rejestracja auta
rejestracja auta
witam! chce kupic auto z Belgii i tu je zarejestrowac, znalazlam juz czesc informacji, ale czy ktos wie jezeli auto nie przejdzie kontroli technicznej to czy mozna nim dojechac tylko do warsztatu w Luxie czy dalej tez?
Teoretycznie wedle prawa nie moze odjechac na wlasnych kolach nawet do garazu.
Tak mi powiedzieli w Sandweiler po negatywnym wyniku kontroli technicznej przy rejestrowaniu pojazdu sprowadzonego z Polski.
W praktyce nie wzywaja w takiej sytuacji policji, wiec do garazu mozna dojechac na "wlasne ryzyko".
Tak mi powiedzieli w Sandweiler po negatywnym wyniku kontroli technicznej przy rejestrowaniu pojazdu sprowadzonego z Polski.
W praktyce nie wzywaja w takiej sytuacji policji, wiec do garazu mozna dojechac na "wlasne ryzyko".
Ura Bura Szef Podwóra
Ta sytuacja dotyczy w 100% samochodu, ktory jest juz zarejestrowany w Luxie i przyjechawszy do kolejnej kontroli technicznej nie przeszedl jej z okreslonych powodow. Uwaga – SNCT wystawia wtedy kwit dosyc podobny do tego, ktory zaswiadcza o pozytywnym przejsciu kontroli, ktory jednak zawiera wszystkie potrzebne policji (w przypadku kontroli drogowej) informacje, a mianowicie:jespere pisze:Jesli auto nie przejdzie kontroli technicznej, to masz prawo jechac tylko do domu, a potem z domu do warsztatu. No i masz limit czasowy.
– z jakiego powodu samochod nie przeszedl kontroli
– na jaki okres czasu samochod zostaje dopuszczony warunkowo do ruchu (a wiec do kiedy nalezy usunac w/w usterki i pojawic sie ponownie do kontroli)
– z jakimi ograniczeniami samochod zostaje dopuszczony do ruchu (w szczegolnosci czy ma mozliwosc swobodnego poruszania sie po drogach, czy dozwolony jest nim jedynie przejazd do domu i/lub najblizszego warsztatu w celu usuniecia usterek).
Wszystko zatem zalezy od rodzaju usterki, no i oczywiscie od milosierdzia panow w SNCT

Czy z samochodem, ktory nie przechodzil jeszcze nigdy kontroli techniczne w Lux, bo zostal sprowadzony z zagranicy, jest tak samo, tego nie wiem. Mozliwe zatem, ze racje w tym przypadku ma kolega Borys, mozliwe tez ze kol. Jespere, a mozliwe nawet ze obaj (albo zaden <mrgreen> )