Instalacja anteny
Instalacja anteny
Witam,
Czy jest ktos na forum kto pomoglby zainstalowac antene satelitarna i ustawic tak by wszystko odpowiednio funkcjonowalo? Szukalam w katalogu uslugodawcow ale nie kwalifikuje sie to ani do remontow, ani do informatyki , ze o elektrycznosci nie wspomne.
Moj nr tel 691 68 01 70.
Pozdrawiam .
Paulina
Czy jest ktos na forum kto pomoglby zainstalowac antene satelitarna i ustawic tak by wszystko odpowiednio funkcjonowalo? Szukalam w katalogu uslugodawcow ale nie kwalifikuje sie to ani do remontow, ani do informatyki , ze o elektrycznosci nie wspomne.
Moj nr tel 691 68 01 70.
Pozdrawiam .
Paulina
Jestem zainteresowana usluga podlaczenia anteny satelitarnej.
Sprzet ktory posiadam to :
- Dekoder MINI HD 2000
- Talerz – Optex OPT260
Mam wykupiony abonament z Cyfrowym Polsatem
Potrzebuje pomocy z wykalibrowaniem anteny na Hotbirda i uruchomieniem dekodera.
Prosze o kontakt na PW z cena uslugi. Mieszkam tuz przy granicy z Francja – pare km od Hesperange.
Dziekuje z gory.
K.
Sprzet ktory posiadam to :
- Dekoder MINI HD 2000
- Talerz – Optex OPT260
Mam wykupiony abonament z Cyfrowym Polsatem
Potrzebuje pomocy z wykalibrowaniem anteny na Hotbirda i uruchomieniem dekodera.
Prosze o kontakt na PW z cena uslugi. Mieszkam tuz przy granicy z Francja – pare km od Hesperange.
Dziekuje z gory.
K.
Ja po długich rozważaniach w końcu zdecydowałem się wziąć za ustawienie anteny samemu. Wystarczyło poczytać trochę to forum, przy okazji też parę innych oraz odwiedzić takie stronki jak http://www.dishpointer.com/ czy http://www.satsig.net/
Największym problemem okazał się sam montaż anteny (bo musiałem kilka razy jeździć do batiselfu po odpowiednie uchwyty, maszty, śruby etc) oraz odnalezienie właściwego kierunku na kompasie. Nie, nie żartuję, ewidentnie w okolicach mojego balkonu jest jakieś pole magnetyczne i kompas łapie +/- 30-stopniowe odchylenie od rzeczywistego kierunku.
Jak uda Ci się zamontować antenę (tzn. powiesić ja na maszcie czy na ścianie), a potem ustalić z grubsza kierunek (nie rób tego bez kompasu!), to dalej powinno być z górki. Mnie się udało wszystko zrobić samemu i zaoszczędziłem na specjaliście, więc po odliczeniu kursów do batiselfu wyszedłem na zero
A telewizja hula idealnie niezależnie od pogody.
Największym problemem okazał się sam montaż anteny (bo musiałem kilka razy jeździć do batiselfu po odpowiednie uchwyty, maszty, śruby etc) oraz odnalezienie właściwego kierunku na kompasie. Nie, nie żartuję, ewidentnie w okolicach mojego balkonu jest jakieś pole magnetyczne i kompas łapie +/- 30-stopniowe odchylenie od rzeczywistego kierunku.
Jak uda Ci się zamontować antenę (tzn. powiesić ja na maszcie czy na ścianie), a potem ustalić z grubsza kierunek (nie rób tego bez kompasu!), to dalej powinno być z górki. Mnie się udało wszystko zrobić samemu i zaoszczędziłem na specjaliście, więc po odliczeniu kursów do batiselfu wyszedłem na zero

