Pasjonaci Polowań!!
Pasjonaci Polowań!!
Koło łowieckie na terenie Polski oddalone jedynie 30 km od granicy niemieckiej- Bory Dolnośląskie, zaprasza wszystkich miłosnikow polowan.
Witam, jesli znacie Panstwo osoby z Luxemburga, ktore wyjezdzaja na polowania w ramach hobby to bardzo prosze o kontakt: pegula@poczta.fm
Witam, jesli znacie Panstwo osoby z Luxemburga, ktore wyjezdzaja na polowania w ramach hobby to bardzo prosze o kontakt: pegula@poczta.fm
Ja bym chętnie postrzelał, ale na jakiejś strzelnicy, lub do tarczy ruchomej, choćby koleżeństwa, w ramach tak pięknej gry <mrgreen> zespołowej, jak paintball, w Lux lub okolicach . Czy takie polowania w Borach Dolnośląskich nie mogłyby być w ostateczności prowadzone z użyciem nabojów usypiających ?
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie [G.J.Gigol]
Z pelnym szacunkiem Jespere , to jest typowe tlumaczenie zwolennika polowan. Tlumaczenie to moim skromnym zdaniem dalece mija sie z rzeczywistoscia.jespere pisze:Fair nie fair, polowania sa potrzebne m.in. do kontroli poglowia.
Idac tym tokiem rozumowania , dziwie sie bardzo ze nikt nie chce kontrolowac poglowia ludzkosci poprzez organizowanie nagonek a nastepnie wysmienitego strzelania...
Ura Bura Szef Podwóra
Oj Borysie, akurat tym tokiem rozumowania poszło, idzie i będzie chodzić wielu po tym świecie - mnóstwo przecież takich miejsc, gdzie ludzie polują na siebie, a do tego dzieciom broń do ręki dają...Borys pisze:Idac tym tokiem rozumowania , dziwie sie bardzo ze nikt nie chce kontrolowac poglowia ludzkosci poprzez organizowanie nagonek a nastepnie wysmienitego strzelania...
A co do kontroli pogłowia - oczywiście, że to bujda na resorach i powód, żeby sobie postrzelać do najlepszych i najsilniejszych sztuk w stadzie, bo przecie upolować jakiegoś zdychającego cherlaka to żaden honor dla prawdziwego "menszczyzny" (bo mężczyzną taki z pewnością nie jest).
Humanitarnie czy nie to akurat tutaj nic nie ma do rzeczy. Wegetariańskie rozterki proponuję przenieść do innego wątku i już. Zwierzęta hodowlane po lesie nie biegają, to raz, a po drugie - drapieżniki polują w bardzo "humanitarny" sposób, odgryzając na ten przykład swojej ofierze nóżkę czy podgryzając gardziołko (ale one przynajmniej wychwytują sztuki schorowane, stare i słabe).pulpon pisze:pewnie lepiej dać się zarżnąć w <humanitarnej> rzeźni, niż zginąć od kuli w lesie ,jak jakiś partyzant //patrząc z perspektywy świnki //
A o polowaniach niejedno słyszałam od samych myśliwych - wielu z nich wcale dobrze nie strzela, przysparzając swoim ofiarom cierpień, zanim po prostu ktoś tych postrzelonych zwierząt nie zarżnie zwyczajnie nożem.
Ja na polowanie tylko z aparatem foto, a na strzelanie?
Może ktoś się piszę na łuk????Bo ja chętnie bym wróciła do strzelania! BTW oczywiście tylko do tarczy i longbow, bez sportowych bajerów
Ps a porpos polowań jeszcze, to można być przeciw, ale nie wszystkie zjawiska kulturowe da się racjonalizować pełnymi zamrażarkami w hipermarketach
Może ktoś się piszę na łuk????Bo ja chętnie bym wróciła do strzelania! BTW oczywiście tylko do tarczy i longbow, bez sportowych bajerów
Ps a porpos polowań jeszcze, to można być przeciw, ale nie wszystkie zjawiska kulturowe da się racjonalizować pełnymi zamrażarkami w hipermarketach
,anwi pisze:Humanitarnie czy nie to akurat tutaj nic nie ma do rzeczy. Wegetariańskie rozterki proponuję przenieść do innego wątku i już. Zwierzęta hodowlane po lesie nie biegają, to raz, a po drugie - drapieżniki polują w bardzo "humanitarny" sposób, odgryzając na ten przykład swojej ofierze nóżkę czy podgryzając gardziołko (ale one przynajmniej wychwytują sztuki schorowane, stare i słabe).
nie zamierzałem wypuszczać tuczników na odstrzał do lasu, ale uzmysłowić że bardziej humanitarne jest zadanie raz bólu na polowaniu zwierzakowi który godnie żył , niż masowy tucz w kurnikach czy chlewniach, a nawet stajniach, gdzie zwierzę cierpi przez cały okres produkcji,
polowanie jest bardziej fair niż produkcja mięsiwa! - no chyba że z kontrolowanych ekologicznych gospodarstw <lol>
czy tak robią "pasjonaci "?
http://www.youtube.com/watch?v=gwJgUjGs ... r_embedded
podobne sceny są nawet no oryginalnych filmach czasów III rzeszy
w prasie lux tez to jest
http://www.youtube.com/watch?v=gwJgUjGs ... r_embedded
podobne sceny są nawet no oryginalnych filmach czasów III rzeszy
w prasie lux tez to jest