem teraz, wybor jest calkiem spory, niestety glownie male osobowe lub male dostawcze samochody. W danym ogloszeniu zawsze jest napisane czy samochod objety jest gwarancja a nazywa sie to: "Gebrauchtwagengarantie" i w odroznieniu od gwaracji udzielanych przez salony samochodow uzywanych gwarncje sa udzielane w 100 przez sprzedawce bez partycypacji w kosztach, ktora jest dosyc popularna w Luxembourgu Pozdrawiam
Peugeot 106 lub Fiat Punto JTD (kupisz już powyżej 2004 roku)
Jeśli masz polską TV polecam pooglądać Zakup Kontrolowany na TVN Turbo.
Co do Benzyna vs Diesel to Diesel jest bardziej wymagający jeśli chodzi o serwis i części... jeśli nie masz zamiaru robić w roku więcej jak 20000km to polecam jednak benzynę a wtedy wybór jest trochę większy...
a za 4000€ to już całkiem niezłe auto można kupić... np VW Golf, Seat czy Skoda...
No i pamiętaj że zakup samochodu to pikuś w porównaniu do późniejszych kosztów - zwłaszcza w Luksemburgu - zakup opon zimowych serwis, ubezpieczenie.... - na dzień dobry jeśli będzie trzeba zrobić serwis kupić opony i ubezpieczyć do wydatek rzędu 1000€ minimum (a czasami może i sięgnąć i 2000€) np za OC+AC za duże auto to około 1800€ za rok + podatek ekologiczny 400€.
Jeśli masz polską TV polecam pooglądać Zakup Kontrolowany na TVN Turbo.
Co do Benzyna vs Diesel to Diesel jest bardziej wymagający jeśli chodzi o serwis i części... jeśli nie masz zamiaru robić w roku więcej jak 20000km to polecam jednak benzynę a wtedy wybór jest trochę większy...
a za 4000€ to już całkiem niezłe auto można kupić... np VW Golf, Seat czy Skoda...
No i pamiętaj że zakup samochodu to pikuś w porównaniu do późniejszych kosztów - zwłaszcza w Luksemburgu - zakup opon zimowych serwis, ubezpieczenie.... - na dzień dobry jeśli będzie trzeba zrobić serwis kupić opony i ubezpieczyć do wydatek rzędu 1000€ minimum (a czasami może i sięgnąć i 2000€) np za OC+AC za duże auto to około 1800€ za rok + podatek ekologiczny 400€.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
co tak straszysz...
Zgadzam sie co do benzyny vs diesel, jak nie planujesz robic duzo kilometrow to dokladnie warto pomyslec o benzynie, niestety z reguly jak nie mieszkasz w stolicy i tu nie pracyjesz to kilometrow robi sie ty racze wiecej, koszty dodatkowe... owszem opony tanie nie sa, wiec jesli planujesz dokupic to nie kosztuja malo, jesli chodzi o czysty koszt rejestracji i przegladu to 50 euro w podatkach plus przeglad 20 - 70 rejestracyjny i z glowy, Pozniejsze koszty serwisowe sa niebywale wysokie i to kazdej pierdoly, wiec warto albo zaplacic wiecej albo kupic samochod z jak najmniejszym przebiegiem, niekoniecznie wiekiem ale przebiegiem, moze byc maly ale w miare "swiezy" jesli ma ksiazke serwisowa i jest kupiony z ASO (czy Handler na autoscout24) to powinno byc ok
Co do kosztow ubezpieczenia, ja mam 2 litrowy diesel, duzy bo kombi, to podatku drogowego place jakies 180 euro rocznie, a ubezpieczenie w La Luxembourgeoise to 750 ale za tzw Mini Casco, a mam tylko 30% znizek
Ps Pozdrawiam Gabrjel
Co do kosztow ubezpieczenia, ja mam 2 litrowy diesel, duzy bo kombi, to podatku drogowego place jakies 180 euro rocznie, a ubezpieczenie w La Luxembourgeoise to 750 ale za tzw Mini Casco, a mam tylko 30% znizek
Ps Pozdrawiam Gabrjel
a ja bym sie zastanowil nad inna opcja. Poszukac auta lekko drozsze (np do 6 kola) od sprzedawcow prywatnych w Luxemburgu. Jesli auto ma nieduzy przebiegi przeglady w ASO, t odyskutkowac cene. Ostatnio naprawde trudno sprzedac uzyw<ane auto, wiec ze zbiciem ceny nie bedzie problemu. Od serwisow w Lux bym nie szukal, bo maja nadmuchane ceny i niestety oszukuja jak wszedzie (naprawiaja auta powypadkowe i przy sprzedazy nie wspominaja o tym)
Warto tez poprosic jakiegos mechanika o pomoc w ocenie auta. Czesto wystarczy pierwszy rzut oka, by odkryc mine.
Zastanow sie tez nad kredytem i nowym autem - od 8-9 tysiecy zaczynaja sie auta benzynowe. Bez problemow i ukrytych kosztow.
Warto tez poprosic jakiegos mechanika o pomoc w ocenie auta. Czesto wystarczy pierwszy rzut oka, by odkryc mine.
Zastanow sie tez nad kredytem i nowym autem - od 8-9 tysiecy zaczynaja sie auta benzynowe. Bez problemow i ukrytych kosztow.