zzz pisze:Ja po długich rozważaniach w końcu zdecydowałem się wziąć za ustawienie anteny samemu. Wystarczyło poczytać trochę to forum, przy okazji też parę innych oraz odwiedzić takie stronki jak http://www.dishpointer.com/ czy http://www.satsig.net/
Jak uda Ci się zamontować antenę (tzn. powiesić ja na maszcie czy na ścianie), a potem ustalić z grubsza kierunek (nie rób tego bez kompasu!), to dalej powinno być z górki. Mnie się udało wszystko zrobić samemu i zaoszczędziłem na specjaliście, więc po odliczeniu kursów do batiselfu wyszedłem na zeroA telewizja hula idealnie niezależnie od pogody.
Kompas do niczego nie potrzebny, z 2 parametrów (natarcie i obrót) natarcie można ustawić na nowej antenie bez problemu. a później wystarczy kręcić anteną do złapania sygnału....
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Próbowałem tak zrobić, zanim nabyłem kompas. Wiedziałem mniej więcej (+/- 30 stopni), w którym kierunku powinienem celować. Ale satelity na niebie są oddalone od siebie o 2-3 stopnie, więc co chwila trafiałem na jakiegoś, tylko nie na HotBirda. Jak w końcu użyłem kompasu, to mi się przynajmniej obszar poszukiwań zawęził, więc było dużo łatwiej.gabrjel pisze:a później wystarczy kręcić anteną do złapania sygnału....
trzeba sobie ustawić dishpointera na google maps no i mieć właczony pomiar sygału na porządnym dekoderzezzz pisze:Próbowałem tak zrobić, zanim nabyłem kompas. Wiedziałem mniej więcej (+/- 30 stopni), w którym kierunku powinienem celować. Ale satelity na niebie są oddalone od siebie o 2-3 stopnie, więc co chwila trafiałem na jakiegoś, tylko nie na HotBirda. Jak w końcu użyłem kompasu, to mi się przynajmniej obszar poszukiwań zawęził, więc było dużo łatwiej.gabrjel pisze:a później wystarczy kręcić anteną do złapania sygnału....
Mi na dachu 45º zajęło to z połączeniem za pomocą komórki (by słyszeć sygnał na N'ce) nie całe 15 minut
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Nie chcialabym sie przechwalac, ale mnie to wszystko tez udalo sie zrobic samej (montaz na balkonie i ustawienie), bez specjalisty, kompasu i czytania mądrych stron www, tudziez forumowych opisow...zzz pisze:ak uda Ci się zamontować antenę (tzn. powiesić ja na maszcie czy na ścianie), a potem ustalić z grubsza kierunek (nie rób tego bez kompasu!), to dalej powinno być z górki. Mnie się udało wszystko zrobić samemu i zaoszczędziłem na specjaliście

Po prostu po zamontowaniu zestawu na balkonie rozejrzalam sie po okolicy jak skierowane sa talerze na sasiednich budynkach i potem tylko regulujac delikatnie ustawienie zlapalam sygnal...i tak juz hula ósmy rok

Albo ja jestem jakiś niegramatny, albo masz szczęście, bamaza.
U mnie chyba tylko 2 czy 3 sąsiadów ma anteny, z czego jeden może mieć na HotBirda/Astrę (nie wiem dokładnie, ciężko ocenić tak na oko) a drugi na Sky albo coś innego, bo ma jakieś 30 stopni w drugą stronę. Więc gdybym nie sprawdził na stronce dishpointer, ciężko by mi było ustalić, który kierunek jest właściwy.
Po drugie - jak ustawiłaś kąt natarcia? Wiedziałaś jaki kąt ustawić i wiedziałaś czy masz antenę offsetową (i jaki offset)? Jeden sąsiad ma offsetową, więc ma antenę prawie w poziomie (3 stopnie odchylenia), a drugi nie, więc ma ją wycelowaną w kosmos (ok. 30 stopni).
Nie to że się czepiam czy coś, ale może miałaś szczęście, że tak szybko trafiłaś na dobry sygnał. Jak ktoś nie ma szczęścia (jak ja), to się musi przygotować, żeby nie marnować czasu i nerwów.
U mnie chyba tylko 2 czy 3 sąsiadów ma anteny, z czego jeden może mieć na HotBirda/Astrę (nie wiem dokładnie, ciężko ocenić tak na oko) a drugi na Sky albo coś innego, bo ma jakieś 30 stopni w drugą stronę. Więc gdybym nie sprawdził na stronce dishpointer, ciężko by mi było ustalić, który kierunek jest właściwy.
Po drugie - jak ustawiłaś kąt natarcia? Wiedziałaś jaki kąt ustawić i wiedziałaś czy masz antenę offsetową (i jaki offset)? Jeden sąsiad ma offsetową, więc ma antenę prawie w poziomie (3 stopnie odchylenia), a drugi nie, więc ma ją wycelowaną w kosmos (ok. 30 stopni).
Nie to że się czepiam czy coś, ale może miałaś szczęście, że tak szybko trafiłaś na dobry sygnał. Jak ktoś nie ma szczęścia (jak ja), to się musi przygotować, żeby nie marnować czasu i nerwów.
Hmmm...szczescie? Pewnie tak, bo w ogole nie wiem o czym mowisz, powazniezzz pisze:Po drugie - jak ustawiłaś kąt natarcia? Wiedziałaś jaki kąt ustawić i wiedziałaś czy masz antenę offsetową (i jaki offset)? Jeden sąsiad ma offsetową, więc ma antenę prawie w poziomie (3 stopnie odchylenia), a drugi nie, więc ma ją wycelowaną w kosmos (ok. 30 stopni).

Po prostu - zamontowalam i "krecilam" w rozne strony, w pionie i poziomie (delikatnie, po kilka milimetrow), ustawiajac najpierw tak mniej-wiecej, po podgladnieciu sasiadow (nie mam pojecia na jakiego satelite sa skierowane ich anteny, ale wszystkie tak samo/podobnie) no i wiedzac, ze to mabyc skierowane jakos tak na poludnie-poludniowy wschod (strony swiata to chyba kazdy moze okreslic?...).
No ok, moze po prostu mi sie "udalo", a moze to wcale nie jest takie skomplikowane?

Dziekuje bardzo za odzew.
Jak zobaczylam dyskusje o katach natarcia to sie przestraszylam.
Kompas posiadam i na antenie tez sa te wszystkie podzialki. Nawet sobie wydrukowalam instrukcje samodzielnego ustawiania ale na tym sie konczy moje pojecie bo nie wiem jak ustawic telewizor i dekoder zeby wyswietlala mi sie informacja o sygnale i z ktorego jest satelity. Moze podpowiecie?
Jestem sklonna troche pokrecic na poczatek sama zanim zawolam specjaliste.
Jak zobaczylam dyskusje o katach natarcia to sie przestraszylam.
Kompas posiadam i na antenie tez sa te wszystkie podzialki. Nawet sobie wydrukowalam instrukcje samodzielnego ustawiania ale na tym sie konczy moje pojecie bo nie wiem jak ustawic telewizor i dekoder zeby wyswietlala mi sie informacja o sygnale i z ktorego jest satelity. Moze podpowiecie?
Jestem sklonna troche pokrecic na poczatek sama zanim zawolam specjaliste.
poprosze o (z grubsza chociaz) jak wlaczyc pomiar sygnalu (? nie wiem czy moj dekoder jest porzadny :O )gabrjel pisze:
trzeba sobie ustawić dishpointera na google maps no i mieć właczony pomiar sygału na porządnym dekoderze
Mi na dachu 45º zajęło to z połączeniem za pomocą komórki (by słyszeć sygnał na N'ce) nie całe 15 minut
Dzieki !
No, ale to w roznych dekoderach moze byc roznie rozwiazane. Moze jakas marka i model dekodera tak na zachete?k@t@rynka pisze:ustawiania ale na tym sie konczy moje pojecie bo nie wiem jak ustawic telewizor i dekoder zeby wyswietlala mi sie informacja o sygnale i z ktorego jest satelity. Moze podpowiecie?